Geslaagd debat in Brussel over strijd tegen seksisme

Verslag door Marisa, foto’s door Boubaker

vrouwenbxl9Op 6 mei hielden de Brusselse afdelingen van LSP een debat over seksisme en over de feministische strijd. Er waren een 30-tal aanwezigen. Anja Deschoemacker leidde de discussie in en had het onder meer over verschillende vormen van verzet tegen het dagelijkse seksisme, zoals de reacties die we zagen op #wijoverdrijvenniet. In Turkije en India zagen we de afgelopen maanden grote bewegingen tegen verkrachtingen en seksueel geweld. In de Angelsaksische wereld is er een hernieuwde aandacht voor feminisme. Het geeft aan dat de vrouwenstrijd actueel blijft.

Tegelijk raakt het besparingsbeleid de vrouwen bijzonder hard. Na jaren van onderfinanciering van het onderwijs neemt het aantal studentes dat zich moet prostitueren om studies en leven te financieren toe. Zogenaamde vrouwelijke jobs zijn doorgaans slecht betaald en deeltijds. Samenwonende werklozen hebben amper nog rechten.

In de discussie was er veel aandacht voor de vraag hoe we onze strijd moeten organiseren en welke eisen daartoe nodig zijn. Verschillende aanwezigen stelden dat seksisme een breed probleem is dat aanwezig is in de volledige samenleving. Er werd ook benadrukt dat we onze eisen niet mogen beperken tot wettelijke rechten, maar bijvoorbeeld ook moeten antwoorden op het probleem van de financiële afhankelijkheid van vrouwen.

Onze beste bondgenoten in de strijd tegen seksisme zijn diegenen die mee opkomen tegen onzekere contracten, besparingen op openbare diensten, degelijke jobs voor iedereen en voor een collectieve arbeidsduurvermindering zonder loonverlies en met bijkomende aanwervingen. Het burgerlijke feminisme is niet bereid om dergelijke eisen op te nemen, voor hen zijn niet de 1% rijksten verantwoordelijk voor onderdrukking maar de mannen, ook diegenen die onderdrukt worden door dit systeem. Onderdrukking van vrouwen is geen kwestie van biologie, het is structureel verbonden met de kapitalistische samenleving. De echte emancipatie van de vrouw vereist een verandering van samenleving. Vrouwen en mannen uit de arbeidersbeweging moeten samen strijden voor zo’n fundamentele verandering!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie