Home / Internationaal / Europa / Betoging en optredens : SAMEN MET DE GRIEKEN

Betoging en optredens : SAMEN MET DE GRIEKEN

«Een democratische keuze tegen de Europese verdragen is niet mogelijk» – Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, januari 2015

Wij denken er het omgekeerde van!

Samen_grHet Griekse volk heeft de moedige beslissing genomen om met de verkiezing van een nieuwe regering de besparingspolitiek te verwerpen. Maar deze keuze wordt bedreigd door de neoliberale instellingen (Europese instellingen, IMF, Financiële markten) die alle macht aanwenden om gelijk welke politieke verandering te voorkomen. Ze gebruiken leugens en chantage om de Europese burgers schrik aan te jagen (” wij zullen mogen opdraaien voor de schuld van de Grieken”, “er wacht ons een catastrofe” …). Het is op die manier dat deze instellingen de belangen verdedigen van de grote banken en de multinationals, die voortgaan met de aderlating van het Griekse en van andere volkeren, zolang het maar hun zakken vult.

De aanvallen van de Belgische regering op onze lonen, de verhoging van de pensioenleeftijd of de besparingen in de gezondheidszorg tappen uit hetzelfde vaatje waaruit de Grieken bediend werden sinds 2010.

Griekenland werd het laboratorium van de besparingspolitiek. Vandaag vraagt het Griekse volk, samen met ons, de stopzetting van deze politiek, die verantwoord werd door een hoge staatsschuld die het volk nochtans geen enkele baat bracht. Het Griekse volk zal de strijd voeren voor de totstandkoming van een beleid dat het volk werkelijk ten goede komt.

We zijn ervan overtuigd dat de weg die het Griekse volk probeert te volgen de goede is. Goed voor de Grieken, maar ook voor alle Europeanen. Wij willen dit Europa veranderen dat voor ons niets goeds in petto heeft. We moeten het recht van elk volk verdedigen, te beginnen met het Griekse, om democratisch een eigen weg te kiezen.

Het is tijd om te handelen! Er staat vandaag veel op het spel. Een nederlaag van de Grieken zou meteen de nederlaag zijn van ons gehele streven naar waardigheid en sociale rechtvaardigheid. Onze strijd aan de zijde van het Griekse volk is ook een strijd voor onze gemeenschappelijke toekomst.

• Steun aan de Grieken !
• Laat ons overal de bezuinigingspolitiek en de sociale achteruitgang bestrijden!
• Echte democratie laat aan de volkeren toe om een andere weg in te slaan!

Deze eisen gaan uit van meer dan 50 Belgische en Europese organisaties, waaronder verenigingen, vakbonden, partijen en netwerken (de lijst wordt bijgehouden op Facebook, Avec les Grecs Belgique). De betoging is onderdeel van een Europese actieweek in solidariteit met het Griekse volk.