Iran: regering laat schieten op protesterende arbeiders

De aardbeving van enkele weken geleden leidde niet tot een toename van de stabiliteit in het land. Gewapende ordetroepen in Iran openden het vuur op een vreedzame betoging van koperarbeiders en hun families op 23 januari. Er vielen daarbij 15 doden en 300 gewonden.

Een Iraanse socialist

Arbeiders van Khaton Abad, vlakbij de stad Baback in de provincie Kerman, protesteerden tegen hun lage lonen en het ontslag van een aantal mede-arbeiders. Ze gingen op 18 januari in staking en trokken naar de lokale overheden. Die reageerden niet en dus werd besloten om in de stad Baback te betogen. Op de betoging werd naar voor gebracht dat de officiële armoede-grens in Iran 300.000 toman (de Iraanse munt) bedraagt, terwijl zij slechts 70.000 toman loon krijgen!

De Iraanse regering wou niet toegeven aan de arbeiders, maar kon ook het protest niet stoppen. Hierop werd overgegaan tot het neerschieten van arbeiders en hun familieleden. Er volgden grote acties na de moord op de arbeiders en de acties gaan nog steeds verder. Er waren spontane solidariteitsstakingen in Baback, op dit ogenblik ligt de volledige stad plat.

Er zijn nog steeds verschillende confrontaties tussen arbeiders en de politie bezig in Iran. Zo schreef de online editie van de ‘Arab Times’ op 1 februari: "Volgens een parlementslid vielen er vier doden en veel gewonden toen de ordetroepen de confrontatie aangingen met stakende arbeiders in een koperfabriek in het Zuid-Oosten van Iran. Mansur Soleymanni Meymandi vertelde aan het parlement dat helikopters met extra politie-eenheden naar het dorpje Khatunabad, vlakbij Shahrebabak, werden gestuurd om de protestacties te breken. Arbeiders waren in staking gegaan om hun eis van contracten voor onbepaalde duur af te dwingen. Het dorp werd aangevallen en de rellen kenden een uitbreiding tot in Shahrebabak, waar er vier doden vielen."

In Iran is er geen stakingsrecht en worden vakbonden niet betrokken bij onderhandelingen over arbeids- en loonsvoorwaarden.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist