Staking in Charité ziekenhuis in Berlijn: dag 2

charitenotrufEen staking van onbepaalde duur in het grootste universitaire ziekenhuis van Europa. Dat is wat er momenteel aan de hand is in het Charité ziekenhuis in Berlijn. Vandaag is het de tweede dag van de staking en staat er een solidariteitsbetoging op de agenda. Daar brengen we morgen uiteraard verslag van uit op deze site.

De staking in enkele cijfers: Tot 1000 bedden (waarvan 118 intensieve) zullen tijdens de acties gesloten blijven. Dat is één derde van het totaal. Voor de eerste week zijn er 1000 operaties geannuleerd. Op de eerste dag waren er 500 stakers. Er wordt echter verwacht dat naarmate patiënten ontslagen worden er nog meer diensten gesloten zullen worden en er nog 100 tot 200 stakers zullen bijkomen. De directie beweert dat elke stakingsdag het ziekenhuis 500.000 euro kost …

Het bestuur verwijt de vakbond woordbreuk aangezien er volgens het lopende sociaal akkoord sociale vrede beloofd was tot eind 2016. De situatie op de werkvloer is echter zodanig van aard dat actie niet langer kon uitblijven. Ver.di heeft dan ook terecht zijn verantwoordelijkheid genomen in tegenstelling tot de politiek die tot hier toe relatief doof blijft voor de toenemende werkdruk in de ziekenhuizen die stilaan de grens bereikt heeft. De acties in het Charité vormen dan ook de speerpunt van een bredere nationale campagne. “Braaf vragen en onderhandelen” heeft tot hiertoe niet veel zoden aan de dijk gebracht. Dus werd “het zwaar geschut” bovengehaald om de politiek effectief onder druk te zetten.

Charité in cijfers:

  • 13.100 personeelsleden en 4000 artsen
  • 3000 bedden
  • 7000 operaties per maand
  • Een half miljoen patiënten per jaar
  • jaaromzet: 1,5 miljard euro

De Duitse zorgsector in cijfers (2012):  De gezondheidssector is met een jaaromzet van 280 miljard Euro en 4,9 miljoen werknemers één van de grootste economische sectoren van Duitsland. Hiervan werken er 1,1 miljoen in de ziekenhuizen waaronder 410.000 verpleegkundigen (310.000 FTE’s).

charitebetoging

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie