Antwerpen. VB-studenten vallen linkse socialisten fysiek aan

Wie dacht dat het Vlaams Belang vandaag een gematigder voorkomen zou nastreven, komt bedrogen uit. Gisteren werd bij het start van het academiejaar voor de Antwerpse studenten een fysieke aanval uitgevoerd op de lijsttrekker van de Antwerpse LSP-lijst, Nikei De Pooter. Die voerde campagne voor de Actief Linkse Studenten toen hij werd belaagd door een groep leden van de NSV (Nationalistische Studentenvereniging) die hem bedreigden en tegen de grond gooiden. Er is klacht ingediend.

Bij de start van het academiejaar komen traditiegetrouw ook de rechtse studenten terug naar buiten. Dit jaar zijn er op het eerste gezicht twee extreem-rechtse groepen met zowel NSV (Nationalistisch Studentenverbond, een vereniging waarin ook Filip Dewinter en tal van andere VB-kopstukken actief was en is) als KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond). Die laatsten zouden afgesplitst zijn van de NSV omdat ze een iets minder radicaal imago wensen terwijl een KVHV-lidmaatschap geen enkele hindernis is voor een eventuele verdere carrière in het VB. Wij hebben inmiddels onze twijfels bij de echtheid van de splitsing tussen beide groepen.

Bij de opening van het academiejaar vieren de studenten traditioneel StuDay, ditmaal op de gedempte zuiderdokken. Uiteraard zijn ook de Actief Linkse Studenten daarop aanwezig om campagne te voeren. We halen er steun op en maken er kennis met geïnteresseerden. Er is dit jaar overigens een heel grote openheid voor de ALS in Antwerpen.

Een groepje NSV’ers was eveneens aanwezig op StuDay om er campagne te voeren voor haar kopstukkendebat met vertegenwoordigers van VB, Vlott, VLD, CD&V én SP.a (Robert Voorhamme). Wat Voorhamme te zoeken heeft op een debat van gewelddadige extreem-rechtse studenten, ontgaat ons alvast.

De NSV’ers konden niet verkroppen dat een aantal linkse studenten, waaronder Nikei De Pooter, de studenten opriep om de NSV-pamfletten weg te gooien in een vuilzak. Deze vrije meningsuiting werd niet aanvaard en de NSV’ers slaagden er uiteindelijk in om Nikei wat te isoleren en aan te vallen. Ze duwden hem tegen de grond en maakten bedreigingen: “We zullen je thuis komen opzoeken” en “je gaat eraan”. De politie kwam tussen, maar weigerde om de agressors op te pakken. Er werd klacht ingediend op het politiebureau en we zijn nu de dader aan het identificeren om die gerechtelijk te vervolgen wegens doodsbedreigingen en fysiek geweld.

Het geweld en de bedreigingen kwamen van NSV-studenten. De NSV wordt gedomineerd door het Vlaams Belang, zo komen tal van leidinggevende VB’ers uit de NSV-traditie. Naar aanleiding van de viering van 30 jaar NSV werd een steuncomité opgezet onder leiding van een vroegere Antwerpse NSV-voorzitter, Filip Dewinter.

De Actief Linkse Studenten zullen zich alvast niet laten doen door de rechtse intimidaties, het geweld of de bedreigingen. We plannen begin december in Antwerpen een betoging tegen extreem-rechts om de krachtsverhoudingen op straat duidelijk te maken. Ook in Antwerpen zullen de anti-fascisten meer betogers mobiliseren dan de extreem-rechtse studenten. Wil je daaraan meewerken? Aarzel dan niet om komende woensdag naar onze open bijeenkomst te komen om 19u30 in café Multatuli (Lange Vlierstraat, zijstraat Nationalestraat) over de strijd tegen extreem-rechts (waarbij onder meer zal worden ingegaan op de recente gebeurtenissen rond Blood&Honour) en voor een linkse oppositie.

Dit was de dader:

Delen: Printen: