Home / Internationaal / Europa / Ierland: 57% betaalt waterbelasting niet!

Ierland: 57% betaalt waterbelasting niet!

ierlandnopayHet vertrouwen van de activisten die de nieuwe waterbelasting bestrijden in het succes van hun campagne blijkt terecht. Irish Water en de regering weigerden lange tijd om de cijfers van het aantal gezinnen dat betaalt bekend te maken. Nu kwamen er uiteindelijk toch cijfers waaruit blijkt dat 57% van de gezinnen de eerste waterbelasting niet betaalde. Het gaat om ongeveer 860.000 van de 1,52 gezinnen die als ‘klant’ gerekend worden door Irish Water.

Artikel door gemeenteraadslid Michael O’Brien

Pogingen om dit uit te leggen

De bekendmaking van Irish Water dat slechts 43% van de gezinnen de eerste factuur voor hun water betaalden, is een zware slag voor Irish Water en de regering. Minister Alan Kelly en de hele regering zouden wellicht liefst een paar maanden uit het land verdwijnen. De pogingen om de cijfers goed te praten in de media en in het parlement zijn lachwekkend en worden ook als dusdanig onthaald doorheen het land.

Het resultaat tot nu toe wijst op het succes van de strijd van tienduizenden activisten de afgelopen maanden. De collectieve inspanningen van deze activisten zorgden ervoor dat honderdduizenden mensen bewust de extra belasting niet betalen. De meesten die niet betalen, gingen wellicht nooit naar een publieke meeting of een protestactie, maar ze hadden wel voldoende vertrouwen in de campagne tegen de belasting waarmee werd ingegaan tegen Irish Water en de regeringspropaganda.

Het belang van een niet-betalingscampagne

De omvang van de boycot bevestigt het standpunt van de Socialist Party, Anti-Austerity Alliance en de campagne We Won’t Pay die van bij het begin wezen op het belang van een georganiseerde niet-betalingscampagne om tot een overwinning te komen. We namen deel aan discussies in de bredere beweging tegen de waterbelasting en stelden daarbij dat hoe meer groepen, partijen en vakbonden voor een niet-betaling pleiten, hoe sterker we staan. Sommigen verwierpen expliciet de oproep tot een boycot, het gaat onder meer om Sinn Fein en de vakbonden die aan Right2Water deelnemen. Na de bekendmaking van de cijfers zouden ze hun standpunt beter bijsturen.

De tweede factuur zal binnenkort vertrekken en het is onze taak om de boycot te versterken door diegenen die de eerste factuur niet betaalden te overtuigen om dit ook nu niet te doen. Diegenen die uit angst of na desinformatie de eerste factuur wel betaalden, willen we uitnodigen om ons te vervoegen. Een hoger cijfer van niet-betalers in aanloop naar parlementsverkiezingen zou fataal zijn voor Irish Water.

De druk hoog houden!

Er werd nog snel wetgeving door het parlement gejaagd om Irish Water meer mogelijkheden te geven om de belasting en achterstallige betalingen af te dwingen. Dit was bedoeld als een laatste wanhoopsdaad om de cijfers van het aantal betalende gezinnen alsnog op te krikken. Het heeft niet gewerkt.

De wetgeving is een schande, maar het is geen efficiënt antwoord op de niet-betalingscampagne. Nu het hoge aandeel van de niet-betalers gevestigd is, zullen er wellicht meer politici beloven om de waterbelasting af te schaffen. Het volledige politieke establishment voelt de druk rond dit thema.

We mogen ons echter niet in slaap laten wiegen door beloften van diegenen die deel van de volgende regering hopen uit te maken. Gelijk welke toekomstige regering zal onder zware druk staan van de trojka en de belangen van de grote bedrijven. Door de niet-betalingscampagne verder te zetten en over de parlementsverkiezingen te tillen, beperken we de ruimte voor die politici die beloven dat ze de gehate belasting zullen afschaffen.