Kort & Krachtig

Iedere zaterdag – in de zomer om de twee weken – publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Verpleegster zet Britse minister op zijn plaats
Deze jonge verpleegster (en socialiste) zet na een shift van 14,5 uur (!) in een youtubefilmpje de wereldvreemde (asociale) Britse minister van Volksgezondheid kordaat én met gevoel voor humor op zijn plaats … Overal in Europa wordt er bespaard in de gezondheidszorg. Ook de NHS (National Health Service) in Groot-Brittannië krijgt van de riem. Echter in dit land gaat de minister van Volksgezondheid een stapje verder door het personeel in de sector te beledigen door o.a. te stellen dat de NHS in het weekend “niet veel soeps is.” In dezelfde adem eiste hij dat de NHS 24 uur op 24 uur moet draaien, 7 dagen op 7 … terwijl de regering de extra-prestaties (voor onregelmatige uren en dergelijke) wil afschaffen! Reeds 200.000 Britten tekenden een petitie dat het ontslag eist van de minister van Volksgezondheid.



Beloftes
Toen de BTW op elektriciteit van 21 naar 6% ging, stelde de liberale MR van Charles Michel dat de partij hiermee eerdere beloftes nakwam. Het is wat ironisch dat de maatregel terug wordt ingetrokken op een ogenblik dat Charles Michel promotie tot premier heeft gemaakt.
mrmichel



Griekse spoorwegen als cadeau?
Het bericht dat Warren Buffet een Grieks eiland had gekocht, werd nadien door de miljardair zelf betwist. Maar dit betekent niet dat de uitverkoop van Griekenland niet zou doorgaan. Zo moet de nationale spoorwegmaatschappij TrainOSE verkocht worden. De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB is geïnteresseerd, maar enkel indien geen “positieve koopsom” moet betaald worden. ÖBB wil de Griekse spoorwegmaatschappij als geschenk. Gratis en voor niets. De neoliberalen beweren dan wel dat er voor ons nooit een “gratis maaltijd” in zit – ‘There ain’t no such thing as a free lunch’ orakelde Milton Friedman – maar een gratis spoorwegmaatschappij is blijkbaar andere koek.



Euro werkt niet
De Standaard schreef op 30 juli: “‘Teleurstellend’, noemt de Europese Centrale Bank (ECB) de vaststelling dat de eenheidsmunt er niet in is geslaagd om de verschillen in welvaartsniveau te verminderen. In de vijftien jaar sinds de introductie van de euro zijn de lidstaten niet naar elkaar toegegroeid, blijkt uit een gisteren gepubliceerde analyse. Eerder zijn de verschillen nog toegenomen.”


Aantal leefloners neemt toe
Verschillende kranten publiceerden op 31 juli dit bericht: “Eind vorig jaar hadden 49.777 jongeren een leefloon. Dat is een stijging met 38,8 procent tegenover 2005, blijkt uit cijfers van minister van Maatschappelijke Integratie Willy Borsus (MR). De groei is het meest uitgesproken in Wallonië, dat een stijging met 74 procent liet optekenen. Het aantal jongeren met een leefloon is er ook hoger dan in Vlaanderen, waar een toename met ‘slechts’ 17,9 procent werd opgetekend – van 10.801 naar 12.732.”



Wie rijk is, leeft langer
De Standaard bevestigde op 31 juli dat wie rijk is, langer leeft. De krant schreef onder meer: “Mensen sterven eerder in armere gebieden in grote steden dan in rijkere gebieden of in landelijke omgevingen. Mensen uit die eerste groep hebben bovendien niet altijd de keuze waar ze gaan wonen, legt Loomans uit. ‘Vaak komen ze in de goedkoopste gebieden terecht.’ Ook heeft die groep vaak een lager inkomen, wat dan weer een effect heeft op het voedingspatroon.”



Haat
Schokkende foto van een aanval door een conservatief op de Gay Pride in Jeruzalem. De aanvaller wilde de betogers met een mes neersteken. Er vielen zes gewonden.
pridejerusalem



Neil Young produceert korte documentaire over Monsanto
Neil Young op zijn facebookpagina: “Dit is het verhaal van een landbouwersfamilie in Amerika, maar het gebeurt over heel de wereld. Het is een verhaal dat maar tien minuten van je tijd vergt om er even naar te kijken. Het is een eenvoudig menselijk verhaal, het hartverscheurende verhaal van een man die zich verzette tegen de bedrijfsgigant Monsanto. Monsanto is een enorm rijke multinational, die nu 90 procent van alle soja- en maisteelt controleert in de VS. Gezinsboerderijen werden verdreven door gigantische agribedrijven over dit uitgestrekte land dat wij thuis noemen.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig