Spaanse verkiezingen met politieke crisis en linkse kandidaten op het menu

Pablo Iglesias van Podemos
Pablo Iglesias van Podemos

[dropcap]D[/dropcap]e hoop op een breuk met het besparingsbeleid in Spanje leidt tot een zoektocht naar een politiek instrument op een ogenblik dat er heel wat verkiezingen zijn. Op 24 mei zijn er  gemeenteraadsverkiezingen en tal van verkiezingen voor de autonome regio’s. Deze verkiezingen vormen een eerste grote test voor Podemos in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van eind dit jaar.

Door Boris Malarme

Gevestigde partijen gediscrediteerd, versnipperd politiek landschap

De laatste peilingen wekken de indruk dat de explosieve electorale groei van Podemos minstens tijdelijk tot stilstand is gekomen. In plaats van een scenario van onafgebroken groei van Podemos waarbij de dominantie van de twee grote partijen, de rechtse conservatieve PP en de sociaaldemocratische PSOE, wordt doorbroken, is er eerder sprake van een versnippering van het politieke landschap. Er is ook een sterke groei van het rechts populistische Ciudadanos (partij van de burgers). Die partij kan groeien op basis van een anticorruptiediscours. Dat ligt gevoelig door de talloze schandalen. De situatie van politieke crisis en instabiliteit kan de vorming van lokale en regionale besturen bijzonder moeilijk maken.

Pablo Iglesias en de leiding van Podemos kozen ervoor om hun programma af te zwakken, zo werd afstand gedaan van de eis om de schulden niet langer terug te betalen en werd ook de invoering van een basisinkomen overboord gegooid. Podemos wil “realistischer” zijn. Deze aanpak wordt nu in vraag gesteld. Onder leden en sympathisanten van Podemos is er heel wat discussie, dat zal nu ook tot debat op algemene vergaderingen moeten leiden. De radicale linkerzijde moet gedurfd naar buiten komen. De electorale afstraffing van Izquierda Unida (Verenigd Links) in Andalusië was grotendeels te wijten aan het feit dat IU er aan een besparingsregering met de sociaaldemocratische PSOE deelnam onder het mom dat dit nodig was om rechts te stoppen. Ook uit deze ervaring moeten we lessen trekken.

Onze Spaanse zusterorganisatie, Socialismo Revolucionario (SR), werkt zowel binnen Izquierda Unida als Podemos. SR roept op om te stemmen voor kandidaten die zich duidelijk uitspreken tegen de besparingen. SR komt op voor een beleid dat breekt met de huidige gang van zaken. Dat kan door de schulden niet terug te betalen en de banken en sleutelsectoren van de economie te nationaliseren onder democratisch beheer en controle van de gemeenschap.

Linkse eenheidslijsten op lokaal vlak

In een aantal steden zijn er linkse eenheidslijsten bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dit is belangrijk om het verzet tegen de besparingen te verenigen. Het gaat om lijsten met onder meer Podemos, Izquierda Unida, linkse ecologisten, linkse nationalisten, strijdbare syndicalisten, activisten van sociale bewegingen, … Voorbeelden van dergelijke lijsten zijn ‘Zaragoza en Común’, ‘Marea Atlántica’ in A Coruña of nog ‘Barcelona en Comú’ (waar de linkse Catalaanse nationalistische CUP niet aan meewerkt). In al deze grote steden staan de linkse eenheidslijsten op de tweede plaats in de peilingen. Sommige peilingen zetten ‘Barcelona en Comú’ zelfs op de eerste plaats. Dat opent de mogelijkheid van een links bestuur onder leiding van Ada Colau, de woordvoerder van het platform tegen de uithuiszettingen. Maar in de meeste steden was het proces van discussie over linkse eenheid erg chaotisch. Zo besloot de lokale leiding van Izquierda Unida om in Madrid apart op te komen naast de lijst Ahora Madrid.

Socialismo Revolucionario (SR) speelde een kleine rol in het proces van linkse frontvorming in Badalona, een gemeente die aan Barcelona grenst. De lijst Guanyem Badalona en Comú wordt ondersteund door Podemos, CUP, SR en kritische militanten van IU en de Groenen. Kritische militanten binnen IU, de linkerzijde waar SR mee samenwerkt, verzetten zich tegen de hernieuwing van de oude alliantie tussen IU en de Groenen. Die alliantie werd vervoegd door diegenen die verloren in de voorverkiezingen binnen Podemos. Dit voorbeeld is indicatief voor de situatie in tal van Spaanse steden waar de lokale leiding van IU de vorming van linkse eenheidslijsten blokkeerde. We moeten alle strijdbare en kritische lagen verenigen rond een programma dat opkomt voor een draai naar links en voor een eengemaakt front van onderuit, zowel binnen als buiten IU.

Linkse gemeentebesturen of linkse verkozenen kunnen een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van het verzet tegen het neoliberale beleid rond een programma dat actief ingaat tegen de door de nationale regering opgelegde besparingen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Reacties zijn gesloten.