Tax shift doet de werkenden betalen

Terwijl de rijken nog nooit zo rijk waren

Foto: MediActivista
Foto: MediActivista

De eis voor een tax shift werd aanvankelijk door de arbeidersbeweging naar voor geschoven. Het speelde in op de breed gedragen roep om ook de rijksten een steentje te laten bijdragen. De afkeer tegen de groeiende ongelijkheid deed de steun voor een vermogensbelasting in ons land oplopen tot 85% van de bevolking. De regering en de werkgevers hebben het idee van een tax shift echter gerecupereerd en omgevormd tot iets anders: geen transfer meer van rijk naar arm, maar omgekeerd.

Artikel door Geert Cool uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

Bij het ter perse gaan van deze krant is er nog geen akkoord in de regering. Maar de grote lijnen zijn wel al bekend. Zo wordt met enthousiasme gekeken naar het Nederlandse voorbeeld. Onder meer met een BTW-verhoging wordt er een lastenverlaging van 4 tot 5 miljard euro voorgesteld. Het betekent dat alle Nederlanders meer moeten betalen voor de goederen die ze kopen. Verder wil de Nederlandse regering fors bezuinigen op de middelen voor de gemeenten die zelf maar moeten zien waar ze meer inkomsten of minder uitgaven realiseren.

De rechtse regering bij ons wil de ‘patronale bijdragen’ (bijdragen aan de sociale zekerheid) verlagen. Dit betekent dat een deel van ons indirecte loon, het deel dat naar de gemeenschap doorvloeit, vermindert. Op missie in Japan kondigde Kris Peeters begin mei al aan dat de tax shift de loonkost “aanzienlijk” zou doen dalen. Waar de opbrengst van de tax shift naartoe gaat, is dus al duidelijk. De werkgevers zullen enkele miljarden cadeau krijgen. En  dat bovenop onder meer de fiscale geschenken, zoals in Japan ook door Kris Peeters werd erkend. “Als jullie verder kijken dan het nominale tarief en inzoomen op het echte belastingtarief, dan zullen jullie zien dat België een van de meest competitieve landen is”, verklaarde hij er.

Om de bedrijven een cadeau te doen, zal de regering middelen bij ons zoeken. Er wordt net als in Nederland onder meer naar de BTW gekeken, een bijzonder asociale taks zonder progressief karakter. Daarnaast zal er ongetwijfeld verder bespaard worden op de sociale zekerheid. Zo wordt de tax shift een instrument om ons kaal te plukken. Kortom, de regering wil dat de werkenden betalen zodat de ‘concurrentiepositie’ (lees: de winsten) van de bedrijven erop vooruitgaat.

De voorbije jaren nam de ongelijkheid ook in ons land toe. Er zijn in ons land zeven mensen met een fortuin (vastgoed inbegrepen) van meer dan een half miljard dollar. Ruim 20.000 mensen – of 0,2% van de bevolking – zijn goed voor een fortuin van elk meer dan 5 miljoen dollar (4,4 miljoen euro). Het gaat om mensen als de families die ABInbev bezitten of Albert Frère. Zij zullen voordeel halen uit de tax shift. Want hoe rijker zij worden, hoe concurrentiëler onze economie zou zijn.

Nochtans wordt algemeen aangenomen dat de groeiende ongelijkheid zowel politiek als economisch problematisch is. Zelfs medewerkers van het IMF erkennen in een nota (die geen officieel IMF-standpunt is) dat het neoliberale uitgangspunt dat rijkdom aan de top zou neerdruppelen op de rest van de samenleving verkeerd is en dat de groeiende ongelijkheid tot crisis leidt. Het rapport moet zelfs vaststellen dat technologische vooruitgang vandaag verdere groei afremt omdat het leidt tot meer ongelijkheid. Het brengt de IMF-medewerkers ertoe om te pleiten voor meer progressieve belastingen. Het weerhoudt het IMF er echter niet van om Griekenland het mes op de keel te zetten en een beleid te voeren dat zelfs door de eigen medewerkers wordt verworpen.

Het kapitalisme is een flexibel systeem als het aankomt op de verdediging van de belangen van de superrijken. De vaagheid in de vakbondseis voor een tax shift werd aangegrepen om het van elke progressieve inhoud te ontdoen en er een nieuwe besparingsoperatie van te maken. Om deze regering van de rijken te stoppen, is er een krachtsverhouding nodig waarmee we stappen zetten naar een andere samenleving, een socialistische samenleving gericht op de behoeften en noden van de meerderheid van de bevolking.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie