Interview met Said van de coördinatie van mensen-zonder-papieren in Brussel

Nationale betoging op 3 mei

marspapierenOp 3 mei is er in Brussel een nationale betoging van mensen-zonder-papieren. Onder staatssecretaris Theo Francken is er vooral aandacht voor het opdrijven van het aantal uitwijzingen. Om daar voldoende middelen voor te hebben, komt er zelfs een hoge vreemdelingentaks voor elke nieuwkomer. Alsof mensen voor hun plezier vluchten en daarbij hun leven riskeren, onder meer op gammele bootjes op de Middellandse Zee. In het kader van de betoging van 3 mei spraken wij met Said van de coördinatie van mensen-zonder-papieren in Brussel.

Interview door Boris Malarme

Van waar komt het initiatief voor de betoging van 3 mei?

“Er zijn verschillende groepen van asielzoekers die zich organiseren. Er zijn de Afghanen die de Begijnhofkerk bezet hielden omdat ze weigeren terug te keren naar zogenaamd veilige zones in Afghanistan. Er is ook de groep ‘2009’ met mensen die bij de regularisatie van 2009 uit de boot vielen. Er is de bezetting ‘Leopold 2’ in Molenbeek. En is de groep ‘Ebola’ met mensen uit de drie landen die het hardste getroffen waren door het ebolavirus. Deze groep houdt een bezetting in Sint-Joost. Verder is er ook nog een groep van vluchtelingen uit Latijns-Amerika. Elke groep heeft zijn specifieke eisen. Zo vraagt de groep ‘Ebola’ een bescherming op humanitaire basis. Deze groepen organiseren nu al twee keer per week acties voor de Dienst Vreemdelingenzaken.

“Onze coördinatie brengt deze initiatieven bijeen maar verenigt ook veel asielzoekers die niet tot een of andere groep behoren. We verenigen rond gemeenschappelijke eisen voor alle mensen-zonder-papieren, in de eerste plaats de eis van een algemene regularisatie van alle mensen-zonder-papieren in België.”

Tijdens de vakbondsconcentraties op het Muntplein of nog op de vakbondsbetoging van 30 maart was er telkens een opmerkelijke aanwezigheid van mensen-zonder-papieren. Jullie nemen deel aan de strijd tegen het asociale beleid van de regering-Michel. Waarom vinden jullie dat belangrijk?

“Met onze coördinatie hebben we delegaties georganiseerd in alle vakbondsbetogingen tegen de regering-Michel I en steunden we de stakingen. We trokken ook met delegaties naar de betogingen tegen de gesloten centra van Vottem en 127bis in Steenokkerzeel. We vertrekken van een analyse van het migratiebeleid in Europa en België, maar we weten dat dit niet losstaat van de algemene politieke context en een algemeen offensief tegen alle werkenden. We zoeken dan ook samenwerking met vakbonden, verenigingen en politieke organisaties om het kamp van de solidariteit te verbreden.

“Het harde asielbeleid van de regering  bracht twee mensen-zonder-papieren ertoe om uit wanhoop een einde te maken aan hun leven. Een van hen nam deel aan de acties en was actief in de groep ‘Ebola’. Hij overleed een dag nadat hij zich in brand had gestoken in de lokalen van Fedasil. Het andere slachtoffer pleegde zelfmoord in het gesloten centrum van Merksplas. Hij woonde al 16 jaar in België en ook zijn gezin leefde hier. Toch zat er een tweede poging tot uitwijzing aan te komen.

“De rechtse regering voert een migratiebeleid dat enkel gericht is op hoogopgeleide migranten. Er wordt geen beleid gevoerd waarbij mensen die vluchten voor crisis, oorlog en ellende worden opgevangen. Neen, het rechtse asielbeleid in de EU wil enkel die minderheid aantrekken die voldoende middelen heeft en tegelijk goedkope arbeidskrachten vormt voor de werkgevers. De belasting op nieuwkomers waarbij het indienen van een dossier voortaan 215 euro zal kosten, de toename van het aantal uitwijzingen en het opsluiten van mensen in gevangenissen die gesloten centra worden genoemd, duwen veel mensen in de illegaliteit.

“Het doel van rechts is om de werkende bevolking te verdelen. Dat doen ze door mensen te verplichten tot zwartwerk waarbij aan erg lage lonen wordt gewerkt. Na het werk sluiten mensen-zonder-papieren zich zoveel mogelijk op uit vrees voor politiecontroles. Bij zwartwerk moeten werkgevers geen rekening houden met regels inzake arbeidsduur of verworvenheden die door de arbeidersbeweging zijn afgedwongen. Zwartwerk blijft in de illegale sfeer van het kapitalisme en wordt ook gebruikt om de arbeidsvoorwaarden en lonen van alle werkenden te ondermijnen.”

Wat is het doel van de betoging van 3 mei?

“Het is een eerste betoging van de coördinatie. Het project van 3 mei ontstond door de context van strijd. We willen antwoorden op Theo Francken en de regering die beweren dat de problemen beperkt zijn tot enkele honderden mensen. Er zijn in werkelijkheid meer dan 100.000 mensen-zonder-papieren in België. We hebben de ambitieuze doelstelling om enkele duizenden mensen bijeen te brengen, in de eerste plaats mensen-zonder-papieren zelf. De betoging wil Belgische werkenden sensibiliseren en we willen vooruitgang boeken in de organisatie van onze strijd. Er zijn groepen opgezet in Luik, Antwerpen, Bergen, … Na 3 mei willen we gaan naar een nationale coördinatie van alle bestaande groepen in België.”

Hoe zie jij een oplossing voor het asielprobleem?

“Met de Belgische werkenden kunnen we samen strijden voor een collectieve arbeidsduurvermindering zonder loonverlies en met bijkomende aanwervingen zodat iedereen kan werken en een degelijk leven kan leiden. Met strijd kunnen we vooruitgang bekomen voor de mensen-zonder-papieren in de ergste situaties. Maar het kapitalisme kan niet getemd worden, in dit systeem tellen enkel de winsten van de multinationals. Met dit systeem zullen er altijd mensen zijn die oorlog, crisis en armoede ontvluchten. Het zal blijven leiden tot drama’s zoals de honderden mensen die recent omkwamen op de Middellandse Zee. Enkel een andere samenleving kan zorgen voor een echte vrijheid van beweging voor wie dat wenst maar ook de mogelijkheid om een degelijk leven op te bouwen in het land van herkomst.”

Bedankt voor dit interview. We roepen mee op om deel te nemen aan de betoging van mensen-zonder-papieren op zondag 3 mei om 15u aan het Zuidstation in Brussel.

16168514623_4742c11a71_z

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Reacties zijn gesloten.