Home / Internationaal / Noord-Amerika / Seattle. Sawant op 50% in primaries

Seattle. Sawant op 50% in primaries

Dit jaar worden de negen gemeenteraadsleden van Seattle allemaal herkozen met een nieuw stelsel van verkiezingen per district (7 verkozenen) en twee verkozenen in heel de stad. Er zijn voorverkiezingen (primaries) die gisteren afliepen waarbij per post wordt gestemd en de resultaten pas op 18 augustus definitief zullen zijn. Nadien volgen in november de verkiezingen tussen de twee kandidaten die het beste scoorden in elke voorverkiezing. Hieronder een verslag vanuit Seattle van de verkiezingsavond.

kshama_victory_AoutEen groep van meer dan 200 aanhangers van Socialist Alternative en gemeenteraadslid Kshama Sawant kwamen bijeen om de eerste resultaten van de primaries voor de gemeenteraad te vernemen. Duizenden anderen in Seattle en de rest van het land volgden het nieuws op de voet om te weten welk eerste resultaat werd behaald in de belangrijkste electorale strijd voor de Amerikaanse linkerzijde in 2015. Kan Kshama Sawant als eerste openlijke socialistische verkozene in een grote Amerikaanse stad sinds decennia haar positie behouden?

Rond kwart na acht volgde een groot applaus toen bleek dat Kshama bij de eerste telling op 49,9% van de stemmen stond, dat is een voorsprong van 15 procentpunten op de tweede kandidaat, Pamela Banks. Het resultaat bevestigt de brede steun onder de gewone bevolking van Seattle voor het werk dat Kshama de afgelopen 19 maanden heeft verzet. Ze speelde een cruciale rol in het afdwingen van de verhoging van het minimumloon tot 15 dollar. Seattle was de eerste grote stad die daartoe besliste, nadien volgden ook andere stehands-up-300x225den.

Uiteraard was de strijd niet gestreden met de verhoging van het minimumloon. Kshama Sawant legde nadien nadruk op andere strijdpunten, zoals deze voor een beperking van de huurprijzen en de bouw van degelijke sociale huisvesting als antwoord op de enorme onbetaalbaarheid van wonen in de stad. Vlak voor de verkiezingen was er een debat met 1000 aanwezigen waarop Kshama Sawant en gemeenteraadslid Nick Licata in debat gingen met een lobbyist van de immobiliënsector en een politicus die de projectontwikkelaars steunt. Het feit dat dit debat plaatsvond, geeft aan hoe de positie van Kshama in de gemeenteraad het politieke debat doet opschuiven. Zoals Kshama op de verkiezingsavond stelde: “Als we strijden, kunnen we winnen.”

Het uitstekende resultaat kwam er in een voorverkiezingen die niet altijd gunstig is voor linkse socialisten. In de voorverkiezingen stemmen vooral oudere en rijkere lagen van de bevolking. Bovendien pompte big business heel veel geld in de campagnes van de tegenstanders van Sawant, vooral in de campagne van Pamela Banks. Big Business ziet liever geen socialistische verkozene die een ‘slecht voorbeeld’ voor andere steden kan vormen.

De gevestigde media deed er alles aan om Kshama als ‘verdelend’ naar voor te brengen. Nochtans heeft Kshama als gemeenteraadslid steeds nadruk gelegd op discussies met campagnes vanuit de arbeidersbeweging, LGBTQ-activisten die tegen geweld opkomen, migranten en anderen die opkomen tegen de dreigende stijging van de huurprijzen tot 400% of nog de activisten van Black Lives Matter die tegen politiegeweld protesteren. Kshama merkte op: “Wat echt verdelend is, is de ongelijkheid.” Het ziet ernaar uit dat veel mensen in district 3 het daarmee eens waren.

De komende dagen kan het resultaat van Kshama nog wat vooruit gaan, de laatste stembrieven moeten nog geteld worden. Het resultaat komt er na een sterke campagne met 600 vrijwilligers die aanklopten bij 30.000 gezinnen. Er werd maar liefst 265.000 dollar opgehaald, waarvan geen cent van grote bedrijven kwam.

Het resultaat biedt een uitstekende uitgangspositie voor de verkiezingscampagne in november. Maar we mogen niet te vroeg victorie kraaien. De grote bedrijven zullen ongetwijfeld harder in de aanval gaan en honderdduizenden dollars in de campagne pompen, onder meer voor negatieve advertenties.

Het is onwaarschijnlijk dat zoveel geld wordt uitgegeven aan een verkiezingscampagne voor een enkele gemeenteraadszetel. Maar big business weet wat op het spel staat. Het enorme enthousiasme voor de campagne van Bernie Sanders is hen evenmin ontgaan. Sanders neemt de eis van 15 dollar als nationaal minimumloon op en heeft het over de nood aan een “politieke revolutie” tegen de klasse van miljardairs. Er is een radicalisering in de VS. Kshama herkiezen is van belang voor alle progressieven in het land. We zullen dan ook de strijd voeren om in november een nieuwe overwinning te halen.