Staking in Charité ziekenhuis in Berlijn: dag 3

Verslag vanop de facebookgroep ‘Respect voor werknemers in de zorg’

In vergelijking met de 48-uren waarschuwingsstaking eind april staat de huidige actie na twee dagen veel sterker in haar schoenen. De cijfers tonen dit zwart op wit (zie vorige berichten) Sinds mei kon de vakbond Ver.di al 250 nieuwe leden verwelkomen. Het zelfvertrouwen van de stakers is dan ook nog nooit zo groot geweest. Ondanks de gietende regen werden gisterennamiddag circa 600 Charité-stakers vervoegd door ‘solidaire buitenstaanders’ in een betoging van 2000 man.

Vandaag staan er 2 belangrijke evenementen op de agenda.

Eerst en vooral komt er de uitspraak in beroep over het al dan niet geoorloofd zijn van de staking. Op de betoging gisteren drukten de juristen van de vakbond zich optimistisch uit over de uitkomst van het vonnis.

Vandaag zal er ook in de helft van de 2000 Duitse ziekenhuizen actie gevoerd worden in het kader van de campagne “162.000 voor 162.000.” Om 13 uur zullen duizenden werknemers “van de Noordzee tot Beieren” papieren met een nummer (van 1 tot 162.000) omhooghouden die symbool staan voor het personeelstekort.

Solidariteit

Er wordt heel veel aandacht geschonken aan het opbouwen van actieve solidariteit zowel in het ziekenhuis zelf, naar patiënten en bezoekers toe, als er buiten naar o.a. (eveneens stakende) vakbondsmilitanten uit andere sectoren en organisaties van allerlei pluimage. Hiervoor worden o.a. postkaarten verspreid om op te sturen naar de directie maar ook pamfletten en 10.000 affiches op formaat A2 die overal in de stad aangeplakt worden. Ook kregen de stakers al solidariteitsberichten uit o.a. Zweden, Verenigde Staten, Groot-Brittannië en uiteraard ook België (Federaal Beroepscomité BBTK-SETCa Gezondheidszorg)

Dit is ook meer dan nodig want de directie heeft zowel een advocatenkantoor als een reclamebureau ingehuurd om de staking op alle mogelijke fronten te bestrijden. Het gevecht om de publieke opinie is in dit conflict zeker geen bijzaak aangezien het in essentie gaat over een politieke keuze: wil men investeren in een kwaliteitsvolle zorg of niet?

DRG-financiering en personeelsnormen: lessen voor België

Kop van jut is de DRG-financiering (vaste enveloppe per patiëntengroep) Toen deze in 2004 na een proefperiode definitief werd ingevoerd, leidde dit tot een ernstige achteruitgang in de tewerkstelling én versnelling van het privatiseringsproces. Een dergelijke financiering wil Maggie De Block ook in ons land invoeren. Het verschil met Duitsland bestaat in het feit dat er in ons land personeelsnormen bestaan. In Vlaanderen horen we echter politieke geluiden om verplichte personeelsnormen te laten varen … De stakers van Charité eisen juist de invoering van dergelijke personeelsnormen zoals minimum 2 verpleegkundigen per dienst in de nacht.

Stakersdemocratie

Verder heeft men oog voor het uitdiepen van de “stakersdemocratie”. Meerdere keren per dag vinden er stakersvergaderingen plaats waar men de laatste stand van zaken bespreekt en verdere acties plant. Ook tracht men voor elke dienst afgevaardigden aan te duiden om de informatie terug te koppelen aangezien de overgrote meerderheid van het personeel werkt onder de “minimumdienstverlening bij staking” die afgesproken is tussen directie en vakbond.

dag3charite10

dag3charite9

dag3charite8

dag3charite7

dag3charite6

dag3charite5

dag3charite4

dag3charite3

dag3charite2

dag3charite1

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie