197 ontslagen bij Tessenderlo Chemie

De directie van Tessenderlo Chemie heeft aangekondigd dat er in het kader van het plan “Target 2007” 197 jobs bij het bedrijf verloren gaan. Het gaat om 146 arbeiders en 51 bedienden. Hiermee wil het bedrijf 30 miljoen euro besparen. In juni reeds werden de plannen voor de ontslagen aangekondigd, maar werden ze definitief aangekondigd.

Tessenderlo Chemie stelt wereldwijd 8.123 arbeiders tewerk, waarvan 2.150 in België. Het bedrijf wil herstructureren en zal onder meer de sulfaatafdeling in Tessenderlo sluiten en de directie Chemie vanuit Brussel overplaatsen naar Tessenderlo.

In juni stelde het bedrijf dat er mogelijk 240 ontslagen zouden komen, waarvan 197 in België. Toen benadrukte de directie dat in het kader van de wet-Renault “samen met de sociale partners alle mogelijkheden en alternatieven” zouden onderzocht worden om zo “tot een definitief plan te komen.”

Gisteren maakte de directie bekend dat er wereldwijd 240 jobs en in België 197 jobs verloren gaan. De plannen zijn blijkbaar definitief geworden en zo wordt nog maar eens duidelijk hoe de wet-Renault in veel gevallen een lege doos blijkt te zijn die een herstructurering hoogstens even uitstelt. Dat uitstel kan nuttig zijn, bijvoorbeeld om een strijdbeweging voor te bereiden, maar in een aantal gevallen kan het zorgen voor illusies of om de arbeiders te laten wennen aan de plannen om het bedrijf af te bouwen.

De komende dagen zijn er onderhandelingen gepland om een sociaal plan op te stellen voor de arbeiders die moeten afvloeien. De vakbonden vrezen dat er naakte ontslagen zullen komen, zeker nu de directie reeds stelde dat er geen sprake kan zijn van een arbeidsherverdeling.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie