Schotland: oprichting van Solidarity – Scotlands Socialist Movement

Vorige zondag werd in het Schotse Glasgow een nieuwe socialistische beweging opgericht: Solidarity, Scotland’s Socialist Movement. Deze oprichting kwam er na de feitelijke splitsing binnen de Scottish Socialist Party. De zaal zat vol voor de oprichting. Niet iedereen raakte binnen. Er waren ruim 500 aanwezigen, wellicht eerder zo’n 600 als we de media meerekenen. De bijeenkomst besloot om een nieuwe socialistische partij op te zetten.

Verslag door International Socialists, het CWI in Schotland

Video op Schotse televisie

> Bekijk hier een video vanop de Schotse televisie over de oprichting van de nieuwe socialistische formatie (opent in een nieuw venster)

Wat overblijft in de SSP besloot om de dag ervoor in dezelfde zaal een nationale bijeenkomst te houden. Daarop waren er zo’n 200 aanwezigen. De SSP verloor zowat al haar actieve leden in Dundee, Aberdeen, Inverness, de Highlands en het zuiden van Schotland. Drie regionale SSP-organisatoren sloten aan bij de nieuwe partij en de SSP verloor zowat haar volledige vakbondsbasis.

In tegenstelling tot de SSP trok de oprichtingsbijeenkomst van de nieuwe socialistische beweging in Schotland heel wat vakbondsmilitanten aan, naast SSP-leden, anti-oorlogsactivisten en enkele nieuwkomers. De vakbond RMT in Schotland is momenteel geaffilieerd aan de SSP, maar stuurde enkel afgevaardigden naar de bijeenkomst van Solidarity, niet naar de SSP-bijeenkomst.

De bijeenkomst werd voorgezeten door Rosemary Byrne, Schots parlementslid. De eerste spreekster was Janice Godrich, de nationale voorzitter van de vakbond PCS en een lid van de International Socialists (CWI). Zij stelde dat de PCS-leden geconfronteerd worden met lage lonen, ontslagen en aanvallen op de arbeidscondities. Daartegenover is er nood aan een nieuw socialistisch alternatief om de strijd aan te gaan tegen de aanvallen van de regering op haar werknemers. Janice zei dat leidinggevende leden van de PCS in Schotland, waaronder vier leden van het nationaal uitvoerend bestuur, hun steun hebben toegezegd aan de nieuwe partij. “Dat moet gezien worden als een nieuwe start voor het socialisme in Schotland.” Op de bijeenkomst waren er tientallen PCS-leden.

Jim Walls, een vakbondsorganisator die honderden mijnwerkers organiseert in Schotland stelde: “Hier zijn de eerste honderd aanvragen tot lidmaatschap van mijnwerkers en hun families in Ayrshire.”

Tricia McLeish, een lid van de vakbond UNISON en zelf een laag betaalde jonge arbeidster, stelde: “Ik ben hier omdat ik wil ingaan tegen armoede en lage lonen en daartoe moet ik aansluiten bij Solidarity.” Billy Coates, een voorzitter van een afdeling van de brandweervakbond FBU, sprak eveneens.

Sinead Daly sprak als vertegenwoordigster van de International Socialists: “Het CWI verwelkomt deze mogelijkheid om de socialistische beweging in Schotland opnieuw op te bouwen op een principiële basis. We moeten de dagelijkse strijd tegen lage lonen, oorlog, privatiseringen, milieuverwoesting en voor degelijke huisvesting opnemen. Maar we moeten er ook voor zorgen dat we die strijd verbinden met de noodzaak van socialisme. Het is aan ieder individu in deze zaal om terug te keren naar hun gemeenschap, werkplaats, school of universiteit om anderen aan te moedigen om betrokken te worden en zich bij ons aan te sluiten in onze strijd voor een socialistisch Schotland en om met anderen te bouwen aan een wereld zonder armoede, oorlog en ongelijkheid. Een socialistische wereld.”

Tommy Sheridan kreeg een enorm applaus toen hij stelde dat deze nieuwe beweging moet opkomen voor socialistische standpunten en waarden om een einde te maken aan armoede en ongelijkheid. Hij verwees naar zijn overwinning op het roddelblad News of the World toen hij stelde dat de eigenaar, mediamagnaat Rupert Murdoch, aan de bedrijfsleiding had opgedragen om alles in het werk te stellen om het “communistisch crapuul” Tommy Sheridan aan te pakken.

In september en oktober zullen er een reeks regionale bijeenkomsten zijn om de nieuwe partij te lanceren. In november volgt een conferentie. Wij verwelkomen de succesvolle oprichting van Solidarity – SSM en zullen er de komende maanden alles aan doen om de socialistische beweging opnieuw op te bouwen.

Op de oprichtingsbijeenkomst verkochten we meer dan 100 exemplaren van ons blad International Socialist en verdeelden we 250 exemplaren van een speciaal bulletin over de nieuwe beweging.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist