Ierland. Paul Murphy en 22 activisten vervolgd wegens vreedzaam protest

Socialistisch parlementslid strafrechtelijk vervolgd na protestactie tegen waterbelasting

paulmediaAfgelopen woensdagavond brachten verschillende Ierse media het bericht dat 23 activisten zich voor de strafrechter zullen moeten verantwoorden voor een protestactie tegen de waterbelasting. Het gaat om activisten die Jobstown in Dublin protesteerden. Onder de 23 parlementslid Paul Murphy alsook gemeenteraadsleden Kieran Mahon en Mick Murphy van de Anti-Austerity Alliance (AAA) en de Socialist Party. De informatie werd aan de media gelekt vooraleer de beschuldigden zelf op de hoogte werden gebracht. Wellicht kwam het lek van bij de politie.

De beschuldigingen gaan over een protestactie in november 2014 toen vicepremier Joan Burton in de wijk was en gedurende ongeveer twee uur geblokkeerd werd door betogers. Die worden nu beschuldigd van geweld, het aanbrengen van schade en vrijheidsontneming. Het zijn ernstige beschuldigingen, vrijheidsontneming kan mogelijk een levenslange straf opleveren. De zaak zal voor een rechtbank met een jury voorkomen. Het is niet duidelijk wanneer dit het geval zal zijn, wellicht na de volgende verkiezingen. Het zal ongetwijfeld het belangrijkste Ierse politieke proces in decennia zijn.

joanvspeople

De vertegenwoordigers van AAA hebben deze stap veroordeeld als een politiek gemotiveerde vervolging. De beslissing komt er op een ogenblik dat de regering er niet goed voor staat in de peilingen. Het plan om een waterbelasting in te voeren, staat zwaar onder druk. De regering slaagde niet in een test van Eurostat, een belangrijk deel van het financieringsmodel, en de niet-betalingscampagne draait op volle toeren met bij de eerste factuur 57% van de gezinnen die niet betaalden.

In februari werden 40 mensen uit Jobstown op een periode van twee weken een daglang vastgehouden. Iedere morgen werd een grote groep agenten ingezet om enkele activisten op te pakken. De weinig conventionele methode van de politie had een duidelijk doel: het terroriseren van een gemeenschap die het aandurfde om te protesteren tegen de ‘minister van sociale bescherming’, de leider van Labour die door velen wordt gezien als verantwoordelijk voor de aanvallen op de armsten in de samenleving en alleenstaande ouders in het bijzonder. De politie wilde een waarschuwing geven aan alle werkenden om het voorbeeld van Jobstown niet te volgen.

Het feit dat vage verklaringen over de beschuldigingen aan de media werden gelekt, is ook gericht op het zaaien van angst in de gemeenschap. Het gaat in tegen de eerdere verklaring voor de ochtendlijke arrestaties met het argument dat de ‘verdachten’ anders wel eens zouden kunnen vluchten.

De actie waar de beschuldigingen betrekking op hebben, was een belangrijke gebeurtenis in de massabeweging tegen de waterbelasting vorig jaar. Er waren ongeveer 700 lokale wijkbewoners samengekomen aan een school waar de minister zou spreken. De actie ontstond spontaan nadat bekend raakte dat de minister in de wijk was. De woede tegen de waterbelasting kwam in Jobwstown bovenop het gevoel dat deze wijk volledig genegeerd wordt door het politieke establishment en verraden werd door Labour dat hier traditioneel een sterke basis had.

De actie en de harde reactie van het establishment wijzen op een polarisatie in de Ierse samenleving tussen diegenen die het hardste geraakt worden door de besparingen en diegenen die er voordeel uit halen. Het geeft ook aan hoe rot Labour is geworden. Een proces waarbij Joan Burton als centrale getuige een verklaring moet afleggen tegen de slachtoffers van haar besparingsbeleid en waarbij het fundamentele recht op protest onder vuur ligt, zal de afkeer tegen Labour enkel nog versterken.

De Anti-Austerity Alliance zal samen met de bevolking van Jobstown maar ook elders in het land een grote politieke campagne voeren met de eis om de beschuldigingen tegen de betogers te laten vallen. AAA zal er samen met de waterbelasting en het besparingsbeleid een centraal thema van de verkiezingen van maken. Als het tot een proces komt, zullen we ervoor zorgen dat het volledige besparingsbeleid aan bod komt en zullen we het recht op protest verdedigen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie