Fiscale fraude bestrijden met de SP.a?

De fractievoorzitter van de SP.a in de Kamer haalt regelmatig het nieuws met zijn uitspraken om de fiscale fraude harder aan te pakken. Hij lanceert met de regelmaat van een klok ideetjes en wetsvoorstellen. Daarmee geeft de fractievoorzitter de indruk dat de SP.a fiscale fraude en witteboordcriminaliteit ernstig neemt en het probleem wenst aan te pakken.

Karel Mortier, eerder verschenen op links-socialisme.blogspot.com

Dirk Van der Maelen “ontdekte” dat de Belgische staat een kantoor, dat nota bene wordt gebruikt door het Ministerie van Financiën, huurt van een Panamees postbusbedrijf. De vraag is hoe we de retoriek van de heer Van der Maelen moeten verzoenen met zaken als de fiscale amnestie, en recenter nog het cadeautje van 800 miljoen euro aan de Antwerpse diamantairs – die reeds onder een fiscaal gunstregime werken?

De voorstellen komen ook niet van een groene parlementair uit een klein oppositiepartijtje, maar van de fractievoorzitter van een partij die reeds meer dan 18 jaar onafgebroken aan de macht is. Van der Maelen bracht zelf al die tijd door op de parlementaire banken.

Hoe komt het dan, Dirk, dat na al die tijd ons land nog steeds een paradijs is voor fiscaal geschoemel? En dit ondanks het feit dat alle burgerlijke partijen beweren dat het een schande is en dat er iets aan moet worden gedaan? Daarnaast ontkomt men niet aan de vaststelling dat naast de illegale fiscale fraude banken en (buitenlandse) ondernemingen wel kunnen rekenen op de wetgever om de regels te versoepelen en/of aan te passen aan hun noden.

Zo heeft de Belgische regering, waar de sociaal-democratie deel van uitmaakt, er alles aan gedaan bij "Europa" om een aantal fiscale uitzonderingsregels – die de multinationals in België toelaten om hun winsten makkelijker door te sluizen naar God weet waar – te behouden.

Op sociaal vlak hebben de sociaal-democraten geen potten gebroken in Europa, tenzij misschien hun persoonlijke sociale verbetering. Als er dan blijkbaar een domein is waar de kapitalistische EU probeert om de ergste uitwassen van fiscale dumping te bestrijden, dan geven de SP.a en de heer Van der Maelen niet thuis.

Het lijkt er sterk op dat de SP.a overal ter wereld de fiscale fraude wenst te bestrijden, behalve dan in de eigen achtertuin. Dat rijke Nederlanders, Fransen en in toenemende mate ook Duitsers naar ons land verhuizen, zal wellicht ook niet het gevolg zijn van het strenge belastingregime in ons land.

In een ander dossier dat de heer Van der Maelen nauw aan het hart zou moeten liggen, namelijk de hervorming van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), is het niet echt duidelijk wat de positie is van ons land binnen de instelling.

Het zou de bedoeling zijn om landen die momenteel weinig te zeggen hebben binnen de organisatie meer invloed te geven. Maar volgens de laatste berichten zouden de belangrijkste landen geen macht willen afstaan. Het zou eerder om een cosmetische ingreep gaan, dan om een verandering van de machtsverhoudingen binnen het systeem.

Het systeem werkt momenteel zo dat het aandeel van de landen in de bank afhankelijk is van het bedrag dat lidstaten in de bank steken. Dit stemt min of meer overeen met het economisch gewicht van het land. Dit maakt dat een land als België, met haar 10 miljoen inwoners, meer te zeggen heeft binnen het IMF dan India, dat bijna een miljard inwoners heeft (2,13% tegen 1,92%).

Daarnaast bestaan er nog speciale clubs binnen het IMF, die de stemquota van een aantal landen bundelen. België heeft de leiding over één van die clubs, waardoor het indirect de controle heeft over 5% van de bank. Dit zorgt ervoor dat ons land – na landen zoals de VS, Groot-Brittannië, etc. – één van de belangrijkste spelers is.

Vindt de heer Van der Maelen het normaal dat een landje als België met amper 10 miljoen zielen meer invloed heeft binnen die instelling, dan quasi heel India en Afrika samen? Moet daar iets aan veranderen? Het lijkt erop dat de heer Van der Maelen actiever wordt naarmate de doelstellingen minder haalbaar zijn (Tobin-taks) en het probleem verder van hem af staat (de Kaaiman-eilanden).

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie