dheepan2Tamil Solidariteit werd uitgenodigd om te spreken na een voorstelling van de nieuwe film ‘Dheepan’ in cinema Lumière in Brugge. De film gaat over Tamil vluchtelingen die in Europa aankomen en hier een leven proberen op te bouwen. We komen later nog op de film terug. Ook in ons land zijn er zowat 2.000 Tamil vluchtelingen. Hun getuigenissen vullen de film goed aan.

Verslag en foto’s door Liesbeth, overgenomen vanop tamilsolidariteit.wordpress.com. Lees daar ook een reactie op het artikel in De Standaard van afgelopen weekend: De Standaard vergist zich als het de LTTE als trotskistisch omschrijft.

Op de voorstelling in Brugge werden we onthaald door erg enthousiaste medewerkers. Na de film werd een gesprek gehouden met Niranjan en Geert. Niranjan getuigde over hoe hij is moeten vluchten uit Sri Lanka en over het leven van een vluchteling hier in Europa. We zullen zijn getuigenis later op deze site publiceren. Geert bracht meer de achtergrond van het conflict in Sri Lanka.

Vanuit de zaal waren er heel wat vragen. De opkomst was tamelijk klein, maar de interesse in de vluchtelingenproblematiek was groot. Al snel kwam de vraag aan Niranjan waarom hij nog geen Nederlands spreekt terwijl hij al twee jaar in België is. Niranjan begrijpt voldoende Nederlands om de vraag te begrijpen en schetste een ander beeld; een beeld waarin vluchtelingen geen passieve profiteurs zijn maar krachtige individuen die ondanks alle tegenslagen en moeilijkheden op zowel politiek, sociaal, economisch als emotioneel vlak (zowel in het land van herkomst als hier) vechten voor een betere toekomst.

niranjan

Niranjan

Een film als Dheepan, maar ook een nabespreking met activisten als Niranjan en ook Sinthu en Mano die mee gingen naar de voorstelling en de bespreking, plakt een gezicht op wat hier vaak voorgesteld wordt tot een anonieme “vluchtelingenstroom”.

Het leidt al gauw tot de vraag hoe we het vluchtelingenprobleem kunnen oplossen. Dat vereist een totaal ander systeem waarin geen oorlogen en verdeeldheid plaatsvinden. Ook België investeert in oorlogen in landen als Afghanistan, Irak of Libië. Ook België bleef zwijgen toen in Sri Lanka oorlogsmisdaden werden gepleegd, de EU en de VS knepen een oogje dicht omdat ze vreesden dat kritiek op het Sri Lankese regime de banden tussen dat land en China zou versterken. Vluchtelingen zijn ‘collateral damage’ van het huidige beleid waarin oorlog, uitbuiting, ecologische crisis, … schering en inslag zijn.

De reacties in Brugge gaven aan dat dit de vluchtelingencrisis een ‘hot item’ is waarbij naar antwoorden wordt gezocht. In die discussie al beginnen met vluchtelingen zelf te betrekken, is een eerste stap. De aanwezigen en de organisatoren vonden het alvast boeiend en voor herhaling vatbaar. Voor Tamil Solidariteit was het een uitstekende gelegenheid om de situatie in Sri Lanka bekend te maken en om op die manier het lot van de Tamil vluchtelingen in ons land iets bekender te maken.

Vanavond is er in Brussel na een voorstelling van Dheepan opnieuw een gesprek met Niranjan en Geert. De filmvoorstelling begint om 19u30 in cinema Vendôme in Elsene.

dheepan