Mexico. Oppositie bereidt zich voor op massale actie na verkiezingsfraude

Het Mexicaanse verkiezingsbureau heeft, na meer dan twee maanden, besloten dat de presidentsverkiezingen van 2 juli werden gewonnen door de rechtse kandidaat Filipe Calderon van de PAN (Partido Accion Nacional). Met die beslissing schaart het kiesbureau zich achter de massale verkiezingsfraude in het land.

Karl Debbaut

De massabeweging onder leiding van de oppositiekandidaat Andrés Manuel Lopéz Obrador (beter gekend als ALMO) eiste een volledige hertelling van alle stemmen. Maar het hoofdbureau verantwoordelijk voor de verkiezingen liet slechts toe dat 9% van de stemmen werden herteld. Daarbij nam de meerderheid van Calderon af van 240.000 stemmen tot 233.831 stemmen op een totaal van 41,6 miljoen uitgebrachte stemmen. De verantwoordelijke rechter, Alfonsina Berta Navarro Hidalgo, besliste echter dat er geen volledige hertelling zou komen en stelde dat er “geen perfecte verkiezingen” bestaan.

Internationaal stilzwijgen

De omvang van de fraude wordt steeds duidelijker en naarmate het bekender wordt ook omvangrijker. Volgens de campagne van ALMO zou uit een gedeeltelijke peiling in 3.500 kiesbureau’s blijken dat 119.000 stemmen niet controleerbaar waren. In 4.000 andere kiesbureau’s waren er 61.000 kiesbrieven die oncontroleerbaar waren. Deze cijfers kwamen er na een gedeeltelijke hertelling, en niet na de volledige hertelling die werd geëist door ALMO en zijn aanhangers.

De protestbeweging in Mexico tegen de verkiezingsfraude is de grootste beweging in de geschiedenis van het land. Er is door aanhangers van ALMO een tentenkamp opgezet in Mexico-stad. De actievoerders lijken op dat punt inspiratie te hebben opgedaan bij de “oranje revolutie” in Oekraïne enige tijd terug.

Maar in tegenstelling tot die gebeurtenissen, worden de protestacties in Mexico stilgezwegen door de internationale media. Heel wat persbureau’s sturen verklaringen de wereld in dat alles uiteindelijk goed gekomen is en dat de 39% van de Mexicanen die denken dat er verkiezingsfraude was, lijden aan waanbeelden.

De actievoerders in het tentenkamp zijn erg duidelijk over de redenen voor de verkiezingsfraude en de redenen voor de protestacties. Het Engelse dagblad The Times bracht op 8 september een gesprek met een 47-jarige leraar. Joel Cruz de la Torre stelde: “Ik ben hier om de democratie te beschermen tegen de fraude die werd opgezet door Fox”. Fox is de rechtse aftredende president. De leraar registreerde zich voor de verkiezingen van een parallelle regering, een regering die het speerpunt zal vormen van verdere acties van de oppositie in de komende maanden. Hij zei ook wat veel Mexicanen denken: “Onze vertegenwoordigers vertegenwoordigen ons niet, ze vertegenwoordigen enkel de rijken, ze hebben geen boodschap voor de 60% Mexicanen die arm zijn.”

De enorme armoede leidt ertoe dat één op vijf Mexicanen geen degelijk eten heeft. In de voorbije zes jaar hebben zes miljoen Mexicanen het land verlaten op zoek naar een beter leven in de VS. Een rapport van de Verenigde Naties stelt dat het geld dat vluchtelingen vanuit de VS opsturen naar familieleden de tweede belangrijkste bron van inkomsten is in Mexico, na de olie-inkomsten.

Een parallelle regering

De verschrikkelijke levensvoorwaarden van de Mexicaanse massa’s staat in een schril contrast met de luxe van de heersende elite en het corrupte politieke establishment. De heersende klasse was bang van Lopéz Obrador, maar niet omdat hij een revolutionaire socialist of een anti-kapitalist zou zijn. Obrador werd van de macht gehouden omdat gevreesd werd dat hij zou gezien worden als een lichtpunt op basis waarvan nieuwe meer radicale acties zouden plaatsvinden in een nieuwe golf van klassenstrijd.

De heersende klasse zal er alles aan doen, inclusief het gebruik van geweld tegen de actievoerders, om de regering van Calderon aan de macht te brengen. Maar het lijkt erop dat er belangrijke sociale bewegingen en explosies op de agenda staan. Een aantal internationale commentatoren is van taktiek veranderd en roept niet meer op tot een volledige hertelling, maar stelt dat Calderon wat linkse retoriek van zijn rivaal moet overnemen en dit “moet omvormen op een wijze die aanvaardbaar is voor de eigen aanhangers om het beleid daarop te baseren.” Deze analisten doen voorstellen voor de oprichting van een nationale gezondheidszorg als tijdelijke toegeving aan de massa’s in de hoop dat dit de opkomende klassenstrijd kan stoppen.

Lopéz Obrador heeft aangekondigd dat er een parallelle “regering van het volk komt die ingaat tegen de politieke maffia en de witteboordencriminelen.” Er komt ook een massale protestbijeenkomst op vrijdag 16 september, de dag van de nationale onafhankelijkheid van het land.

Deze “parallelle regering” zou richting kunnen geven aan de strijd tegen de verkiezingsfraude, maar dan moet het wel bouwen aan reële structuren gebaseerd op de vakbonden, wijkorganisaties en vertegenwoordigers van de armen. Lokale democratisch verkozen comités zouden moeten worden opgezet op de werkplaatsen, scholen en universiteiten om de strijd te leiden en op ieder ogenblik van de strijd te kunnen discussiëren over de eisen en de taktieken.

De enorme protestacties hebben reeds de potentiële kracht van de beweging duidelijk gemaakt, maar nu zullen krachtiger acties nodig zijn. Dat zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met een algemene 24-urenstaking als volgende stap in de beweging. Dat zou moeten verbonden worden met de eerste stappen om te bouwen aan een echte partij van de arbeiders en arme boeren gebaseerd op een revolutionair socialistisch programma voor de omverwerping van het kapitalisme.

Delen: Printen: