Londen. 100.000 betogers eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren

Zo’n 100.000 betogers trokken in een levendige en woedende betoging door het centrum van Londen op 5 augustus om een onmiddellijk staakt-het-vuren te eisen in Libanon en om zich uit te spreken tegen de aanhoudende steun van de regering-Blair voor de Amerikaanse en Israëlische politiek in het Midden-Oosten.

Ken Smith

Cardiff: 500 deelnemers aan anti-oorlogsbetoging

Zo’n 500 mensen stapten mee op in een anti-oorlogsbetoging op 29 juli. De betoging werd georganiseerd door International Socialist Resistance (Internationaal Verzet bij ons). Na de betoging sprak Andrew Price, een lid van de Socialist Party en lid van de nationale leiding van de vakbond UCU. Hij sprak zich uit tegen de hypocrisie van het imperialisme dat zich uitspreekt tegen het terrorisme van Hezbollah, maar tegelijk wel het staatsterrorisme van haar bondgenoot Israël goedkeurt. Rob Williams, vakbondsdelegee in de autofabriek Visteon, legde nadruk op het belang van internationale arbeiderssolidariteit. Yahya Hassan bracht een solidariteitsboodschap van de federatie van vrije vakbonden in Saoedi-Arabië.

Het bloedbad tegen Libanese burgers in Kana door Israëlische aanvallen en de aanhoudende weigering van de regeringen van Bush en Blair om resoluties in de VN te steunen die oproepen tot een staakt-het-vuren, droegen allemaal bij tot de woedende sfeer op de betoging.

Er waren betogers van Aziatische, Arabische en Europese achtergronden. De betogers legden kinderschoenen op een plaats vlakbij Downing Street (bij de ambtswoning van de premier) om te protesteren tegen het uitmoorden van zoveel kinderen in de conflicten in Libanon en Irak. De betoging trok ook voorbij de Amerikaanse ambassade.

Na de betoging werd onder meer gesproken door het Labour parlementslid John McDonnell die heeft aangekondigd dat hij als oppositiekandidaat zal optreden bij de verkiezing van een nieuwe voorzitter van de partij als Blair zich laat opvolgen door Gordon Brown. Er was ook een toespraak door Walter Wolfgang, een lid van Labour die op de conferentie van die partij vorig jaar fysiek aan de deur werd gezet wegens een kritische opmerking en die recent als reactie daarop werd verkozen in de nationale leiding van Labour.

Verder werd er gesproken door mensenrechtenadvocate Louise Christian en Craig Murray, de voormalige Britse ambassadeur in Oezbekistan, die stelde dat Tony Blair medeplichtig is aan oorlogsmisdaden en daarvoor verantwoordelijk moet gesteld worden.

Mark Serwotka, algemeen secretaris van de vakbond PCS, stelde: “Bush en Blair zeggen dat ze tegen terrorisme zijn, maar als Israël een terreurcampagne start, zwijgen ze.” Hij riep ook op voor een grote mobilisatie voor een anti-oorlogsbetoging aan de conferentie van Labour in Manchester op 23 september. Het lijkt er op dat die betoging wel eens erg groot zou kunnen worden.

George Galloway, parlementslid van Respect, stelde dat Hezbollah-leider Nasrallah de echte leider van het Arabische volk is. Dat standpunt is een weerspiegeling van de toegenomen steun voor Hezbollah op dit ogenblik. Maar George Galloway stelde de methoden van Hezbollah niet in vraag en ook niet het feit dat die organisatie een islamitische staat in het Midden-Oosten wil opzetten.

Socialist Party op de betoging

Onze organisatie kwam erg goed tussen op de betoging. We verkochten meer dan 600 exemplaren van ons blad en haalden zo’n 750 euro strijdfonds op. Meer dan 20 mensen gaven aan dat ze willen lid worden van de partij.

Delen: Printen: