Protest tegen bloedbad in Birma: 10 juli in Antwerpen

affichebirmaDe situatie in Birma is hier amper bekend, maar beroert de gemoederen onder migranten van Aziatische afkomst in ons land. LSP heeft al langer een werking in deze gemeenschap in Antwerpen en besloot om samen met activisten van diverse origines een protestactie te houden om onze solidariteit met de slachtoffers van het bloedbad en de vluchtelingencrisis te betuigen. We schreven eerder op socialisme.be over het bloedbad en de vluchtelingencrisis in Birma, zie dit artikel.

Tienduizenden mensen van de Rohingya-minderheid in het noordwesten van Birma zitten in vluchtelingenkampen, worden gemarteld of tot dwangarbeid veroordeeld. Tienduizenden trokken reeds naar buurland Bangladesh, maar ook daar zitten de kampen vol en neemt het geweld toe. Uit wanhoop wordt geprobeerd om over zee weg te geraken, wat tot vele duizenden doden leidt. De afgelopen drie jaar waren er 100.000 bootvluchtelingen of 10% van wat nog overblijft van de Birmese Rohingya. Fundamentalistische groepen zoals de Taliban zien hun kans om ingang te vinden onder de Rohingya, een moslimbevolking in het overwegende boedhistische Birma. Als de werkende bevolking het internationaal niet opneemt voor de Rohingya staan reactionaire krachten klaar om onze plaats in te nemen en de ellende voor de meerderheid van de bevolking enkel groter te maken.

In 2012 en 2013 trok toenmalig Vlaams minister-president Kris Peeters twee keer naar Birma, omgedoopt tot Myanmar door de dictatuur daar. In 2013 werden vijf samenwerkingsakkoorden met Vlaamse bedrijven gesloten en in maart 2013 werd een antenne van Flanders Investment & Trade in Birma geopend. In 2013 verklaarde het kabinet van Peeters: “Myanmar kent grote uitdagingen op korte en lange termijn. Vlaanderen wil de banden met de bevolking van Myanmar aanhalen en versterken.” Blijkbaar geldt dat niet voor de minderheden die vervolgd worden, want daarover zwijgen de autoriteiten in ons land in alle talen. De lucratieve contracten mogen immers niet in gevaar gebracht worden. De woorden over een ‘democratisch proces’ in Birma dienen slechts om de steun aan de dictatuur te verhullen.

We houden op 10 juli een protestactie in Antwerpen om de vervolging van de Rohingya aan te klagen, de hypocrisie van het Belgische en internationale establishment duidelijk te maken en om te pleiten voor massaal verzet van onderuit tegen de dictatuur in Birma, gekoppeld aan internationale solidariteit met deze strijd die het recht op zelfbeschikking voor alle minderheden moet opnemen naast sociale eisen voor een betere levensstandaard voor de werkenden en armen in dit land dat rijk is aan grondstoffen maar ook gekenmerkt wordt door enorme ellende voor de meerderheid van de bevolking.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie