Front National kan niet opkomen als “FN”

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober moest het FN noodgedwongen opkomen als “Front -Nat” In plaats van FN. De partij van Daniël Féret had niet voldaan aan de wettelijke vereisten om de term “FN” te gebruiken.

Stéphane Ramquet

Wellicht zou een lijst van een traditionele partij in een gelijkaardige situatie zonder problemen alle administratieve zaken hebben kunnen rechtzetten. Bij het FN werd echter een technisch punt uit een reglement aangewend om de partij te kortwieken.

Uiteraard zullen wij niet de verdediging opnemen voor de (grote) incompetentie van deze racistische en seksistische partij. Maar de taktiek om het FN tegen de gaan met een decreet en juridische spitstechnologie is volgens ons geen goede manier om de strijd tegen racisme en extreem-rechts aan te gaan.

Het is nochtans de enige taktiek die de traditionele partijen vandaag nog hebben. Ze kunnen zich immers moeilijk verzetten tegen het beleid waar ze zelf voor verantwoordelijk zijn of dat ze zelf doorvoeren. Het is nochtans die asociale politiek die de voedingsbodem vormt voor extreem-rechts.

Een technische of juridische aanpak van extreem-rechts haalt niets uit. De aanhoudende toename van het aantal stemmen voor het FN toont dit aan. Bovendien zorgt het ervoor dat het FN zich kan voorstellen als slachtoffer van wat het omschrijft als de “staatsinquisitie”.

Het FN is vandaag een lege partij zonder een actieve werking op lokaal vlak en zonder veel actieve militanten. Dat blijkt onder meer uit de lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ondanks de steun voor het FN in de peilingen, slaagde de partij er slechts in om 13 lijsten in te dienen in Wallonië.

Veel van die lijsten beschikken dan nog over weinig kandidaten. In heel de provincie Luik is er maar één lijst, in Luik zelf, met 5 kandidaten. Het is in feite vooral Jean-Marie Le Pen van het Franse FN die zorgt voor bekendheid en voor een electorale groei van zijn Belgische kloon.

Deze nieuwe ontwikkelingen, samen met de recente veroordelingen en het proces tegen Féret wegens onder meer fraude met het geld van zijn partij, zetten Daniël Féret op een schietstoel. Het zal moeilijk zijn voor het FN om hem te vervangen door iemand die even dictatoriaal, onkundig en zonder alternatief naar buiten komt. Desondanks kan het FN met de verkiezingen blijven groeien.

Delen: Printen: