Home / Internationaal / Europa / Ierse parlement geschorst nadat premier socialistische verkozenen beledigt

Ierse parlement geschorst nadat premier socialistische verkozenen beledigt

toddlealaongDe zitting van het Ierse parlement (de Dáil) werd woensdag twee keer geschorst. Dat gebeurde nadat premier Enda Kenny weigerde om te antwoorden op een vraag van Paul Murphy van de Anti-Austerity Alliance. Paul vroeg de premier naar de cijfers van hoeveel mensen effectief hun waterbelasting betaalden en hoeveel dit niet deden. De premier weigerde te antwoorden en zei aan Paul dat hij de premier daar niet mee moet lastig vallen, maar beter naar een bijeenkomst met Irish Water zou gaan “waar antwoorden op de gestelde vragen zullen gegeven worden.”

Het feit dat de regering, maar ook Irish Water, weigeren om te antwoorden op de vraag hoeveel van de miljoen rekeningen in het eerste kwartaal werden betaald, is wellicht een uitdrukking van het feit dat de niet-betalingscampagne succesvol is.

Premier Kenny ging dan maar over tot beledigingen. Hij vergeleek Paul Murphy op absurde wijze met Julius Caesar en stelde op het einde dat hij zijn vraag maar aan Irish Water moest stellen. Toen Ruth Coppinger van de Socialist Party vroeg waarom er dan een vragenuurtje in het parlement is, antwoordde Kenny arrogant: “Om te zeggen waar je naartoe moet gaan.”

De reacties van Kenny wijzen op de frustraties en de zwakke positie van de regering van Fine Gael en Labour. De harde kritiek van Paul Murphy op de onpopulaire waterbelasting wordt gedeeld door brede lagen van de bevolking. Paul wees er in het parlement eerder op dat 592.000 waterfacturen na hun betaaldatum nog niet waren betaald. Hij gaf ook kritiek op de regering omdat ze de mensen angst willen aanjagen om de facturen te betalen.

Hieronder staat op de site van Irish Times een video van het debat met ook de commentaren van Kenny tegen Paul en Ruth, in feite tegen de hele beweging tegen de waterbelasting en tegen de niet-betalingscampagne.

Verwijzing naar irishtimes.com (opent in een nieuw venster)