Spaanse verkiezingen werden ook hier gevolgd – verslag uit Brussel

brusselpodemos[dropcap]A[/dropcap]fgelopen zondag werd in Brussel een avond gehouden om de resultaten van de Spaanse verkiezingen te volgen. De Belgische afdelingen van Izquierda Unida, Podemos, Equo en ICV kwamen samen in cultureel centrum Garcia Lorca in Brussel om samen de resultaten te volgen van de lokale en regionale verkiezingen. Het feit dat de verschillende krachten besloten om samen de resultaten te volgen en de goede sfeer op deze avond waren uitdrukkingen van een dynamiek van samenwerking onder de linkse krachten. Algemeen was er een positieve inschatting van de resultaten, maar tegelijk stelden velen dat dit niet zal volstaan.

Verslag door Marisa

De dominantie door twee grote partijen, het conservatieve PP en de sociaaldemocratische PSOE, kreeg een zware klap. De twee gingen van 65% in de gemeenteraadsverkiezingen van 2011 naar 52% nu. De PP kreeg nog steeds het grootste aantal stemmen, maar moest toch 10% inleveren (2,4 miljoen stemmen). De PSOE verloor 3% van zijn stemmen, maar hoopt een reeks regio’s en burgemeesterposities te veroveren. De linkse eenheidslijsten tegen het besparingsbeleid kunnen mogelijk in zeven steden meebesturen. “Barcelona en Comú” stak de rechtse Catalaanse nationalisten van CIU voorbij in Barcelona. “Ahora Madrid” werd de tweede kracht met 20 gemeenteraadsleden, slechts één minder dan de PP.

podemosbrussel2Podemos kwam met de regionale verkiezingen op met eigen lijsten. Deze scoorden minder goed dan de lokale eenheidslijsten. Podemos werd derde in de regionale verkiezingen in Madrid, Aragon en Asturië. Izquierda Unida behoudt een gelijkaardig aantal gemeenteraadsleden als in 2011. Maar de partij verliest wel 277.000 stemmen in de regionale verkiezingen waardoor het ook 25 regionale verkozenen verliest, met onder meer zwaar verlies in Madrid en Valencia. In vier regio’s verliest IU zijn parlementaire aanwezigheid. Ciudadanos, een nieuwe rechtse populistische kracht, doet zijn intrede in 10 van de 13 regionale parlementen.

Socialismo Revolucionario (SR), de Spaanse zusterorganisatie van LSP, speelde een rol in de vorming van de eenheidslijst ‘Badalona en Comú’ in een stad vlakbij Barcelona. Deze lijst haalde 17,54% van de stemmen en werd tweede met 5 verkozenen. SR pleit voor een eenheidsfront van linkse krachten en sociale bewegingen in verzet tegen de besparingen. SR komt op voor lokale besturen die weigeren om de door de centrale regering opgelegde besparingen door te voeren. Dit vereist een breuk met het huidige beleid, de niet-betaling van de schulden en de nationalisatie van de banken en sleutelsectoren van de economie onder democratische controle en beheer.

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie