Home / Internationaal / Europa / Labour. Blairisten geschokt door populariteit linkse ideeën van Corbyn

Labour. Blairisten geschokt door populariteit linkse ideeën van Corbyn

Linkse kandidaat voor Labour leiding onder vuur genomen door rechterzijde

Corbyn spreekt syndicalisten toe.

Corbyn spreekt syndicalisten toe.

De rechtse Labour verkozene John Mann riep de partijleiding op om de voorzittersverkiezingen stop te zetten omdat de partij zo geïnfiltreerd worden door ‘types van de Militant tendens’. Volgens de krant Daily Mail zou de fractievoorzitter van Labour in het Lagerhuis, John Cryer, verklaard hebben: “Aanhangers van Militant gebruiken de Trade Unionist and Socialist Coalition” (TUSC) om het lidgeld van 3 pond te betalen zodat ze kunnen stemmen.”

Deze verklaringen zijn compleet van de pot gerukt. Maar ze wijzen tegelijk op de angst onder de rechtse kliek die de Labour partij vandaag domineert voor het enthousiasme dat ontstaan is voor de campagne van Jeremy Corbyn. Corbyn zit al jarenlang in het parlement en is een van de weinige linkse figuren die nog in de partij actief is. Vooral jongeren en syndicalisten zijn enthousiast voor zijn campagne en zien in Corbyn een antibesparingskandidaat.

Dit enthousiasme toont de enorme populariteit van radicale en socialistische ideeën zodra deze een breder platform krijgen. De Socialist Party heeft al meermaals opgemerkt dat de werkende bevolking een pak linkser is dan Labour. De steun voor de hernationalisatie van de energiebedrijven, de post en de spoorwegen loopt op tot 68%, 67% en 66% (YouGov 4 november 2013).

Jongeren die enthousiast zijn voor standpunten die tegen het besparingsbeleid ingaan en die daar actief rond worden, zelfs indien het maar in een voorverkiezing naar Amerikaans model is, vormen de ergste nachtmerrie voor de Blairisten. Zij hebben decennialang gezwoegd om socialistische ideeën uit de Labour partij weg te krijgen, te beginnen met de uitsluiting van de Militant in de jaren 1980. Het is ironisch dat hun eigen afbraak van de democratische structuren van de Labour partij tot deze situatie geleid heeft. Door de leiding van de partij te verkiezen in een soort Amerikaanse primaries waarbij iedereen die 3 pond betaalt kan stemmen, hebben ze per ongeluk een stem gegeven aan de vele mensen die compleet ontgoocheld zijn in de mantra van ‘light besparingen’ door Labour.

De Socialist Party, voorheen Militant, wenst Jeremy Corbyn alle succes toe in de verkiezingen in Labour. Als hij wint, zou dit een stap vooruit zijn en zou het in de praktijk de vorming van een nieuwe partij kunnen betekenen. Wij zijn zelf onderdeel van de Trade Unionist and Socialist Coalition (TUSC), samen met de transportvakbond RMT en tal van andere socialisten en syndicalisten. TUSC had meer dan 700 kandidaten in de verkiezingen van 7 mei en wil de basis leggen voor een nieuwe partij van de werkende bevolking om 100% tegen de besparingen in te gaan. We vragen aanhangers van TUSC niet om Labour te vervoegen, maar wel om verder te bouwen aan TUSC.

Los van het resultaat van de verkiezingen in Labour zien we vandaag de populariteit van socialistische standpunten en het potentieel om daarrond te bouwen. Tegenover de aanhoudende besparingen hebben we dringend nood aan een partij die in verzet gaat. Als Jeremy Corbyn de verkiezingen verliest, kan hij best met zijn aanhangers uit de besparingsgevangenis van Labour stappen en bouwen aan een nieuwe partij die duidelijk ingaat tegen besparingen en voor een socialistisch programma opkomt.

Moest Corbyn winnen, dan komt er wellicht een openlijke revolte van de rechterzijde in de partij. Deze rechterzijde domineert de parlementaire fractie en het partijapparaat. Van de 232 parlementairen van Labour zijn er amper 9 lid van de Socialist Campaign Group waartoe Corbyn behoort. Verschillende parlementairen dreigden al met nieuwe verkiezingen om Corbyn ‘nog voor kerstmis’ buiten te krijgen indien hij het haalt.

In plaats van de democratie te respecteren, zouden de Blairisten liever de kiezers ontbinden om een nieuw electoraat te bekomen. Corbyn moet in dit geval zoveel mogelijk steun mobiliseren vanuit de arbeidersbeweging. We zouden hem aanmoedigen als hij een conferentie zou organiseren van al wie voor hem stemde samen met de vele vakbonden – met inbegrip van bonden die niet met Labour verbonden zijn zoals RMT, PCS en FBU – die zijn programma steunen. De Socialist Party zou zeker aan zo’n conferentie deelnemen en andere aanhangers van TUSC aanmoedigen om hetzelfde te doen.