Staking bij Charité Berlijn, het grootste universitair ziekenhuis van Europa, gestart

In ons uitgebreid dossier over de zorgsector naar aanleiding van de betoging van de non-profit op 19 juni, hadden we het al over de geplande staking in het ziekenhuis Charité in Berlijn. De Duitse ziekenhuizen hebben een personeelstekort van 162.000 mensen. Bij Charité was er een waarschuwingsstaking om het aantal patiënten per verpleegkundige vast te leggen. Hierna sprak 96,43% van de vakbondsleden zich uit voor een staking van onbepaalde duur die vandaag begint. Hieronder een eerste verslagje.

Staking in het Charité: dag 1

Vandaag gaat de staking ‘tot de finish’ voor meer personeel van start in het Charité in Berlijn. Met zijn 13.100 werknemers en meer dan 3000 bedden is dit het grootste universitair ziekenhuis in Europa.

De stakers worden (niet onverwacht) geconfronteerd met een zeer weerbarstige directie. Vorige week woensdag trok de directie naar de arbeidsrechter om de staking te laten verbieden maar zij kregen op alle punten nul op het request. De arbeidsrechter stelde onder andere: “Die unternehmerische Freiheit des Arbeitgebers endet dort, wo der Gesundheitsschutz der Mitarbeiter beginnt!” Vrij vertaald:”De vrijheid van ondernemen voor de werkgevers eindigt daar waar de bescherming van de gezondheid van de werknemers begint.” Het bestuur van Charité gaat uiteraard in beroep tegen deze uitspraak maar tegen dan is de staking al een feit.

Vrijdag pakte de directie uit met een PR-campagne tegen de staking met o.a. een aparte website en affiches onder de titel: “Staking is geen oplossing.” Het bestuur verzet zich via de campagne o.a. tegen “te starre personeelsnormen en minimumbezetting” … Klinkt dat niet bekend in de oren? Vandaag opent de directie ook een hotline waar patiënten hun beklag kunnen doen over de staking …

De solidariteitscampagne ter ondersteuning van de staking (facebook: ver.di Charité Bündnis für mehr Krankenhauspersonal) beantwoordt deze campagne met gelijke wapens. Er zullen o.a. 10.000 solidariteitsaffiches verspreid worden. Ook zullen er postkaarten verdeeld worden onder patiënten en bezoekers om hun solidariteit te betuigen. Dinsdag gaat er een grote betoging door en woensdag wordt er in gans Duitsland actie gevoerd door de campagne “162.000 voor 162.000.” De vakbond Ver.di berekende in 2013 dat het tekort aan arbeidsplaatsen in de Duitse ziekenhuizen circa 162.000 bedroeg waarvan 70.000 verpleegkundigen. De ernstige terugval in de tewerkstelling in de ziekenhuizen verliep niet toevallig parallel met de invoering van de DRG-financiering (forfait per type opname), iets wat Maggie De Block in al dan niet aangepaste vorm ook in België wil invoeren.

charite5

charite1

charite2

charite3

charite4

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie