Langs Franstalige kant blijft het Front National van Daniel Féret goed scoren in de opiniepeilingen. De partij kan tot 10% halen op basis van een ongenoegen tegenover de traditionele partijen. FN-voorzitter Féret lijkt er echter alles aan te doen om aan te tonen dat hij nog erger is dan de traditionele partijen als het aankomt op corruptie, fraude en dictatoriale neigingen in de partij.
Het FN wordt met harde hand geleid door Féret. Al wie het niet met hem eens is, of een bedreiging vormt voor zijn macht wordt onherroepelijk de deur gewezen. Niet dat het FN een overschot aan militanten heeft, naar eigen zeggen beschikt de partij over amper 450 betalende leden…
FN-voorzitter Féret kan door een aantal verkozen posities voor zijn partij beschikken over heel wat overheidsmiddelen. In feite staat de overheid in voor meer dan 90% van de middelen van het FN en bovendien is dat heel wat meer dan wat die partij nodig heeft aangezien er amper activiteiten worden georganiseerd.
Féret lag in 1985 mee aan de basis van het oprichten van het Front National, nadat hij voorheen lid was van de liberale partij. Na meer dan 20 jaar begint de troon van Féret echter te wankelen. Hij werd veroordeeld wegens racisme, maar er lopen nog tal van onderzoeken en processen tegen hem.
In het verleden werd reeds meermaals beweerd dat Féret misbruik maakte van de partijkas om zelf een luxeleven te leiden. Zo betaalt de partij huur voor de woning van Féret via een schimmige maatschappij, Eurodim. De parlementen waarin Féret en zijn naaste medewerkster Audrey Rorive verkozen zijn, hebben nu hun onschendbaarheid opgeheven. Hierdoor wordt een gerechtelijke vervolging mogelijk.
Dit komt na een klacht wegens onregelmatigheden bij het ophalen van peterslijsten voor het FN bij de Europese verkiezingen in 2004 (de partij moest toen 5.000 peters ophalen). Eerder waren er ook al geregeld klachten wegens gelijkaardige feiten. Het FN slaagt er immers amper in om de nodige peters op te halen, wegens een gebrek aan militanten en actieve steun.
Op 13 en 14 juli werd een huiszoeking gedaan bij het koppel Féret-Rorive thuis, de zetel van het FN en bij de penningmeester van het FN. Daarbij zou de boekhouding van een vzw van het FN in beslag genomen zijn, maar ook die van Eurodim, de immobiliënmaatschappij van Féret. Die huiszoekingen kwamen er na een klacht van een voormalige FN-senator die klacht indiende wegens het misbruik van gelden. Dat is een directe beschuldiging tegenover Féret die als enige een handtekening heeft voor de financiële operaties.
Er zou onder meer sprake zijn van een bedenkelijke lening van 250.000 euro van een FN-vzw aan Audrey Rorive. Dat geld ging vervolgens naar de rekening van Eurodim, waardoor die maatschappij een villa kocht aan de Côte d’Azur.
De rechtszaak moest normaal gezien op 31 juli een eerste keer voorkomen, maar Féret is momenteel met vakantie (aan de Côte d’Azur) waardoor de zaak werd uitgesteld naar 17 augustus. Een veroordeling zou de mogelijkheden van Féret enorm kunnen beperken.
Het is echter te vroeg om het verdwijnen van het FN aan te kondigen. Integendeel, het asociale beleid van de traditionele partijen biedt ook langs Franstalige kant enorme mogelijkheden voor een extreem-rechtse formatie. Zelfs het FN met een totaal gebrek aan structuren of actieve militanten, slaagt er in om bij de peilingen tot 10% te halen. Dat toont het potentieel voor zo’n kracht en het afwijzen van de traditionele partijen. Zolang er geen geloofwaardig links alternatief tot stand komt, zal extreem-rechts kunnen winnen. Daarom is het ook noodzakelijk dat anti-fascisten zich actief organiseren in de strijd tegen de voedingsbodem van het FN en andere extreem-rechtse formaties.