Home / Internationaal / Noord-Amerika / Kshama Sawant en Bernie Sanders samen op meeting in Seattle

Kshama Sawant en Bernie Sanders samen op meeting in Seattle

kshama-and-bernie1-e1438648715989Vandaag lopen de voorverkiezingen af voor de gemeenteraadsverkiezingen in Seattle in het najaar. Kshama Sawant probeert herkozen te raken in het derde district van de stad. Op het resultaat van de voorverkiezing (die bepaalt welke kandidaten uiteindelijk aan de verkiezing in november deelnemen) is het nog wachten, maar de opkomst was het hoogste in het derde district van Seattle. Tijdens de campagne was er onder meer een debat met voor- en tegenstanders van controle op de huurprijzen, er waren maar liefst 1000 aanweizgen op dit debat met Kshama Sawant. En komende zaterdag is er een opmerkelijke meeting gepland in Seattle: naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de sociale zekerheid komt Bernie Sanders naar de stad. Hij zal samen met Kshama Sawant spreken op een grote meeting.

Gemeenteraadslid Kshama Sawant: “We zien ernaar uit om Sanders hier in Seattle te verwelkomen. Het is een uitstekende kans om de socialistische beweging uit te bouwen tegenover de miljardairs die onze economie en democratie verstikken. De steun die Sanders krijgt, bevestigt wat mijn verkiezing in 2013 aantoonde: de mensen zoeken naar een alternatief op de gevestigde politiek.”

“Bernie Sanders zegt dat het politieke systeem niet meer werkt en dat er een politieke revolutie nodig is. Het parlement heeft niets te zeggen over Wall Street, Wall Street bepaalt wat het parlement zegt. Ik zag hetzelfde in de gemeenteraad van Seattle. Het is niet de gemeenteraad die controle heeft over de grote ontwikkelaars en de grote bedrijven, het zijn net die bedrijven die de gemeenteraad controleren. We moeten gebruik maken van het momentum van de campagne van Sanders om op te komen voor een nieuwe politieke organisatie, los van de middelen van de grote bedrijven, in oppositie tegen de rechtse Republikeinen maar ook onafhankelijk van de door Wall Street gecontroleerde Democratische partij.”

“Toen ik in 2012 en 2013 aan de verkiezingen deelnam, was ik zowat de enige kandidaat die voor een hoger minimumloon van 15 dollar per uur opkwam. Ondertussen is de 15 dollar doorgevoerd in Seattle, San Francisco, L.A., New York en alle 10 de campussen van de University California. Nu beginnen zelfs de meeste door de grote bedrijven gesteunde kandidaten zich over de 15 dollar uit te spreken. Sanders en Jill Stein van de Green Party zijn de enige presidentskandidaten die opkomen voor een federaal minimumloon van 15 dollar.”

“Sanders laat zich opmerken van de rest van de presidentskandidaten omdat hij weigert steun te aanvaarden van de grote bedrijven. Ik weiger eveneens geld van de grote bedrijven. Topmanagers geven honderdduizenden dollars uit om me uit de gemeenteraad weg te krijgen en een eigen marionet verkozen te krijgen die met de rest van de gemeenteraad meestemt. Er komt ongetwijfeld nog een grotere storm van bedrijfsgeld tegen Bernie Sanders. De miljardairs controleren zowel de leiding van de Republikeinen als die van de Democraten, de recente stemming over het Trans Pacific Partnership bevestigde dit nogmaals.”

“Als Bernie het niet haalt in de primaries bij de Democraten – een verkiezing gedomineerd door het geld van de grote bedrijven – kunnen we geen steun geven aan Hillary Clinton of andere gevestigde Democraten die geen medestanders zijn in onze strijd tegen de klasse van miljardairs. De werkende bevolking moet zich organiseren en bouwen aan een nieuwe politieke partij die een einde maakt aan het politieke monopolie van de grote bedrijven.”

“Ik nodig de duizenden mensen die mijn campagne steunen uit om naar de meeting met Sanders te komen. We kunnen met die meeting onze kracht tonen tegen de miljardairs die denken dat ze onze verkiezingen kunnen opkopen. Laat ons Bernie Sanders tonen hoe sterk de socialistische beweging staat in Seattle.”