Home / Internationaal / Noord-Amerika / Seattle: campagne gestart om Kshama Sawant herkozen te krijgen

Seattle: campagne gestart om Kshama Sawant herkozen te krijgen

INTERVIEW met Philip Locker, verantwoordelijke van de campagne

seattlepride19Kshama Sawant moet na twee jaar al herkozen worden. In een peiling begin dit jaar kreeg ze een gunstige beoordeling van 61% van de kiezers, het hoogste percentage van alle gemeenteraadsleden in Seattle. Hoe waarschijnlijk is het dat Kshama zal worden herkozen?

“Ik ben ervan overtuigd dat Kshama zal worden herkozen. Er zijn de sterke resultaten die ze kan voorleggen en er is de strijd die ze voerde voor het winnen van echte verbeteringen voor de werkende mensen in Seattle. Maar dit mag geen reden zijn om op onze lauweren te rusten. Onze tegenstanders en de lokale elite zullen een zware tegencampagne opzetten. Het belang van deze verkiezing valt niet te onderschatten, net omwille van wat we konden realiseren met die ene zetel. We toonden aan dat het mogelijk is om onafhankelijk van de grote partijen op te komen voor een politiek die vertrekt van de belangen van de werkende bevolking.

“Met de positie van Kshama Sawant tonen we aan wat mogelijk is. Dat is een reden te meer voor beide partijen van de big business, zowel Democraten als Republikeinen, om de herverkiezing van Kshama te stoppen. Ze willen dit in de kiem smoren voor het navolging krijgt. De inzet is dus hoog.

“Onze tegenstanders erkennen net zoals ons dat een herverkiezing van Kshama een historische overwinning voor links zou zijn die bovendien de ontwikkeling van meer onafhankelijke linkse campagnes zal stimuleren. Voor de burgemeester en de lokale Kamer van Koophandel is de verkiezing in het district waar Kshama opkomt de eerste prioriteit. Ze zijn geslepen genoeg om een uitgekiende strategie te hanteren. Er werd niet gezocht naar een openlijke pro-business kandidaat, maar naar iemand die al langer gekend is als activist in de burgerrechtenbeweging. Pamela Banks wordt voorgesteld als progressieve kandidaat. Maar het is tegelijk wel een pion in handen van het establishment wiens belangen ze duidelijk verdedigt in deze campagne.”

Welke zijn de belangrijkste thema’s voor de gewone bevolking in deze verkiezing?

“Het grootste probleem is de crisis van betaalbar wonen. Seattle kent de snelste groei van de huurprijzen van alle grote steden in de VS. Er is nauwelijks iemand in Seattle die geen buur of vriend heeft die een “economische uithuiszetting” heeft meegemaakt. Wat we daarmee bedoelen is een quasi verplichte verhuis omdat de huur van de ene dag op de andere met 50% of zelfs 100% werd opgetrokken.

“Uiteraard hebben de grote vastgoedeigenaars en de projectontwikkelaars een grote zeg in het stadhuis. Ze kregen jarenlang cadeaus en speciale gunsten. Kshama voert campagne met een gedurfd en ambitieus programma voor betaalbare huisvesting. Zo eist de campagne de invoering van een huurberscherming (waarbij de huurprijzen niet boven de inflatie kunnen stijgen) en nieuwe belastingen voor projectontwikkelaars zodat die bijdragen aan de middelen voor de bouw van betaalbare huisvesting. Er zijn ook voorstellen om de rechten van huurders te versterken.”