Scholierenstaking in Berlijn. “Voor gratis en degelijk onderwijs!”

Vorige woensdag, vijf dagen voor de regionale parlementsverkiezingen in Berlijn, trok een groep van zowat 500 scholieren op de straten om gratis en degelijk onderwijs te eisen. Ze trokken in groep van Prenzlauer Berg naar het centrum van Berlijn. Daar kwamen verschillende groepen scholieren uit heel de stad samen voor hun protestactie.

Anne Engelhardt, vanuit Berlijn

Ondanks de enorme druk tegenover de jongeren, de straf waarmee werd gedreigd of zelfs het opsluiten van scholieren in de klassen, was er een grote aanwezigheid op de actie. Er werd een betoging gehouden naar het regionale parlement waaraan zo’n 1.000 scholieren deelnamen.

De dag voordien werd het verkeerde gerucht verspreid dat de extreem-rechtse NPD de scholierenstaking zou organiseren. Dat gerucht werd verspreid om de ouders te verontrusten en hun kinderen niet te laten deelnemen aan de acties.

De scholieren lieten deze leugen echter voor wat het was en trokken toch de straat op. Op de betoging maakten ze duidelijk waarvoor ze opkomen. Naast anti-fascistische slogan die duidelijk gericht waren tegen neo-nazi’s, waren er vooral slogans voor gratis en degelijk onderwijs en slogans gericht op het verkrijgen van eenheid tussen jongeren en arbeiders. “Staking in de scholen, staking in de fabrieken”, riepen ze. Tijdens de betoging uitten de jongeren hun afkeer tegenover de gevestigde partijen en werden een aantal verkiezingsborden vernield. De politie probeerde een aantal scholieren daarvoor op te pakken, en twee jongeren werden effectief opgepakt.

De scholieren waren erg gemotiveerd om in actie te komen. Dat is niet zo verwonderlijk. Het afschaffen van het officiële “gratis” karakter van het onderwijs heeft de kloof tussen rijk en arm enorm versterkt in de scholen. De ouders moeten nu gemakkelijk tot 100 euro per jaar betalen voor de schoolboeken van hun kinderen. Ook zijn er problemen door het afschaffen van hulplessen waardoor er verwacht wordt dat meer scholieren uit de boot zullen vallen. Er zullen ook fusies plaatsvinden van scholen om te komen tot scholengroepen.

Zowat 8.000 scholieren trokken op verschillende plaatsen op straat om op te komen voor hun recht op gratis onderwijs en gratis schoolboeken. Ze werden vervoegd door een aantal studenten. De scholieren beseffen dat ze ook andere slachtoffers van de besparingspolitiek zullen moeten betrekken, maar het aaneensluiten van protestbewegingen bevindt zich nog in een beginfase.

Sinds zowat een half jaar is er een comité opgezet door scholieren en linkse groepen. Ook de nationale scholierenvereniging riep op voor de acties. Daarbij werd verwezen naar de beweging in Frankrijk vorig jaar tegen het jongerenbanenplan CPE. Een aantal scholieren begon op die basis de staking op hun school te organiseren.

Het hoge politieke bewustzijn kwam ook tot uiting in de slogans van de scholieren. De scholieren stelden dat een dag de school missen niet opwoog tegen de strijd voor hun toekomst.

Er waren acties in zowat alle delen van Berlijn. Rond 15u kwamen die samen in het stadscentrum. Daar werd duidelijk dat de stakende scholieren de noodzaak inzagen van het linken naar anderen die zich verzetten tegen het neoliberaal beleid van de “rood-rode” deelstaatregering. Er was een solidariteitsdelegatie van het stakende Charité-ziekenhuis. Die delegatie sprak de scholieren toe. Carsten Becker (vakbondsdelegee bij Charité en kandidaat voor de WASG bij de deelstaatverkiezingen in Berlijn) maakte duidelijk wat de besparingsplannen van de lokale regering betekenen voor personeel en patiënten van het ziekenhuis. Hij kreeg de steun van de scholieren die zegden samen verder strijd te willen voeren.

Heel wat voorbijgangers die toevallig van de scholierenstaking hoorden, sloten zich bij de actie aan uit solidariteit met de jongeren. De woede tegenover het besparingsbeleid van de rood-rode regering van SPD en PDS-Linkspartei is duidelijk erg groot in Berlijn!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist