VB’er Dieter Van Parys leidde cantus voor ‘nationaal-solidaristen’ en Blood&Honour fans

Begin mei werd Brugge opgeschrikt door een racistische aanval in de buurt van het rechtse skinheadcafé De Kastelein. Een aantal van de daders werden opgepakt. Het bleken allemaal aanhangers te zijn van Blood&Honour Midgard, waaronder de organisator van die afdeling van Blood&Honour. Die nam eerder ook deel aan een cantus van de neo-nazi’s van VJW (Vlaamse Jongeren Westland), geleid door lokaal VB-kopstuk Dieter Van Parys.

De Morgen pakt vandaag uit met foto’s van de bewuste cantus waarop Dominique V. van Blood&Honour Midgard te zien is. V. werd in mei opgepakt naar aanleiding van de racistische aanslag in Brugge waarbij twee mensen werden aangevallen: één omdat hij een foute huidskleur had en de andere omdat hij er alternatief uitzag. V. was tevens een spilfiguur in de neo-nazigroep ‘Kwelhekse’ die het voor bekeken hield vlak na de juridische problemen met de racistische aanslag in Brugge.

V. gebruikt vaak het pseudoniem Surtur en is zowat de centrale organisator van Blood&Honour Midland. Ook bij de andere opgepakten waren er activisten van Blood&Honour, waaronder een Turnhouts lid. Het feit dat de racistische aanslag in Brugge in mei het werk was van Blood&Honour kwam tot nu toe amper aan bod in de media, enkel Blokbuster en LSP wezen daar meermaals op. Vandaag wordt het echter ook overgenomen in ‘De Morgen’ die expliciet bevestigt dat Surtur één van de gearresteerden was.

Enkele maanden geleden was Surtur aanwezig op de cantus van de Vlaamse Jongeren Westland (VJW), een omstreden groep ‘nationaal-solidaristen’ met neo-nazi sympathieën die ook nauw aanleunt bij het Vlaams Belang. VJW-kopman Van Damme was lid van de regionale raad van het Vlaams Belang tot daar teveel media-aandacht werd geschonken. Dan verdween Van Damme plots van de lijst… Dat is een veel voorkomend gegeven bij het Vlaams Belang: neo-nazi’s zijn welkom, tenzij het te ruim bekend wordt. Dan moeten ze een schaduwrol spelen of verdwijnen ze volledig van het toneel.

Toen de VJW een cantus organiseerde, zocht het uiteraard Dieter Van Parys op om deze cantus te leiden. Waarom was dit zo evident? Midden jaren 1990 was er in Brugge reeds een groepje van neo-nazi’s actief bij de Vlaams Blok Jongeren en het NJSV (Nationalistisch Jongstudentenverbond). Deze groep bleef min of meer actief, o.a. in het Gentse NSV en nadien het Gentse KVHV. Minstens delen van de oorspronkelijke NJSV-groep zitten nu bij de VJW. Sommigen wellicht niet. Zo zal de VJW wellicht niet direct kunnen uitpakken met figuren zoals Jeroen Mol van het toenmalige NJSV. Die zal te aangebrand zijn nadat hij in 1997 een bomaanslag pleegde op zichzelf om Blokbuster te beschuldigen. Zoals De Morgen vandaag schrijft, werd Mol wel verdedigd door advocaat Rob Verreycken.

Op de cantus van VJW waren dus wel Dieter Van Parys maar ook Pieter Vandermoere aanwezig. Beiden komen uit het NJSV van midden jaren 1990. Nu is Van Parys geleidelijk aan een lokaal VB-kopstuk aan het worden, terwijl Vandermoere nog bezig zou zijn met de uitbouw van de rechtse studentenorganisatie KVHV in Gent, ook al blijkt dat Vandermoere reeds afgestudeerd is. Van Parys was destijds voorzitter van de Gentse afdeling van de NSV toen deze een harde neo-nazistische koers vaarde. We denken dan bijvoorbeeld aan de tekst “Gelijkheid, een mythe” dat verscheen in het ledenblad. (http://www.socialisme.be/blokbuster/2003/nsv-gelijkheid.html). Maar er waren ook bedreigingen tegenover anti-fascisten (onder meer geuit door Ruben Van Parys, de broer van Dieter).

Er zijn dus wel een aantal antecedenten die duidelijk maken dat de aanwezigheid van Van Parys op een bijeenkomst van de VJW alles behalve toevallig was. Nu ontkent hij dat hij actief betrokken is bij VJW of neo-nazistische opvattingen zou hebben. Hij wordt daarin gesteund door voorzitter Vanhecke.

Wij weten wel beter. Van Parys is niet vies van radicale standpunten en ook niet van enig geweld dat daarbij te zien komt. Zelf probeert hij daar geen voortrekkersrol in te spelen. Maar we kunnen enkel maar vaststellen dat hij steeds opnieuw betrokken is bij dat soort zaken: van het NJSV in Brugge midden jaren 1990, de Gentse NSV eind jaren 1990 tot de Vlaamse Jongeren Westland vandaag.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist