Kapitalisten nemen Griekenland in wurggreep!

Nee tegen de dictatuur van de grote banken en bedrijven, voor een socialistisch Europa!

tsiprasmerkelAlsof de klok in Europa 100 jaar wordt teruggedraaid, plaatst Europa Griekenland op het niveau van een kolonie. Europa staat op het punt om een politieke en economische dictatuur op aan Griekenland op te leggen, een dictatuur van de banken en grote bedrijven.

Reactie door Georg Kümmel, Keulen, Sozialistische Alternative (onze zusterorganisatie in Duitsland)

Aan de top van deze dictatuur staan Merkel en Schauble, vertegenwoordigers van het Duitse kapitalisme, bijgestaan door handlangers zoals Rutte en Dijsselbloem. Griekenland zal verder worden geplunderd en buitenlandse bedrijven zullen profiteren van de bijna totale privatisering van overheidsbedrijven. Net als in koloniale tijden, zullen de armen en de werkenden in Griekenland gedoemd zijn om te leven onder de hak van koloniale overheersers en bovendien nog worden vernederd. Het kapitalisme van de 21e eeuw toont zijn ware gezicht. Het is hetzelfde lelijke tronie als 100 jaar geleden: zonder genade, hebzuchtig, onverzadigbaar…

Tsipras en de leiding van Syriza dachten dat er een compromis met de Trojka mogelik was. Een fatale vergissing. Zij hadden geen plan B, ze hebben geen enkel alternatief ontwikkeld. Het gevolg is een treurige capitulatie. De massa van de Grieken zij “Nee” in het referendum, d.w.z. “Nee” tegen chantage. “Nee” tegen verdere bezuinigingen. Ze zeiden “Nee” ondanks een ongehoorde angstcampagne van de media in heel Europa, ondanks sluitende banken en ondanks de chaos waarmee de rijke reders, de heersende klasse van Europa hadden gedreigd en die ze ook aan het organiseren waren.

Alternatief nodig

Onder leiding van Syriza en Tsipras, ging Griekenland van een daverend “Nee”, dat nieuwe hoop wekte, naar een afschuwelijke nederlaag. De Trojka kon ze des te gemakkelijker chanteren omdat ze geen alternatief zagen voor het Europa van de grote banken en bedrijven.

Wij moeten lessen trekken uit deze afgrijselijke fout terwijl de strijd van het Griekse volk voor werk, voedsel en medicijnen voortgaat. In Duitsland (en in Nederland, red.) heeft iedereen die de dictatuur van de bezuinigingen niet accepteert, een bijzondere verantwoordelijkheid. Het waren vooral de Duitse banken en grote bedrijven en de Duitse regering die de zweep van de bezuinigingen het hardst hanteerden. Verzet tegen het onmenselijke beleid van de Duitse regering moet worden opgebouwd. Dit moet verbonden worden met een helder en onverzoenlijk “Nee” tegen de dictatuur van de banken en grote bedrijven. Het is meer dan tijd om een alternatief voor het kapitalisme te naar voren te brengen, het alternatief van een democratisch, socialistische Europa.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie