Luik: 350 betogers voor regularisatie mensen-zonder-papieren

20171643433_02a9957fff_bOp zaterdag 22 augustus waren er ongeveer 350 betogers in Luik om de regularisatie van mensen-zonder-papieren te eisen en om in te gaan tegen het racistische migratiebeleid in Fort Europa en dus ook in België. De actie gaf steun aan een bezetting van een voormalige gebouw van de Franstalige tegenhanger van Kind en Gezin in Sclessin. Die bezetting wordt georganiseerd door de Voix des Sans-Papiers (“Stem van de mensen-zonder-papieren”).

De tekst van het steuncomité die in augustus door de Actief Linkse Studenten in de stad werd verspreid, stelde onder meer: “In 2014 verloren meer dan drieduizend mensen hun leven aan de Europese kusten. De Europese Unie maakt het bijna onmogelijk om op legale wijze toegang te krijgen tot het grondgebied. Asielzoekers vluchten van onhoudbare situaties zoals oorlogen, dictaturen, vervolgingen, afwezigheid van sociale en economische rechten, … (…) We verwerpen het beleid dat leidt tot sociale uitsluiting. Vluchtelingen zijn niet de enige slachtoffers van de dictaten van de Europese Unie, we zien vandaag ook het voorbeeld van de Griekse bevolking. Ook in België zijn er slachtoffers van het besparingsbeleid, mensen die sociale verworvenheden verliezen: uitsluiting van het recht op een werkloosheidsuitkering, besparingen op sociale middelen, aanvallen op de pensioenen, … Het aantal groepen ‘zonder’ iets neemt toe: zonder werk, zonder huisvesting, zonder inkomen. Net zoals de mensen-zonder-papieren kennen zij onzekerheid.”

Deze benadering wijst op de noodzaak van gezamenlijke strijd als enige manier om tot overwinningen te komen.

De enige realistische uitweg uit de vluchtelingencrisis is een eengemaakte strijd van alle werkenden, los van hun afkomst, geslacht of seksuele geaardheid. Samen moeten we strijden om de hefbomen van de economie uit de handen van de kapitalistische elite te halen. We zouden dan over voldoende middelen beschikken om een einde te maken aan oorlogen, ellende, milieuverwoesting, … Enkel de komst van een nieuwe samenleving, een democratisch socialistische samenleving, zal ons in staat stellen om tot een wereld te komen waarin iedereen de vrijheid heeft om te gaan waar hij of zij dat wil zonder gedwongen te worden om alles achter te laten en op risico van eigen leven gevaarlijke vluchtroutes te zoeken.

Solidariteit met de mensen-zonder-papieren! De crisis werd veroorzaakt door bankiers en speculanten, niet door asielzoekers! Pak de multinationals aan, niet hun slachtoffers!

Fotoreportage door Yana uit Luik:

Marche de soutien à La Voix des Sans-Papiers de Liège.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie