Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


Het Duitse model
In welke mate vormt SP.a een alternatief op het Duitse model van lage lonen dat door N-VA wordt gepropageerd? De Tijd bracht daar op 29 april een indicatie van. Over een debat met Frank Vandenbroucke schreef de krant: “Vandenbroucke legde uit dat in Duitsland de exportbedrijven concurrentiële loonvoorwaarden konden onderhandelen met de vakbonden, maar dat Duitsland tegelijk een arbeidsmarkt in het leven riep waar laaggeschoolden via mini-jobs een baan vinden. Vandenbroucke onderstreepte dat hij niet alles aan die mini-jobs goed vindt, maar dat ze wel met vertraging de Duitse concurrentiekracht hebben geholpen.” Wat aan die mini-jobs vindt Vandenbroucke wel goed en wat vindt hij niet goed?



Geld genoeg!
De Tijd op 30 april: “De overnamegolf is nog niet voorbij, verre van. Volgens het beurshuis Credit Suisse is de mondiale oorlogskas voor bedrijven nu opgelopen tot 4.200 miljard dollar (3.850 miljard euro). ‘De combinatie van cash op de balans van bedrijven, schuldenfinanciering en private-equitymiddelen levert, zelfs als we conservatief te werk gaan, een oorlogskas van 4.200 miljard dollar (3.850 miljard euro) op’, berekende het beurshuis. Ruim de helft daarvan komt van durfkapitaal. De kans dat het aantal fusies en overnames in de nabije toekomst nog een hogere vlucht neemt, is dus zeer reëel, vervolgt Credit Suisse.” Speculanten beschikken dus over duizenden miljarden, maar wij moeten besparen op onze lonen en uitkeringen?



Liefdadigheid: #helfie jezelf
N-VA probeert zich sociaal voor te doen. Als onderdeel van de #helfie-campagne werd een veiling georganiseerd door N-VA-kopstukken. Dat bracht 14.000 euro op voor Kom op tegen Kanker. De partij schreeuwde het van de daken en haalde er alle media van. Maar een campagne die de gemeenschap 1 miljoen euro kost gebruiken om een kruimel van 14.000 euro aan de strijd tegen kanker te geven, doet toch vreemd aan. Zeker door een regeringspartij die bespaart op onderwijs en onderzoek, ook op onderzoek naar de strijd tegen kanker.



Help jezelf
Deze week raakten cijfers bekend over de omvang van de mantelzorg in ons land. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid kwam met de cijfers. Daaruit blijkt dat 860.000 Belgen, of 9% van de bevolking ouder dan 15 jaar, mantelzorg geeft. Bijna de helft verleent dagelijks zorg, in 20% van de gevallen gaat het om meer dan 20 uur per week. Het WIV becijferde dat het alles samen overeenkomt met meer dan 150.000 voltijdse jobs.



Het eeuwige wachten
De Standaard schreef woensdag: “Exact 3.053 kinderen en jongeren met een vastgestelde psychische stoornis staan op een wachtlijst voor hulp. Dat kan een psychische begeleiding, behandeling, dagopvang of verblijf in een instelling inhouden. Alles samen wachten 7.427 kinderen en jongeren op een of andere vorm van hulp. Dat blijkt uit het jaarrapport dat het Agentschap Jongerenwelzijn vandaag voorstelt. De meer dan drieduizend jongeren die nood hebben aan psychische hulp (mogelijk in combinatie met andere zorg) vormen de grootste groep op de wachtlijsten. Het gebrek aan bijstand voor hen werd in het verleden duidelijk toen een jeugdrechter niet anders kon dan een autistisch meisje te plaatsen in een psychiatrische instelling voor volwassenen.”



Fraude aanpakken!
Omdat geld in belastingparadijzen domiciliëren nu eenmaal perfect legaal mogelijk is, kan alle aandacht van de strijd tegen fraude gericht worden op domiciliefraude. Neen, geen domiciliefraude van rijken die zich op hun buitenverblijf in een gemeente met een lagere gemeentebelasting vestigen. Ook dat is perfect legaal mogelijk. Wel is er ruimte voor sterkere controles op werklozen. De Redactie schreef maandag: “Staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open Vld) heeft groen licht van de regering om de RVA onverwacht controles aan huis te laten doen. (…) “Als er ernstige vermoedens van misbruik zijn, bijvoorbeeld als het energie- en waterverbruik alarmbellen doen afgaan, dan gaan de inspecteurs op pad”, zegt Tommelein in De Standaard. Domiciliefraude onverwacht ter plaatse opsporen was sinds 2000 onmogelijk. (…) Vorig jaar stelde de RVA 10.566 gevallen van domiciliefraude vast. Bij 21.970 controles was alles in orde.”



Moedig
Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk. De Nederlandse ING-topman Ralph Hamers noemde zijn eigen loonsverhoging van bij na 30% “moedig”. Hij doet dat omdat hem naar eigen zeggen destijds 20% meer werd beloofd dan die 30%, maar toch. Loonsverhogingen zijn blijkbaar moedig volgens onze bankiers. Waar wachten de slippendragers van de bankiers en speculanten op om zich ook eens moedig op te stellen tegenover ons? Deze week merkte de Europese Commissie nog op dat de voorspelde groei in België dit jaar wat lager zal zijn (1,1%) dan het cijfer dat door de regering naar voor werd geschoven (1,2%) en dit omwille van de zwakke particuliere consumptie als gevolg van het uitblijven van loonstijgingen. Inhalig zijn we niet, we vragen geen vast salaris van 1,63 miljoen euro per jaar zoals die Nederlandse ING-topman. Iemand in die rechtse regering met vijf minuten politieke moed?



Neerwaartse spiraal voor lonen landt op vrijwilligers die openbaar vervoer moeten garanderen
Gratis bestaat voor neoliberalen wel, maar dan gaat het enkel over hun eigen belastingen of over de lonen die ze aan hun personeel willen betalen. Naar Nederlands voorbeeld wil De Lijn in dunbevolkte gebieden – we wisten niet dat er zo’n gebieden waren in het dichtbevolkte Vlaanderen – het busverkeer afhankelijk maken van de inzet van vrijwilligers. Topman Roger Kesteloot wil besparen op lokale lijnen, zogezegd om meer middelen te hebben voor dienstverlening tussen de stadskernen. Buiten de stad verdwijnt het openbaar vervoer steeds meer, De Lijn denkt aan buurtbussen, “dorpsauto’s” van vrijwilligers en collectieve taxi’s zoals via Uber, dat net veroordeeld is omdat de minimale regels voor taxiverkeer niet worden nageleefd. Ook voor de buurtbussen zouden vrijwilligers ingeschakeld worden. Gratis personeel dus, terwijl de tarieven hoger zouden liggen.



Gratis werken
Waar vind je mensen die gratis willen werken? Als er geen vrijwilligers zijn, kan het natuurlijk steeds gedwongen. Dwangarbeid klinkt een beetje aangebrand, zeker 70 jaar na het einde van Wereldoorlog Twee, maar hoe kan je anders het voorstel omschrijven om asielzoekers verplicht gratis te laten werken? Het voorstel komt van de centrumrechtse Italiaanse minister Angelino Alfano. Hij stelde voor om migranten zonder betaling te laten werken om “een hechtere band met en een betere aanvaarding door de plaatselijke gemeenschap” te bekomen. Een andere optie die in Nederland al bestaat is het verplicht tewerkstellen van werklozen in ruil voor hun uitkering. Als de top van De Lijn ‘vrijwillige’ chauffeurs zoekt, kan ze eerst personeel afdanken om dezelfde personeelsleden vervolgens als werklozen verplicht te laten werken als chauffeur.



Onnuttig personeel
Deze week trad Siegfried Bracke op als klokkenluider. Hij zorgde ervoor dat bekend werd dat hijzelf nog steeds officieel in dienst is van de VRT. Hij deed dit nadat hij een forse kritiek leverde op het personeel van de VRT, zijn eigen collega’s dus. Bracke verweet dat een groot aantal collega’s bij de VRT niets zou doen en dus ten onrechte wordt betaald. Van je collega’s moet je het hebben. Zijn standpunt onderbouwen, kon Bracke traditiegetrouw niet. Het enige doel was wild om zich heen schieten. Het klopt dat er in verschillende overheidsbedrijven onnuttig personeel is, maar dat moet eerder in het waterhoofd aan de top gezocht worden. En laat de N-VA net deze week in het nieuws komen met het feit dat de partij overal zijn pionnen aan het uitzetten is in bestuursfuncties. Misschien moet Bracke eerst eens voor zijn eigen deur vegen, vooraleer hij anderen aanklaagt op basis van niet gefundeerde roddels?

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig