Bangladesh. 20.000 betogers tegen Brits mijnbedrijf. Politie schiet 5 betogers dood

Duizenden woedende betogers trokken vorige week maandag naar gebouwen die verbonden zijn aan een Brits mijnbedrijf in het noorden van Bangladesh. Die acties kwamen er nadat er bij een protestactie tegen de opening van een open mijn in de regio werd geschoten op betogers. Er vielen 5 dodelijke slachtoffers naast zo’n 50-tal gewonden.

Khalid Bhatti vanuit Pakistan

De betogers die vorige maandag protesteerden tegen het geweld trokken onder meer naar gebouwen van het Londense bedrijf Asia Energy PLC. Het huis van een topman van het bedrijf werd in brand gestoken. Het Engelse bedrijf wil een koolmijn openen in het noorden van de hoofdstad en zou daarbij 1,4 miljard dollar investeren. De betogers trokken naar verschillende gebouwen en vier daarvan werden in brand gestoken in de stad Phulbari, 350 kilometer ten noorden van Dhaka.

Het informatiecentrum van het bedrijf en tijdelijk verblijf van één van haar geologen werd volledig vernield. Alle meubels werden naar buiten gesleept en verbrand. De lokale politiechef Fazlul Haq beschreef de situatie: “De actievoerders hebben alle controle verloren. Ze staken de verblijfplaats van een vertegenwoordiger van Asia Energy in de stad Phulbari in brand. Er was een complete chaos. De groep bestormde de huizen van mensen die eerder met het bedrijf samenwerkten. Ze trokken met zo’n 20.000 naar de belangrijkste wegen en er waren slechts 300 veiligheidsagenten om de kantoren van het bedrijf te beschermen.”

De bevolking in deze regio protesteert tegen het project voor open mijnbouw omdat hierdoor zo’n 100.000 mensen gedwongen worden hun huizen te verlaten. Een grote lokale gemeenschap moet verdwijnen voor dit project. Bovendien zou het milieu ernstig aangetast worden. De organisator van de protestacties, Khursid Ali Moti, stelde: “Onze campagne zal voor onbepaalde duur verder gezet worden tot het bedrijf haar biezen pakt en deze plaats voorgoed verlaat. We zullen niet toelaten dat onze dorpen compleet verwoest worden. Ze willen ons bestelen: ze willen ons land gratis krijgen. Ze hebben bovendien onze mensen vermoord. Ze zullen de regio moeten verlaten of ze zullen de gevolgen moeten dragen.”

De vijf doden bij protestacties zorgden voor een enorme woede onder de lokale bevolking. De doden vielen toen paramilitaire krachten, de “Bangladesh Rifles”, het vuur openden op betogers. Er vielen ook 50 gewonden, waaronder 10 zwaargewonden.

Een betoger stelde: “De regering heeft geen respect voor ons, en dus hebben wij ook geen respect voor de regering en haar buitenlandse vrienden. Dit is geen gewone strijd, maar een kwestie van leven of dood voor ons.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie