Blokbuster weigert debat met Nederlandse neo-nazi's

De Nederlandse omroep NCRV wil deze avond in het programma ‘Rondom10′ een debat houden over de recente aanhoudingen in neo-nazistische kringen en de opleving van racistisch geweld. Voor dit debat werden twee figuren van extreem-rechtse splintergroepen uitgenodigd: Jan Teijn van de Nationale Alliantie en Constant Kusters van de Nederlandse Volksunie. NCRV vroeg Blokbuster om een ’tegenspreker’ te leveren. We weigerden dit.

Geert Cool

Voor organisaties als Blokbuster en LSP is iedere media-aandacht natuurlijk handig meegenomen. Normaal gezien is er weinig aandacht voor organisaties die buiten de lijntjes van de traditionele partijen kleuren. Voor een debat met neo-nazi’s passen we echter.

De bedoeling van de programmamakers is duidelijk: een debat met voor en tegenstanders van gewelddadige neo-nazi’s moet ongetwijfeld een spectaculair gegeven opleveren. Kijkcijfers gegarandeerd! Maar wat is dan de boodschap van de anti-fascisten die aan een dergelijk debat deelnemen? Dat ze even marginaal zijn als die neo-nazi’s? Of dat die neo-nazi’s een aanvaardbare gesprekspartner vormen aan wie gerust wat zendtijd mag worden gegeven op televisie?

Wij willen ons niet laten gebruiken voor spektakel-televisie waar enkel de kijkcijfers centraal staan. We denken bovendien dat het fout is om figuren als Constant Kusters of Jan Teijn zomaar zendtijd cadeau te geven op de nationale televisie. Kaderleden van de Nationale Alliantie van Teijn namen deel aan militaire trainingskampen van BBET in België. Moeten we dan met dit soort figuren in ‘debat’ treden? Wij hebben dit soort figuren niets te zeggen, onze strijd tegen hen situeert zich op een ander vlak: het actief mobiliseren en organiseren tegen ieder opduiken van neo-nazisme.

Wij willen geen dienst doen als spreker op een debat waar de andere sprekers openlijke neo-nazi’s zijn. Je kan met idioten proberen te argumenteren en je zelfs verlagen tot hun idioot niveau, maar op het vlak van idiotie zal het origineel het halen. Wij zijn niet geïnteresseerd in een wedren inzake idiotie en schatten onze kansen op dat vlak bijzonder laag in. Wij hebben immers wel wat meer te zeggen en hebben een onderbouwd alternatief, wat niet kan worden gezegd van neo-nazi’s.

Tenslotte denken we dat een deelname van een anti-fascist aan een debat met NVU en NA enkel maar zou gebruikt worden door die laatste organisaties om zichzelf als "credibel" voor te stellen: als zelfs radicaal-links met ons debatteert, dan zijn we toch wel aanvaardbaar? Wij willen de NA en NVU niet die respectabiliteit bezorgen en verzetten ons tegen anti-fascisten die denken dat ze wel met deze groepen in debat moeten treden. Dat lijkt ons bovendien een risico voor de veiligheid van die anti-fascisten, of denken ze bij de NCRV echt dat neo-nazistische leiders hun troepen niet zullen mobiliseren?

Is er dan niet zoiets als vrije meningsuiting en vrije debatten? Daar hebben wij uiteraard geen problemen mee. Maar het uiten van een "mening" heeft soms weinig van zien met die mening. Het gaat om veel meer: om het naar voor brengen van neo-nazi’s als aanvaardbare gesprekspartner, het deelnemen aan spektakel-televisie,… Wij willen neo-nazistische groepen bestrijden. Dat betekent dat we hun zelfvertrouwen en actiemogelijkheden niet willen versterken. Dat zou zich immers uiten in meer geweld en intimidatie tegenover andersdenkenden en migranten. Het gaat dus ook over de impact van een televisie-optreden op de krachtsverhouding op straat. Dat is niet te vatten met abstracte begrippen, de waarheid is immers steeds concreet.

Blokbuster heeft dus haar deelname aan het debat geweigerd. Inmiddels vernamen we dat de NA van Jan Teijn ook niet zal deelnemen. Wellicht is dat wegens problemen die de Nationale Alliantie heeft met Constant Kusters van de even neo-nazistische NVU. Beide groepen werkten overigens wel eens samen met BBET. We hopen dat er geen anti-fascisten zich zullen laten lenen tot een debat op televisie met de NVU. Dan hebben de programmamakers meteen een probleem om het spektakelgehalte van haar programma op te drijven. Indien de NCRV in plaats daarvan een onderbouwd programma wil met feiten en argumenten over racistisch geweld en neo-nazistische dreigingen, mag ze ons steeds contacteren.

Delen: Printen: