Gent. Geslaagde meeting over linkse doorbraak in Spanje

podemosgent [dropcap]O[/dropcap]p donderdag 28 mei organiseerde LSP-Gent een succesvolle meeting over de verkiezingsoverwinning van PODEMOS in Spanje. De manier waarop PODEMOS vorige zondag het politieke landschap van Spanje dooreenschudde, spreekt ongetwijfeld tot de verbeelding van velen. Meer dan 70 geïnteresseerden kwamen op de meeting af. In het publiek was ook een goede groep Spaanse Gentenaars aanwezig. Voor aanvang van de meeting ook gesproken over de staking van de vuilnisophalers in Gent, een groep aanwezigen bracht nadien nog een solidariteitsbezoek.

Verslag door Jeroen, foto door Emilie

Lola Sanchez, Europees parlementslid van Podemos, sprak over hoe “het politieke leven sinds het einde van het Franco-regime beheerst wserd door een log tweepartijensysteem.” Ze beschreef hoe de sociaaldemocraten en conservatieven elkaar afwisselden, maar steeds een hard neoliberaal beleid voerden en de corruptie in stand hielden. De wortels van het succes van PODEMOS liggen in het massale ongenoegen van de bevolking over dit beleid en het verzet van de 15 mei-beweging, de zogenaamde indignado’s, ertegen.

Lola omschreef een van de doelen van Podemos als volgt: “van vertegenwoordigers echte vertegenwoordigers maken.” Daartoe moeten verkozenen afzetbaar zijn zodat ze geen “blanco cheque” krijgen. Ze moeten ook aan een normaal loon werken zonder andere betaalde mandaten. Zo wil Podemos het ongenoegen van de bevolking mobiliseren voor een “verstandig programma” dat volgens Podemos enkel “een links programma kan zijn.”

gentpodemos2Bart Vandersteene, woordvoerder van LSP, nam nadien het woord. Bart wees op de internationale zoektocht naar een politiek alternatief op het neoliberalisme maar ook op de impact van de Spaanse ontwikkelingen op andere landen waaronder België. Dat zagen we onder andere in 2012 met de betoging van 15.000 personen in Brussel naar aanleiding van de voettocht van de indignado’s naar Brussel. Het is ook belangrijk om lessen te trekken uit internationale ervaringen, zoals die in Griekenland. “Griekenland toont vooral hoe weinig ruimte het kapitalisme laat om compromissen te maken met het establishment”, legde Bart uit. “Een sociaal kapitalisme bestaat niet. Daarom moeten wij een alternatief aanbieden maar dat ook concreet uitdrukken in strijd, slogans en programma”.

Heel wat vragen hadden betrekking op de concrete maatregelen die Podemos wil nemen om onder meer het probleem van de werkloosheid aan te pakken, maar ook hoe de partij de openbare diensten wil financieren. Verschillende tussenkomsten maakten duidelijk dat als Podemos echt een verschil wil maken, dergelijke vragen niet onbeantwoord kunnen blijven. Er werd in de discussie ook verwezen naar de debatten binnen Podemos hierover en naar de coalitievorming die onder meer bij de gemeenteraadsverkiezingen een belangrijk gegeven was.

Na de meeting werd nog nagepraat. Een delegatie trok nog naar het stakingspiket van Ivago. Bij de meeting werden 7 exemplaren van ons maandblad verkocht, alsook 2 abonnementen en voor 20 euro aan boeken.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie