Jong geleerd, oud gedaan. Zelfverklaarde fascist leidt NSV-Hasselt en is VB-kandidaat op 8 oktober

Sinds kort is er in Hasselt een afdeling van de NSV, de studentenorganisatie van het Vlaams Belang. De voorzitter is een zekere Thierry Vanroy, die naast NSV-voorzitter in Hasselt ook niet onbekend is in kringen van Blood&Honour. Vanroy stelt zichzelf voor als kaderlid van de VB Jongeren. Tegelijk schrijft hij openlijk over zijn sympathie voor het fascisme: "Eens de democratie in chaos ineenstuikt, hoop ik dat er een ijzeren fascistische hand is om over te nemen". De zelfverklaarde fascist is nu kandidaat voor het VB in Heusden-Zolder bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Een correspondent

Opmerkelijke uitspraken

"Ik ben wat je een Heinlein-fascist kan noemen. Heinlein was een Duitse schrijver uit de jaren 1950 die het nazi-model corrigeerde en de democratie bekritiseerde."

"Zijn er bij de Amerikaanse presidentsverkiezing nationaal-socialistische partijen? Ik hoorde van de Libertarian National Socialist Green Party, maar een groene swastika vlag? Dat doet vragen rijzen…"

"Ik ben op zoek naar ernstige fascistische groepen".

"Eens de democratie in chaos ineenstuikt, hoop ik dat er een ijzeren fascistische hand is om over te nemen"

Thierry Vanroy gebruikt op het internet het pseudoniem ‘human177’. Probleem: hij doet dit zowel bij Stormfront als pakweg Politics.be waar hij zichzelf voorstelde als Hasseltse NSV-praeses. Op Politics.be komt hij nog voorzichtig tussen in de discussies en omschrijft hij zichzelf als “Vlaams Belang Jongeren Kaderlid”. Op Stormfront vraagt hij wie er in de VS nu eigenlijk als duidelijk nazi-partij opkomt of waarom welke groep bij Blood&Honour komt optreden.

Vreemd genoeg stelt hij zich op Stormfront als ‘Belg’ voor en niet als ‘Vlaming’… Het zal wel een jeugdzonde zijn. In ieder geval schreef hij er: “I’m Belgian but when I took a first look at the upcoming US presidential elections, it made me wonder whether there are any NS parties. I heard about the Libertarian National Socialist Green Party but a green swastika flag? Makes you wonder whether they’re for real…” In zijn profiel op Stormfront stelt hij onder interesses volgende elementen voorop: “fascisme, gewichtheffen, karate”.

Ook op andere fora is Vanroy actief onder het pseudoniem ‘Human 177’. Daaruit blijkt inderdaad een interesse in het fascisme. Op Stormfront werd duidelijk van waar die interesse kwam. In 2003 stelde Vanroy er zich voor als een lid van de groep “Faschisten Haben Vereint”. Op de yahoogroup van die organisatie zei Vanroy: “I’m what you would call a Heinlein Fascist. Robert A. Heinlein was a German 50’s Philosophical SciFi Writer (eg. Starship Troopers). In most of his books (especially Starship Troopers), he clearly states his personal feelings about fascism, correcting the nazi model and critisizing democracy. (…) I only hate one thing, and that’s socialism, I’d rather have the whole world ruled by Mickey Mouse than one country by Lenin! I’m looking for serious fascist groups, no gungho white KKK offsprings or something.”

De verkiezingsaffiche van Thierry Vanroy:

Hierop sloot Vanroy zich aan bij de NSV en het Vlaams Belang. Op een internetforum laat Vanroy over zijn politieke mening geen twijfel bestaan. Hij probeert fascisme en democratie aan elkaar tegen te stellen en beweert: “Democracy however, failed (and fails) because it’s weak, lazy and turns its back to practicly every single real problem it faces.” Zijn alternatief is duidelijk: "If democracy would once collapse into chaos, I hope there will be an iron fascist hand to take over." Wel heeft Vanroy enkele bedenkingen bij Hitler en is hij meer aanhanger van het Italiaanse fascisme van Mussolini: "I can’t say I would be 100% happy with a world reigned by Hitler, but I would be with Mussolini."

Vanroy is ook actief op het GrossDeutsches Vaterland Forum (GDVF). Daar gebruikt hij het pseudoniem ‘Nordic Celt’. Hij gaf er wel eens kritiek op de pro-Israëlhouding van het VB en stelt dat hijzelf “extremer” is dan de doorsnee VB-kiezer. Hij stelt echter wel dat hij geen skinhead is.

Blijkbaar bezorgde dat hem wel eens problemen bij optredens van Blood&Honour. In februari stelde Vanroy op het inmiddels niet meer actieve GDVF: “Ik heb geen lang haar meer, nu geen gezeik meer van Duitsers op een Blood&Honour concert”. Vanroy uit zich op het forum als een fan van Blood&Honour Midgard.

Vanroy heeft een grote afkeer van de linkerzijde (en na dit artikel zal dat er wellicht niet op verbeteren). Hij stelde in het NSV-blad Branding dat de NSV in Hasselt werd opgericht om een “gepast” tegengewicht te bieden tegen de Actief Linkse Studenten. LSP-Hasselt voert immers wel eens campagne aan de universiteit in Diepenbeek waar ook Vanroy studeert (en zelfs op het universiteitsforum het pseudoniem ‘human 177’ gebruikt).

NSV-Hasselt werd officieel opgezet op 8 maart 2006. De nationale voorzitter van de NSV, Gert Gillis, stelde daarbij Thierry Vanroy voor als voorzitter van de lokale afdeling. Op de bijeenkomst waren er enkele NSV’ers uit Leuven, maar zowat niemand uit Hasselt zelf. NSV-Leuven kondigde overigens aan dat het op 8 maart als activiteit een “stadsbezoek” bracht aan Hasselt.

Recent nam Thierry Vanroy contact op met de Hasseltse LSP-afdeling. Hij deed zich voor als geïnteresseerde student die wou weten welke activiteiten gepland waren aan de Hasseltse universiteit. Hij maakte echter een fout door zijn eigen naam te gebruiken, waardoor we onmiddellijk wisten wie dit was.

Vanroy doet zijn best om er nu als skinhead uit te zien en vorig jaar probeerde hij meermaals LSP-leden te intimideren toen deze campagne voerden aan de universiteit.

Deze openlijke fascist en aanhanger van Blood&Honour werd in januari 2006 in het VBJ-magazine “Vrij Vlaanderen” voorgesteld als de nieuwe voorzitter van NSV-Hasselt. Bij de gemeenteraadsverkiezingen staat Vanroy op de 17de plaats op de lijst van het Vlaams Belang in Heusden-Zolder. De VB-leiding omschreef Blood&Honour eerder als een groepje gestoorde "bietekwieten". Geldt dit ook voor haar kandidaat-gemeenteraadslid Thierry Vanroy?

De politieke voorbeelden van VB-kandidaat Thierry Vanroy

Op de yahoogroup ‘Fachisten haben vereint’ plaatste Thierry Vanroy de foto’s van zijn politieke voorbeelden: Franco, Mussolini, Hitler, Mosley en Degrelle. Hieronder vind je een screenshot hiervan (we vrezen immers dat een deel van die yahoogroup snel zal verdwijnen…)

De leugens van NSV-Hasselt

In Branding, het tijdschrift van de NSV, stelde Thierry Vanroy in maart dat de NSV een nieuwe afdeling had opgezet in Hasselt en dat het wachten is op een erkenning aan de universiteit. Hij stelde dat de universiteit al zou toegezegd hebben. De waarheid ziet er helemaal anders uit. NSV had een aanvraag ingediend, maar het resultaat was negatief omdat de overkoepelende studentenraad tegen was. Die stelde in november 2005 dat de NSV niet erkend werd. Waarom beweert Vanroy in maart 2006 nog iets anders? Eerlijkheid en correctheid zijn blijkbaar niet zijn sterkste kanten…

Zelfs de studentenraad reageerde op de leugens van de NSV en stelde op 10 maart op haar website dat de NSV helemaal niet erkend is. De studentenraad wees erop dat de beweringen op de NSV-site en haar tijdschrift leugens waren. Bovendien werd meegedeeld dat tegen de eerste negatieve beslissing geen protest was gekomen. In plaats van beroep aan te tekenen, verkoos de NSV om verder te liegen. Wat vaak genoeg herhaald wordt, zal uiteindelijk wel de waarheid zijn. Zo moet Vanroy gedacht hebben.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist

Reacties zijn gesloten.