Vier jaar na Fukushima opnieuw kernreactor in gebruik genomen in Japan

japannukesEen grote meerderheid van de Japanse bevolking is tegen kernenergie. Er waren grote betogingen om een volledige stopzetting van kernenergie te eisen. Er zijn redenen genoeg voor de Japanse bevolking om dat standpunt in te nemen. Niet alleen werd Japan het slachtoffer van de kernbommen van Hiroshima en Nagasaki exact 70 jaar geleden, het land werd in maart 2011 ook opgeschrikt door de kernramp van Fukushima.

De gevolgen van de ramp in Fukushima waren vreselijk. Meer dan 160.000 mensen werden uit de regio geëvacueerd en velen kunnen wellicht nooit terug, zelfs indien de regering nu het evacuatiebevel voor een aantal dorpen heeft opgeheven ondanks hoge stralingswaarden. Het ontmantelen van Fukushima zal decennia duren en minstens 100 miljard dollar kosten. De ramp bleef niet beperkt tot het land, een grote hoeveelheid radioactief water kwam in zee terecht. Tot op vandaag zijn er gevolgen voor de visserij voor de kust van Fukushima.

Uitbater Tepco werd meteen met de vinger gewezen wegens een gebrek aan investeringen in veiligheidsmaatregelen. Het bedrijf greep de ramp in 2011 aan om de lonen met 20% te verlagen. Er werd laagbetaald personeel aangeworven om puin te ruimen, in sommige gevallen ging het om daklozen die door de maffia werden aangeworven voor onderaannemers van Tepco.

De ramp in 2011 leidde ertoe dat alle 50 Japanse kernreactoren werden stilgelegd. Dat gebeurde mee onder druk van de bevolking. Zo was er in 2013 een betoging met 200.000 aanwezigen in Tokio om een kernvrij Japan te eisen. Peilingen geven aan dat een meerderheid van de bevolking tegen het heropstarten van de kernreactoren gekant is, ondanks de propaganda van de regering en de stijgende prijzen.

Nu laat de Japanse regering toe dat voor het eerst opnieuw een kernreactor in gebruik wordt genomen. Reactor nummer 1 van de kerncentrale van Sendai moet tegen vrijdag opnieuw energie produceren. In oktober zou een tweede kernreactor in gebruik genomen worden. Als voornaamste argument hiervoor gebruikt de regering-Abe de hoge elektriciteitsprijzen. Alsof conservatieve politici om de levensstandaard van gewone werkenden bezorgd zijn.

Neen, het echte doorslaggevende element is natuurlijk de winsthonger van de energiebedrijven. Tepco kondigde eerder deze zomer alvast aan dat het in het tweede kwartaal van dit jaar 1,5 miljard euro winst kon boeken, onder meer dankzij de gedaalde olieprijzen en ‘besparingsmaatregelen’. Het bedrijf stelde dat het geen voorspellingen wil doen voor de komende kwartalen, onder meer door de onzekerheid over de timing van de herstart van de kerncentrales.

Kortom, om aan de winsthonger van grote energiebedrijven te voldoen, wordt alles klaargestoomd om de volgende kernrampen mogelijk te maken. Ook in het verleden kregen we te horen dat voortaan strengere veiligheidsvoorschriften zouden gevolgd worden. In het verleden kregen we te horen dat een ramp in Fukushima niet mogelijk was. Vier jaar na deze ramp doen alsof er niets is gebeurd, geeft aan hoe waanzinnig het kapitalisme is. Tijd voor een nieuw systeem waarin wordt ingezet op onderzoek naar en ontwikkeling van duurzame energie!

Betoging in Brussel tegen kernenergie één jaar na de ramp van Fukushima

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie