Tienen. Met 10 tegen 1 voelen rechtse skinheads zich sterk…

Een tiental rechtse skinheads heeft in Tienen afgelopen zaterdag een jonge migrant, van Slovaakse Roma-afkomst, zwaar toegetakeld. Met 10 tegen 1 vonden de "blanke strijders" zich sterk genoeg om harde klappen uit te delen. Een andere migrant kon intussen ontkomen. Drie skinheads werden reeds opgepakt, maar toch zijn de reacties van het politieke establishment in Tienen erg voorzichtig. Niet verwonderlijk, het stadsbestuur heeft het nooit op de Roma-bevolking begrepen…

Twee migranten van Roma-afkomst werden in het centrum van Tienen aangevallen door rechtse skinheads. Ze werden achtervolgd, waarbij één van hen ten val kwam. Eens de skinheads die jongere te pakken hadden, werd hij zwaar aangepakt. De jonge zigeuner moest naar het ziekenhuis voor onder meer een reeks messteken. Gelukkig is hij nu buiten levensgevaar.

De Tiense burgemeester Poffé (VLD) en diens SP.a-voorganger minimaliseerden de problemen met rechtse skinheads in de stad. Ja, er waren eerder problemen met het schenden van oorlogsgraven, racistische aanvallen of het aanbrengen van VB-slogans en stickers op een moskee. Maar de burgemeester heeft nog nooit een skinhead gezien in zijn stad… Van waar dat minimaliseren van geweld tegen de Roma-bevolking? Uit interviews met zigeuners blijkt dat er heel veel problemen zijn van intimidatie en geweld door racistische skinheads.

In het verleden heeft het Tiense stadsbestuur zich echter bijzonder negatief uitgelaten over de Roma-aanwezigheid in de stad. In 2000 was er reeds protest, van onder meer Lode Van Outrive, tegen het optreden van het stadsbestuur. Toen was Logist (SP.a) nog burgemeester. Logist verklaarde in de media dat 96% van de Roma zou uitgewezen worden. Er waren ook verschillende persconferenties om de Roma in een slecht daglicht te stellen. Ook de scholen weigerden steevast om zigeunerkinderen in te schrijven. De mondelinge agressie heeft de weg voorbereid voor fysiek geweld en zorgt ervoor dat de politici in Tienen vandaag blind en doof blijven voor het geweld.

De aanval door een groep skinheads vorige zaterdag maakt duidelijk dat er wel degelijk een reëel gevaar uitgaat van georganiseerde groepjes racisten en neo-nazi’s. De drie opgepakten waren overigens eerder reeds betrokken bij het aanbrengen van VB-slogans en stickers op een lokale moskee. Zal Dewinter deze partijkameraden eruit gooien? Of is er in de media daartoe nog niet voldoende gewezen op de VB-affiliatie van de daders?

Het Leuvense parket onderzoekt de kwestie. Het is nog van mening dat de achtervolging van de Roma gebeurde omwille van "onduidelijke redenen". De redenen worden nochtans vrij expliciet omschreven op het extreem-rechtse internetforum ‘Stormfront’. Een lid van dat forum schreef: "Zelden zo’n smerig en lelijk zwart tuig gezien als die Roma en z’n familie." De intellectueel van dienst op Stormfront meldde eerder dat het belangrijk was om te weten of het slachtoffer een Slovaak dan wel een zigeuner was: "Als het gaat om Zigeuners kan ik voor die skinheads enige sympathie opbrengen, maar anders, als het gaat om gewone Blanke Slowaken, en er inderdaad sprake is van discriminatie, denk ik dat die skinheads een stelletje cuprofagische homo’s zijn die best gecastreerd kunnen worden."

Dat zijn uitspraken van marginalen waartegen de overgrote meerderheid van de bevolking zich – terecht – verzet. Heel wat VB-kiezers heeft het niet begrepen op racistische aanvallen zoals in Tienen. Maar naast de verantwoordelijkheid van het kleine groepje marginale neo-nazi’s, moeten we ook wijzen op diegenen die een klimaat scheppen waarin geweld tegen mensen met een andere huidskleur als normaal wordt gezien. Niet enkel het VB is daarvoor verantwoordelijk, maar ook zowat alle traditionele politici die het voor het zeggen hebben in Tienen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie