Oorlog tegen terrorisme leidt tot recordlonen voor Amerikaanse topmanagers

Terwijl de regering-Bush de modale Amerikaan laat opdraaien voor de enorme kosten van de oorlog in Irak en de “oorlog tegen het terrorisme” in het algemeen, kan een aantal topmanagers in de defensie-industrie profiteren van superlonen. De afgelopen 5 jaar verdubbelden de topmanagers hun lonen!

Een onderzoek van het Institute for Policy Studies in Washington en United for a Fair Economy in Boston ging na wat de evolutie was van de toplonen in bedrijven die minstens 10% van hun inkomsten halen uit defensie. De resultaten zijn verbijsterend. Een gemiddelde topmanager in deze bedrijven verdient jaarlijks 5,6 miljoen euro. Dat cijfer is zowat verdubbeld sinds 11 september 2001.

De topmanagers van de 34 grootste defensiebedrijven hebben sinds 11 september 2001 zowat 1 miljard dollar verdiend. Dat is volgens het rapport voldoende om gedurende een jaar meer dan een miljoen Irakezen tewerk te stellen voor de heropbouw van dat land…

Het rapport meldt tevens dat het verschil tussen een topmanager en een gewone arbeider in de VS spectaculair is toegenomen. In 1990 verdiende een topmanager gemiddeld 107 keer een arbeidersloon, nu is dat 411 keer een arbeidersloon. Alsof een topmanager evenveel werk verzet als 411 gewone arbeiders! Indien het minimumloon gelijkmatig was gestegen met de lonen van de topmanagers, zou dat nu zo’n 22 dollar per uur zijn in plaats van 5 dollar per uur.

In de oliesector liggen de lonen van de topmanagers het hoogst met een gemiddelde van 32,7 miljoen dollar per jaar, met een uitloper tot 95,2 miljoen dollar! In 2005 kregen de 15 best betaalde topmanagers in de sector een gemiddelde opslag van 50%. Over loonnormen hebben topmanagers nog niet gehoord, tenzij het is om in het loon van hun werknemers te snoeien.

De “oorlog tegen het terrorisme” heeft geleid tot de verwoesting van Irak met een steeds grotere dreiging van een openlijke burgeroorlog in dat land. Niet enkel de bevolking van Irak betaalt een prijs, maar ook de Amerikaanse arbeiders op wiens sociale zekerheid zwaar wordt bespaard bovenop de reële looninleveringen. Wie haalt voordeel uit de oorlog? Enkel een kleine groep van kapitalisten en topmanagers die stinkend rijk worden op de kap van de miserie van de gewone bevolking.

> PDF-file van het volledige rapport

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist