Foto’s vanop het vakbondsprotest tegen sociale dumping

Gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde werkplek!

19089035926_c1aa01101e_zVandaag kwamen honderden militanten van ACV, ABVV en ACLVB bijeen op het Luxemburgplein voor het Europees Parlement in Brussel. Er werd geprotesteerd tegen de Europese regels die sociale dumping mogelijk maken, onder meer de detacheringsrichtlijn waarmee werkgevers personeel kunnen uitsturen om in andere landen te werken aan ellendige lonen. In heel wat sectoren is de situatie onhoudbaar geworden.

De afgelopen dagen waren er verschillende acties tegen sociale dumping. Afgelopen vrijdag trokken een 30-tal militanten van het ABVV naar de bouwwerf voor de toekomstige IKEA-winkel in Bergen. Ze spraken er met Bulgaarse, Portugese en Spaanse arbeiders die aan bijzonder lage lonen werken. Belgische bedrijven doen mee aan de dumping door goedkope buitenlandse arbeiders in te zetten die in hun land van afkomst sociale bijdragen betalen, uiteraard gaat het dan om erg lage bijdragen. Vooral in de sector van de bouw en het transport waren er de voorbije dagen acties.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront verklaarde vandaag: “Niet alleen worden duizenden werknemers hier op straat gezet, ook de arbeids- en loonvoorwaarden die eruit voortvloeien zijn onaanvaardbaar. Deze moderne slavernij moet stoppen. Sociale dumping is onmenselijk voor de uitgebuite werknemers, oneerlijke concurrentie voor werknemers en werkgevers die de regels wel volgen, vormt een bedreiging voor jobs en sectoren en doet de sociale zekerheid een pak opbrengsten missen.”

Marc Goblet (ABVV) herinnerde aan de oproep voor de betoging van 7 oktober, in het kader van een nieuw “actieplan”. Deze betoging moet een massale bijeenkomst worden, een uiting van ongenoegen een jaar na het aantreden van de rechtse regering.

Van de betoging op 7 oktober een succes maken!

Het voordeel van het eerste actieplan eind 2014 was dat goed op voorhand geweten was welke acties zouden volgen en dat de acties werden opgebouwd met een goede informatie- en mobilisatiecampagne naar een algemene staking van historische omvang. Een van de sterke punten was onder meer de terugkeer van algemene personeelsvergaderingen.

Een militantenconcentratie begin september om het mobilisatiemateriaal voor 7 oktober massaal te verspreiden, moet toelaten om te bouwen naar die betoging. Het zou meteen ook een uitstekende gelegenheid zijn om het actieplan na 7 oktober meteen aan te kondigen, een actieplan dat gericht moet zijn op de val van de regering van de rijken. Daartoe zullen stakingsacties nodig zijn.

Foto’s door Liesbeth:

Foto’s door Nico:

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie