Home / Internationaal / Noord-Amerika / Groeiende mogelijkheden voor een sterke en strijdbare linkerzijde in de VS

Groeiende mogelijkheden voor een sterke en strijdbare linkerzijde in de VS

bernieDe afgelopen maanden waren er opmerkelijke politieke ontwikkelingen in de VS. In de nasleep van de Occupy-beweging slaagde Socialist Alternative, onze Amerikaanse zusterorganisatie, erin om voor het eerst in decennia een socialist te laten verkiezen in de gemeenteraad van een grote stad. Kshama Sawant werd in november 2013 met meer dan 95.000 stemmen een van de negen gemeenteraadsleden in Seattle. Zes maanden later werd Seattle de eerste grote stad die het minimumloon verhoogde naar 15 dollar per uur. In november moet Sawant herkozen worden.

Artikel door Bart Vandersteene uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

Alle ingrediënten voor massaal verzet aanwezig

Tegelijk starten ook de voorbereidingen voor de presidentsverkiezingen. Vooral de kandidatuur van Bernie Sanders is opmerkelijk. Ondertussen gaan de discussies over onder meer de inkomensongelijkheid maar ook het racisme en het geweld tegen zwarten door.

Het thema van ongelijkheid is centraal komen te staan in de Amerikaanse politiek. Op 15 april was er de voorlopig grootste actiedag in de beweging voor een hoger minimumloon van 15 dollar per uur. Deze beweging spreekt tot de verbeelding van een steeds grotere groep.

In alle uithoeken van de VS zijn er acties van de beweging Black Lives Matter, met het grote aantal gevallen van racistisch geweld kan deze beweging op elk moment terug opflakkeren. Er ontwikkelt zich ook een belangrijke beweging tegen klimaatverandering.

Er is een algemene verschuiving naar meer progressieve opinies, zo is er een sterke toename van de steun voor het homohuwelijk. In de groeiende golf van sociale strijd zien we de contouren van een nieuw opkomende linkerzijde in de VS.

Bernie Sanders pleit voor ‘politieke revolutie’

De kandidatuur van de onafhankelijke senator Bernie Sanders geeft daar deels uitdrukking aan. Deze campagne roept op tot een politieke revolutie om de beslissingen uit handen van de oligarchie, de miljardairs en big business te halen. Sanders noemt zichzelf een socialist en overwoog al langer om aan de verkiezingen deel te nemen. Socialist Alternative pleitte ervoor dat Sanders als onafhankelijke zou deelnemen om met deze campagne de basis te leggen voor een nieuwe brede linkse partij.

Helaas koos hij ervoor om mee te dingen naar de nominatie van de Democratische Partij. Daar moet hij het opnemen tegen de gedoodverfde kandidaat van het establishment, Hillary Clinton. De eerste weken van de campagne van Bernie Sanders tonen dat er een enorme ruimte is voor de ideeën waar hij voor staat. Zo komt hij op voor een nationaal minimumloon van 15 dollar per uur, een algemene publieke gezondheidszorg, gratis hoger onderwijs, verzet tegen de TPP (Trans-Pacific Partnership) en de Keystone XL pipeline, …

De campagne werd al financieel gesteund door 200.000 Amerikanen die elk gemiddeld 50 dollar gaven. Bernie Sanders weigert giften van grote bedrijven en is daarmee een uitzondering in de nationale politiek. Maar liefst 300.000 mensen gaven zich op om actief te worden in de campagne. En ook in de peilingen doet hij het goed. In de staat Wisconsin haalde hij 41% van de stemmen in een peiling op een Conventie van de Democraten. In New Hampshire, een van de staten waar de voorverkiezingen (primaries) begin 2016 van start gaan, staat Bernie Sanders op 32% in de peilingen tegenover 41% voor Clinton. Eind mei stond hij nog maar op 13%.

Bernie Sanders zegt terecht dat een president alleen niet veel kan veranderen en dat er een beweging van miljoenen geëngageerde Amerikanen nodig is om verandering af te dwingen. Socialist Alternative is het daarmee eens, maar denkt dat Sanders er het verkeerde vehikel voor gebruikt. Onder Obama werd bevestigd dat de Democraten met handen en voeten gebonden zijn aan de belangen van Wall Street en de rijke elite. Of het nu gaat om buitenlandse oorlogen, ongelijkheid, democratische rechten, racisme of milieu, telkens was Obama een vertegenwoordiger van de elite. Het heeft geleid tot enorme teleurstelling bij tientallen miljoenen Amerikanen die eerder met enthousiasme en hoop op verandering voor Obama kozen.

Wellicht zal Bernie Sanders de voorverkiezingen bij de Democraten verliezen, de leiding heeft er immers de nodige methoden om gevaarlijke kandidaten aan de kant te schuiven. Socialist Alternative stelt dat Sanders zich hierna niet bij de kandidatuur van Clinton moet neerleggen, maar als onafhankelijke presidentskandidaat in de arena moet stappen. De publieke opinie is er rijp voor. In peilingen geven 50 tot 60% van de Amerikanen aan dat er een nieuwe partij nodig is. Bernie Sanders kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Tenzij hij ervoor kiest om de schapen terug naar de stal van de Democraten te brengen en het potentieel overboord gooit.