Home / Kort / Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.

Seksisme en homofobie
De voorzitter van de Italiaanse amateurvoetbalbond ligt onder vuur nadat een homofobe en seksistische opmerking uitlekte. Bij een discussie over het vrouwenvoetbal verklaarde de man: “Genoeg nu, we kunnen niet blijven praten over geld geven aan een bende lesbiennes.” De schandalige opmerking leidde tot heel wat protest, ook van mannelijke voetballers. Sport is er immers voor iedereen. Denigrerend doen over vrouwenvoetbal en daar nog een homofobe opmerking bovenop doen, getuigt van een weinig sportieve opstelling.

Geen feestdagen voor Unizo
Unizo, maar dan wellicht zonder de horecavertegenwoordigers binnen deze organisatie, pleit ervoor om minstens één feestdag te schrappen. Dat er deze maand drie feestdagen zijn met drie lange weekends vindt Unizo te veel. Dat zou de werkgevers veel geld kosten. Unizo stelt voor dat minstens één feestdag die op een zondag valt niet meer te compenseren. In veel gevallen wordt zo’n feestdag gecompenseerd door ergens de brug te maken tussen een weekend en een andere feestdag. Een feestdag schrappen, want daar komt het voorstel van Unizo op neer, zou volgens de werkgevers 390 miljoen euro besparen. En moesten we nu eens de slavenarbeid terug invoeren, hoeveel zou dat besparen? Wat denkt die Van Eetvelt wel dat hij zich met onze vakantie- en verlofdagen gaat moeien?

Geen pijnstillers en lakens
De trojka blijft hardere besparingen van de Griekse bevolking eisen. Alsof de bevolking al niet genoeg bespaard heeft. Deze week schreef Het Laatste Nieuws nog: Griekse ziekenhuizen zitten zonder pijnstillers, lakens en andere basisvoorzieningen. Door de besparingen van de voorbije jaren kunnen de klinieken zelfs de meest primaire zorgen niet meer verstrekken. Drastische besparingen in de gezondheidszorg, temidden van de economische crisis waardoor miljoenen Grieken tot de bedelstaf werden veroordeeld, zorgen ervoor dat 2,5 miljoen Grieken geen ziekteverzekering meer hebben. In 2008 waren dat er ‘slechts’ een half miljoen.”

Werkende bevolking stemt voor homohuwelijk in Ierland
Er wordt al eens gesteld dat racisme, seksisme en homofobie zeker onder de werkende bevolking sterk verspreid zijn, terwijl de hogere middenklasse er net tegen in zou gaan. Dat beeld klopt niet. Het werd deze week in Ierland nog eens onderuit gehaald. De overweldigende ja-stem voor het homohuwelijk was nog net iets overweldigender in arbeidersbuurten, zeker in Dublin en Limerick. Zo haalde het ja-kamp in Jobstown, in Dublin South West waar Paul Murphy verkozen is, maar liefst 87%. De mythe dat sociale verandering van de middenklasse zou komen, is dus absoluut niet correct.

Te huur? Te duur!
Op knack.be lazen we deze week: ” De Vlaamse huurder betaalde vorig jaar gemiddeld 574,45 euro voor zijn huurwoning, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Huurdersbond waarover De Standaard en Het Nieuwsblad berichten. De meeste provincies laten een stijging van 1 à 2,5 procent optekenen, zowat vier of vijf keer meer dan de inflatie. In de provincie Antwerpen steeg de huurprijs zelfs met meer dan 13 procent. Volgens de Huurdersbond zijn de forse stijgingen vooral slecht nieuws voor de mensen die het nu al financieel lastig hebben. “Voor de laagste inkomens, en zij zijn goed voor de helft van alle huurders, zijn huurwoningen sinds 2005 18 procent duurder geworden. Terwijl veel huurders het al moeilijk hebben om rond te komen en die woningen vaak de prijs niet waard zijn”, zegt Geert Inslegers van het Vlaams Huurdersplatform.”

FIFA schandaal
fifa

Forse toename aantal leefloners
De Standaard schreef woensdag op zijn site: “Het aantal personen dat bij het OCMW een beroep doet op een leefloon is vorig jaar met 3,9 procent gestegen tegenover 2013. Daarmee blijft het aantal leefloners stijgen. ‘De impact hiervan is schrijnend, want ook de kinderen komen in de armoede terecht’, waarschuwt de bevoegde overheidsdienst. De cijfers komen uit het jongste driemaandelijkse rapport van de Programmatorische Overheidsdienst (POD) Maatschappelijke Integratie, en tonen aan dat het aantal leefloners in ons land blijft stijgen. Terwijl de Belgische bevolking in dezelfde periode ‘slechts’ toenam met 0,9 procent, ging het aantal leefloners in 2014 met 3,9 procent de hoogte in, en in de grote steden zelfs met 4,9 procent. Het was een sterkere toename dan in 2013, toen nog sprake was van een stijging van 3,5 procent. In absolute cijfers ging het om 102.657 personen vorig jaar, tegenover 98.840 in 2013.” Vooral bij eenoudergezinnen en jongeren is er een sterke toename.

“Die bootvluchtelingen verprutsen mijn vakantie”
Het Laatste Nieuws haalde donderdag een vertaling van de Britse Daily Mail, een gekende rechtse krant, boven. Huiver maar mee. “Daily Mail schreef gisteren een artikel dat op zijn minst één en zelfs twee wenkbrauwen de lucht in doet vliegen. Centraal staat het verhaal van Britse toeristen op het Griekse eiland Kos die klagen hoe hun vakantie op de populaire vakantiebestemming verprutst is door de komst van de meer dan duizend bootvluchtelingen. “Ze veranderen het hier in een walgelijk hellegat”, klinkt het. “We zijn in een nachtmerrie terechtgekomen.” Nou.” Zelfs Het Laatste Nieuws pleit voor iets meer menselijkheid, maar snoept ondertussen toch van reacties uit de Daily Mail. “Anne Servante uit Manchester vertelt bijvoorbeeld aan Daily Mail dat haar vakantie “veranderd is in een nachtmerrie nu arme vluchtelingen bij hun restaurant zitten en kijken hoe zij eten”. “Het is walgelijk”, zegt ze. “We komen hier al tien jaar om te relaxen, maar nu is de sfeer helemaal veranderd. Het is hier vies en rommelig. Ik eet niet graag in een restaurant als er mensen zitten te kijken hoe jij eet.” Een ander Brits koppel “komt niet meer terug naar Kos als het volgend jaar weer zo’n vluchtelingenkamp is”.”

Antivakbondsopbod
Onder neoliberalen is er een heus opbod bezig met als inzet de titel van de grootste tegenstander van vakbonden en syndicaal protest. Of Test Aankoop zal toezien wie in dit opbod het sterkste scoort, is niet bekend. Deze week kwam Open Vld met nieuwe antistakingsvoorstellen. ‘Nieuw’ is natuurlijk veel gezegd, zoals steeds komen dergelijke voorstellen niet verder dan het herkauwen van de praktijken die in de 18de en begin 19de eeuw van toepassing waren. Maar Open Vld werd eens te meer ‘overklast’ door de neoliberale vrienden van N-VA. Die willen niet alleen wetten en regels tegen vakbondsprotest, ze zouden als ze kunnen elke protesterende werknemer personeelijk en fysiek aanpakken. Dat is alleszins wat een N-VA’er in Denderleeuw deed toen de brandweer aan het gemeentehuis protesteerde. Het Nieuwsblad bracht een verslag met ook een filmpje (zie link) van de dolgedraaide N-VA’er die meende dat hij met een stoel in de hand de protesterende brandweerlui een lesje zou leren. Niet alleen getuigt dit van een grondige afkeer van protesterende hard werkende Vlamingen, het wijst ook op een beperkt talent inzake het inschatten van krachtsverhoudingen.