Naar een eengemaakte nieuwe linkse partij in Griekenland

lafazanis
Vandaag werd de lancering van een nieuwe linkse partij bekendgemaakt: Volkseenheid of LEA. Lafazanis van het Links Platform is een van de voortrekkers van de nieuwe formatie die meteen over een parlementaire fractie van 25 leden beschikt en daarmee de derde grootste is. Xekinima, de Griekse zusterorganisatie van LSP, is actief betrokken in het opzetten van deze nieuwe partij.

Begin augustus was er een druk bijgewoond socialistisch jongerenkamp op het Griekse eiland Thassos. Het initiatief ging uit van Youth Against Racism in Europe (YRE), de antifascistische campagne van Xekinima, onze Griekse zusterorganisatie. We waren er naar goede gewoonte ook met enkele Belgische activisten aanwezig.

Verslag door Mathias (Gent)

Grieks zomerkamp
Grieks zomerkamp

Het 22ste antifascistische zomerkamp was een van de meest succesvolle ooit. Het kamp kwam na een erg drukke periode met de campagne voor het referendum en daarna de opbouw van een linkse oppositie tegen het besparingsproject van de regering. De interesse in de discussies bleek uit de aanwezigheid op het kamp, er waren meer dan 500 activisten waaronder heel wat vakbondsmilitanten uit tientallen vakbonden, voortrekkers van sociale bewegingen, jongeren en werkenden, lokale inwoners en een 25-tal internationale gasten, waaronder parlementslid Paul Murphy uit Ierland en gemeenteraadslid Victor Egio uit Spanje.

Naast ontspanning met concerten, films, … was er veel aandacht voor recente sociale bewegingen in Griekenland. Zo sprak een journalist van de publieke omroep ERT en spraken verschillende antifascistische activisten. Er werd ingegaan op de strijd tegen de aanleg van een vervuilende goudmijn in Skouries. Vakbondsafgevaardigden hadden het over de strijd op hun werkvloer. De migratiecrisis op de Middellandse Zee kwam aan bod.

De belangrijkste discussie was die over het verraad van de regering onder leiding van Syriza. Die werd verkozen met de hoop op sociale verandering en een breuk met de besparingen. Er is onder een laag van activisten een grote frustratie over de koerswijziging van Tsipras. Onder die activisten was er heel wat discussie over de verdere stappen in het opzetten van een nieuwe linkse oppositie buiten Syriza.

Op het kamp was er een debat met zowat 300 aanwezigen over de vraag naar een alternatief op Syriza. Er was een breed panel van sprekers, waaronder vertegenwoordigers van het Links Platform in Syriza, de jongerenafdeling van Syriza, de antikapitalistische alliantie Antarsya en natuurlijk ook iemand van Xekinima.

De spreker van de jongerenafdeling van Syriza, Simos Simotas, nam een opmerkelijk strijdbare positie in. Onder jongeren had meer dan 85% ‘neen’ gestemd in het referendum over het besparingsplan. De jongerenafdeling neemt uitdrukkelijk afstand van de regering en had het over de nood aan een eenmaking van linkse krachten buiten Syriza om de strijd tegen de nieuwe besparingen aan te gaan. Simotas was het met ons eens dat een dergelijke formatie van onderuit moet opgebouwd worden en nood heeft aan een programma dat de confrontatie met de EU en het kapitalisme aangaat.

Enkele dagen na het kamp verscheen een oproep van het Links Platform en 12 andere organisaties om te bouwen aan een linkse beweging tegen het nieuwe memorandum. Xekinima was een van de ondertekenaars en benadrukte de nood aan een eengemaakte nieuwe beweging. Vanuit de oproep kwam het tot een nieuwe partij, Volkseenheid (LAE), die 25 parlementsleden groepeert en daarmee de derde fractie in het parlement is. Tsipras kondigde vervroegde verkiezingen aan om zich van de linkervleugel in zijn  partij te ontdoen en om zijn populariteit te meten voordat de besparingen concreet worden.

Het is een enorme uitdaging voor de Griekse linkerzijde om een nieuwe partij uit te bouwen. De nieuwe verkiezingen eind september zijn maar een eerste afspraak. Het verzet tegen de besparingen in alle delen van het land organiseren en versterken, zal de grootste uitdaging zijn. De eerste indicaties van het programma van LAE gaan alvast in de goede richting: stop aan de besparingen, einde van de privatiseringen, nationalisatie onder sociale controle van de financiële sector en de sleutelsectoren, weigering om het merendeel van de publieke schulden te betalen, …

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie