Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Verkeerd begrepen
Nu ze bij N-VA de deugden van de marketing ten volle uitspelen met een campagne die een miljoen euro kostte, blijkt dat er inderdaad wel nog wat werk aan de winkel is. Kopstuk Jambon ging voor een select kransje Franstalige ondernemers van de prestigieuze Cercle de Wallonie spreken. Voor de bevriende Franstalige ondernemers benadrukte Jambon het neoliberale verhaal van zijn partij. De communautaire kant lag onder vuur en Jambon speelde daar meteen op in. Op een vraag antwoordde hij: “De noord-zuidtransfers helpen ons alleen voor de marketing. Maar eigenlijk interesseren ze ons niet.” Nadien verklaarde hij dat deze opmerking uit de context was gehaald waardoor het allemaal verkeerd begrepen werd.



Onder vrienden
Jambon werd voor de Cercle de Wallonie ingeleid door Jean-Claude Fontinoy. Dat is de liberale voorzitter van de raad van bestuur van de NMBS. Fontinoy lag eerder dit jaar onder vuur omdat hij zoveel persoonlijke medewerkers heeft (zie artikel op newsmonkey.be). De liberale voorman zou 14 rechtstreekse medewerkers hebben: twee raadgevers, een secretaris, twee chauffeurs (en neen, geen machinisten) en een expert. Een expert, dan kan niet ontbreken! Alleszins zou deze hofhouding meer dan een miljoen euro per jaar kosten. Een van de medewerkers is niet alleen medewerker van Fontinoy maar ook van minister Reynders. Als er bij de NMBS gezocht wordt naar ‘overbodig personeel’ – een zoektocht die Siegfried Bracke eerder ook bij de VRT aanbevool – moet misschien eens naar het waterhoofd aan de top gekeken worden? En om volledig te zijn zou het onderzoek uiteraard ook een overzicht kunnen brengen van alle overuren, extra prestaties, niet opgenomen verlofdagen, … van het gewone personeel.



Juist begrepen
Bij het doorgaans erg N-VA-vriendelijke doorbraak.be, een site waar ook N-VA-kopstukken voor schrijven, kwamen de opmerkingen van Jambon niet goed aan. Doorbraak.be reageerde opmerkelijk scherp: “Is dit nu de nieuwe partijlijn? Weet partijgenoot Bourgeois dat – want die bestelde onlangs nog een studie over de transfers tussen noord en zuid? Kan dit door de beugel van pakweg de partijraad? Helpt dit Jambons populariteit in de pop polls onzer vaderlandsche pers? Zit het pluche van de salons van de Cercle de La Wallonie beter dan de harde stoelen in de rokerige achterafzaaltjes van het Sint-Maartensfonds? En heeft schoonmoeder Bart Maddens dit al gelezen?” ‘Verkeerd begrepen’ worden door je eigen vrienden, het leven kan hard zijn voor een N-VA-kopstuk. Straks krijgt Jambon effectief nostalgie naar de harde stoelen van de rokerige achterzaaltjes van het Sint-Maartensfonds. Met wat geluk loopt hij er zelfs Jean-Marie Le Pen opnieuw tegen het lijf.



Terug naar soepbedelingen
Het antwoord van N-VA op armoede? Opnieuw soep uitdelen aan de hongerigen. Daar komt het voorstel van minister van Armoedebestrijding Homans op neer. Ze wil 1-euromaaltijden aanbieden en voedseloverschotten verdelen. Het Netwerk Tegen Armoede merkte op dat dit “geen enkel gezin uit de armoede zal halen”. Maar misschien is dat ook niet de bedoeling? Is armoede immers geen gevolg van persoonlijk falen volgens de neoliberale logica die de N-VA zo genegen is?


Fraude
Cartoonist Kroll bracht deze week een scherpe kritiek op de wijze waarop sociale fraude gelijkgesteld wordt – of bijna als erger wordt beschouwd – met fiscale fraude.
fraude



Antropologe als poetsvrouw
Een opmerkelijk filmpje dat deze week op de sociale media breed werd verspreid: in ‘Iedereen Beroemd’ kwam een antopologe aan bod die geen werk vond en dus maar als poetsvrouw aan de slag ging. Bekijk dit filmpje op de site van deredactie.be.



Ondertussen in Noord-Korea
Ministers die in slaap vallen tijdens een militaire viering of, erger nog, die de grote leider durven tegen te spreken, daar hebben ze in Noord-Korea antwoorden op. Minister van Defensie Hyon Yong-chol zou volgens de Zuid-Koreaanse media geëxecuteerd zijn met een luchtafweerraket. De executie werd volgens hetzelfde bericht door honderden hooggeplaatste ambtenaren van het regime bijgewoond. Wellicht zal niemand van hen het aangedurfd hebben om even in te dommelen. Wat er van dit bericht exact aan is, valt moeilijk te achterhalen. Maar het uitschakelen van kritische stemmen is wel typisch voor dictaturen, als die nu de naam ‘socialisme’ misbruiken of niet. Voor diegenen bij ons die het stakingsrecht en het recht op organisatie van de arbeidersbeweging betwisten, is een dictatuur als Noord-Korea ongetwijfeld een voorbeeld.



Executies
Executies zijn geen monopolie van Noord-Korea, onthoofdingen niet van IS. Dinsdag berichtte De Standaard dat in Saoedi-Arabië opnieuw een man met een sabel onthoofd was. Dit bericht is wel bevestigd door het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken. De man werd geëxecuteerd wegens drugssmokkel. Volgens het regime waren er dit jaar al 80 executies, Human Rights Watch spreekt over meer dan 130. Voor diegenen bij ons die een harde aanpak van criminaliteit eisen, moet het Saoedische regime ongetwijfeld het grote voorbeeld zijn.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig