Huiszoekingen bij neo-nazi’s. Zullen de wapens van Blood&Honour gevonden worden?

Vandaag en de afgelopen dagen waren er huiszoekingen in het kader van een onderzoek naar neo-nazistische groeperingen in België. Het onderzoek werd opgestart door het parket van Dendermonde. Er werd onder meer een onderzoek gedaan in de kazerne van Leopoldsburg. Wij beschikken over een foto van een aanhanger van Blood&Honour die in de kazerne van Leopoldsburg poseert met vuurwapens…

Geert Cool

Dit komt niet echt als een verrassing na de eerdere aankondigingen van traditionele politici over de noodzaak om op te treden tegen neo-nazi’s. Het geweld vanuit die hoek zorgde ervoor dat er wel iets moest ondernomen worden. Er waren reeds de racistische aanslagen in Brugge, Antwerpen en Tienen, naast minder bekende problemen met neo-nazi’s. In Brugge ging het duidelijk om figuren die niet enkel actief zijn bij Blood&Honour, maar er ook verantwoordelijkheden opnemen.

Midgard

Blood&Honour bestaat reeds enige tijd in ons land. Meer zelfs, er bestaan twee Blood&Honours in Vlaanderen waarbij de onderlinge verhoudingen absoluut niet optimaal zijn. Er is Blood&Honour Midgard dat oorspronkelijk vooral in Brugge actief was. Het is deze groep die mee verantwoordelijk was voor de racistische aanslag in Brugge in mei dit jaar.

Bij een huiszoeking in het café De Kastelein werd materiaal van Blood&Honour gevonden. Ook de winkel ‘Hitshop’, vlakbij De Kastelein, heeft reeds jarenlang banden met Blood&Honour. De uitbater van de winkel, Yannick P, werd ooit zelfs opgepakt wegens gevechten bij een concert van Blood&Honour. Yannick P had jarenlang een postorderbedrijf ‘Excalibur’ dat het voorwerp vormde van parlementaire vragen in 1997. Yannick P was voorheen de voorzitter van de Vlaams Blok Jongeren in Brugge. Hij brak met het VB wegens meningsverschillen over wie naar voor werd geschoven. Hij kon niet verkroppen dat de ‘carrièrist’ Yves Buysse door voorzitter Vanhecke naar voor werd geschoven en niet hijzelf…

Blood&Honour Midgard is de afgelopen jaren ook gaan bouwen aan een kern in de provincie Antwerpen. Daartoe vond het steun bij een aantal rechtse skinheads in Turnhout. Die waren betrokken bij tal van gewelddadige acties, met onder meer een aanval op het lokale jeugdhuis. Naar verluidt was er een vergadering van de aanhangers van Blood&Honour in een café dat nauw gelinkt is aan het VB (De Schalmei). Eén van de Turnhoutse skinheads van Blood&Honour werd tijdelijk opgepakt na het racistisch geweld in Brugge. Hij kwam echter op voorwaarden vrij.

Het was de afdeling in de Antwerpse provincie die dit jaar de ‘Adolf Hitler herdenking’ van Blood&Honour organiseerde rond het tijdstip van de verjaardag van Hitler (20 april). Ook is het Midgard dat dit jaar reeds verschillende concerten organiseerde, onder meer in Boechout. Komende zaterdag wil de organisatie opnieuw een concert organiseren. Na het verbod op Blood&Honour in Duitsland, wordt wel eens meer uitgeweken naar België voor dit soort optredens. Toen B&H in Duitsland werd verboden, vond de politie overigens heel wat wapens bij de leden van die organisatie…

BBET

De andere tak van Blood&Honour Vlaanderen noemt zichzelf ‘Bloed, bodem, eer, trouw’ (BBET). Deze tak probeert zich inhoudelijker op te stellen en kijkt wat neer op de “zuipende” collega’s van B&H Midgard (steevast op subtiele wijze “Shitgard” genoemd).

BBET organiseerde in de zomer van 2004 een internationale bijeenkomst met een gekende neo-nazi uit de VS. Ze deed dit in een zaal van VB-gemeenteraadslid Frieda Foubert in Waasmunster. Toen dit te veel ruchtbaarheid kreeg, moest BBET uitwijken naar een andere zaal en verdween Foubert (tijdelijk) uit het VB. Later haalde Francis Van den Eynde haar terug binnen, maar naar verluidt zou ze nu toch gebroken hebben met het VB. Het was ook in haar café dat de inmiddels overleden neo-nazistische leider Bert Eriksson een opmerkelijk interview gaf.

In de kern van BBET zitten enkele figuren uit het Antwerpse, maar ook uit Dendermonde. Joeri VDP uit Dendermonde wordt naast Mark H uit Antwerpen genoemd als één van de centrale figuren van deze organisatie. Als het huidige onderzoek gestart is vanuit het parket in Dendermonde, vermoeden we dat er vooral gezocht is bij figuren uit de kringen van BBET.

Ook in Leopoldsburg waren er huiszoekingen, onder meer in de kazerne. Wij hebben weet van een café in Leopoldsburg dat genoemd wordt in het kader van neo-nazistische bijeenkomsten. Het café ‘The Viking’ wordt open gehouden door een militaire uit Kleine Brogel (Tamara V.). Dit café is open sinds begin maart van dit jaar.

Wapenbezit

Het parket zocht in neo-nazistische milieus onder meer naar verboden wapens. Het zou ons absoluut niet verbazen als er wapens gevonden worden. Zo zagen wij onder meer een foto van een militant van Blood&Honour die weinig aan de verbeelding overlaat (zie hiernaast een foto van een militant van Blood&Honour in de kazerne van Leopoldsburg…). Ook bij de Duitse leden van Blood&Honour werden wapens gevonden tijdens huiszoekingen. We vragen ons af als het gerecht er in zal slagen om ook in België de wapens van Blood&Honour te vinden.

Tegen de neo-nazi’s van Blood&Honour moet worden opgetreden. De afgelopen jaren was er bitter weinig aandacht voor de strijd tegen deze neo-nazi’s. Zelfs na het racistisch geweld in Brugge stelde procureur Berkvens dat de Brugse neo-nazi’s voor weinig overlast zouden zorgen. Er kwam enkel protest vanuit Blokbuster, AFF en enkele anderen (waaronder Spirit-parlementslid T’Sijen).

We hopen dat er opgetreden wordt tegen de neo-nazi’s van Blood&Honour, maar om racistisch geweld te stoppen zal er meer nodig zijn. De politiek van de traditionele partijen versterkt racistische vooroordelen en samen met de retoriek van het VB schept dit een klimaat waarin marginale elementen zullen menen dat racistisch geweld aanvaardbaar is. Het zal niet volstaan om deze marginale elementen te isoleren en de georganiseerden aan te pakken. Er moet ook iets gedaan worden tegen het huidig beleid!

Alles wat je moet weten over Blood&Honour:

We geven hieronder een reeks verwijzingen naar artikels uit onze archieven, wellicht één van de meest volledige bronnen over Blood&Honour in Vlaanderen…

>Tienen. Met 10 tegen 1 voelen rechtse skinheads zich sterk… (29 augustus 2006)

>Opnieuw nazi-optreden. Mee georganiseerd door verantwoordelijken racistische aanslag in Brugge? (10 augustus 2006)

>“In de schaduw van het VB”. Humo brengt reportage over Blood&Honour in Vlaanderen (14 juni 2006)

>Neo-nazi’s in het VB. Dewinter: “geen heksenjacht” (24 mei 2006)

>Geweld in Brugge. Turnhoutse skinhead onder voorwaarden vrij speelt binnenkort op concert (12 mei 2006)

>Nieuw geval van racistisch geweld in Antwerpen leidt tot twee dodelijke slachtoffers (11 mei 2006)

>Racistisch geweld in Brugge: ”geen overlast”? (10 mei 2006)

>Racistisch geweld in Brugge na optredens neo-nazistische groepen (8 mei 2006)

>Boechout: “We wilden de zaak niet laten escaleren” (9 maart 2006)

>Naziconcert kon ongestoord plaatsvinden in Boechout (6 maart 2006)

>Blood&Honour houdt concert in Antwerpen op 4 maart (28 februari 2006)

> Nederlandse brandstichter was jarenlang lid van VB (12 augustus 2005)

>Negationisten houden internationale bijeenkomst in Waasmunster (28 februari 2005)

>Schietende neo-nazi voor Antwerpse rechtbank (17 februari 2005)

>Neo-nazi over banden tussen Blood and Honour en Vlaams Blok (23 augustus 2004)

>Nazi-bijeenkomst in Waasmunster moest uitwijken na Blokbuster-artikel

>Internationale nazi-bijeenkomst in zaal van Vlaams Blok gemeenteraadslid te Waasmunster (18 juni 2004)

>Turnhout: opnieuw overlast door extreem-rechts (22 mei 2004)

>Rechtse skinheads maken Turnhout onveilig (16 februari 2004)

>Plant Blood&Honour aanslagen in België? (19 november 2003)

>Neo-nazi probeert Chirac te vermoorden (juli 2002)

>Wie zijn de nationalisten tegen globalisering? (september 2001)

>Nazi-winkel in Brugge? (1998)

Foto’s

Blood&Honour in beeld gebracht…

Bert Eriksson, voormalig actieleider van de verboden privé-militie VMO, spreekt voor Blood&Honour. Eriksson lag mee aan de basis van het Vlaams Blok en was in het VMO met tal van huidige VB-parlementsleden actief.

Blood&Honour organiseert een optreden met Brigade M, een Nederlandse neo-nazigroepering.

Op de internationale website van Blood&Honour werden de bezoekers enkele jaren geleden verwelkomd met bovenstaande foto…

Een internationale bijeenkomst van Blood&Honour in Waasmunster.

Een affiche van Blood&Honour

Militanten van Blood&Honour

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist

Reacties zijn gesloten.