0110. Vage boodschap voor verdraagzaamheid volstaat niet

Op 1 oktober vinden in Antwerpen, Brussel en Gent een reeks concerten plaats tegen racisme. Het initiatief komt van de Antwerpse groep dEUS en er komen grote namen uit de Belgische muziekwereld optreden. Van Clouseau tot Helmut Lotti en Laura Lynn wil een diverse groep artiesten zich uitspreken tegen racisme.

Het is positief dat een grote groep artiesten zich durft uit te spreken tegen racisme. Dat zorgde reeds voor kwade reacties bij het Vlaams Belang dat de deelnemende artiesten aanschreef. Voorzitter Vanhecke had het over het ‘Ardennenoffensief’ van dEUS-frontman Tom Barman.

Barman stelde in zijn oproep terecht: “Vlaanderen verdient beter dan extreem-rechts”. Alleen is de vraag natuurlijk wat beter is en hoe we dat kunnen bereiken.

Naarmate het aantal grote namen voor de concerten van 1 oktober toenam, verwaterde de inhoudelijke boodschap steeds verder tot een louter morele oproep voor meer verdraagzaamheid. Helmut Lotti en Clouseau haastten zich reeds om te stellen dat de concerten niet gericht zijn tegen een bepaalde politieke partij en dat ze ook geen politieke uitspraken willen doen.

Wellicht zal het op de concerten ook beperkt blijven tot algemene oproepen inzake verdraagzaamheid en tegen racisme. De meeste VB-kiezers zullen er niet van wakker liggen, laat staan dat ze hun stemgedrag zouden aanpassen. Door de inhoudelijke boodschap te beperken, lijken deze concerten vooral gericht op de reeds overtuigden.

Anderzijds bieden ze wel een gelegenheid om met anti-racistische jongeren in discussie te treden. “Vlaanderen verdient beter dan extreem-rechts”, meldt Tom Barman. Wij zijn het daarmee eens. Maar we denken niet dat er veel beter moet verwacht worden van de traditionele partijen die ons dagelijks nieuwe aanvallen op onze levensstandaard door het strot willen jagen. Het is fout om de VB-kiezers verantwoordelijk te stellen voor de electorale groei van het VB. Hun afwijzing van de traditionele partijen is begrijpelijk en terecht. Die kiezers verdienen echter beter dan een partij die al even neoliberaal is als de traditionele partijen. De werkloze VB-kiezers verdienen beter dan een Freddy Van Gaever die hun uitkering wil afpakken…

Artiesten kunnen gebruik maken van hun bekendheid om hun nek uit te steken rond die punten. Iedere taktiek om het VB te bestrijden, zonder in te gaan op de voedingsbodem die haar groot maakt, is echter gedoemd om te mislukken.

Het cordon sanitaire is daar een voorbeeld van. Uiteraard zijn wij tegenstander van een machtsdeelname van het VB en zullen we daartegen protesteren indien het na 8 oktober zo ver komt. Maar het cordon sanitaire houdt het VB op zich niet tegen. Het wordt vooral door de traditionele partijen gebruikt als schaamlapje waarachter de eigen verantwoordelijkheid voor het falende beleid wordt weggestopt.

Een concert zal evenmin iets uithalen indien het beperkt blijft tot een officieel gebeuren met een vage boodschap en sponsorgeld van de Nationale Loterij.

Een aantal artiesten zal geen kleur willen bekennen, maar wat houdt de anderen tegen om zich uit te spreken tegen het VB en het beleid van de traditionele partijen dat het VB groot maakt? Wat houdt hen tegen om zich in te schakelen in de discussie over een andere politiek om niet enkel te zeggen dat we beter verdienen, maar er ook concreet aan te werken.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist