Op dinsdag 21 april werd Yasmine (fictieve naam), een jonge vrouw van Aziatische origine op gewelddadige wijze aangevallen en ontdaan van haar hoofddoek.

Artikel door Liesbeth

We spraken met Yasmine die anoniem wil blijven, ze is te geschokt door wat haar overkwam om volledig naar buiten te komen met haar verhaal. Wij zijn te geschokt door wat gebeurde om erover te zwijgen.

Yasmine was rond de middag aan het wandelen in het centrum van Antwerpen toen ze plots langs achter werd aangevallen en op de grond gegooid door een groepje van 4 à 5 personen. Yasmine, die hier opgegroeid is, was rustig aan het winkelen. Nietsvermoedend werd ze op de grond geduwd en daar gehouden door één van de aanvallers terwijl ze ondertussen enkele stampen in de buik kreeg en een vuistslag om het af te maken. Haar hoofddoek werd afgetrokken en ze kreeg allerlei racistische verwijten naar het hoofd geslingerd. Er werden haar zaken toegeroepen als: “Vuile moslim” en “Ga terug naar je land.”

Ze kon zich niet verdedigen. Gelukkig passeerde er een vrouw met de wagen die geschokt stopte en de aanvallers riep om te stoppen. De aanvallers liepen snel weg. Yasmine bloedde hevig uit de neus. Ze werd overeind geholpen door de vrouw die haar naar huis bracht.

Met haar moeder ging ze naar de dokter die gekneusde ribben vaststelde en een kwetsure aan de kaak. Er werd klacht ingediend bij de politie die de laffe aanval ernstig neemt. De politie ging camerabeelden opvragen in de hoop de belagers te herkennen.

Recent verklaarde burgemeester De Wever dat mensen van Aziatische afkomst geen last ondervinden van racisme. Hij stelde nog dat vooral mensen van Marokkaanse of Berber-afkomst racisme inroepen als excuus voor persoonlijk falen. Het schokkende verhaal van Yasmine kan anders wel tellen als voorbeeld van racisme tegenover mensen van Aziatische afkomst.

Er is ook een beperking in de hulpverlening. Het stadsbestuur wil een “snelle respons team” (SRT) dat speciaal bewapend is voor incidenten met vuurwapens. Maar tegelijk wordt bespaard op lokale dienstverlening. Wijkkantoren worden gesloten terwijl wijkagenten die dicht bij de mensen staan ook sneller op problemen van gewone mensen kunnen inspelen. Voor prestigeprojecten zijn er wel middelen, voor diensten waar de gewone mensen iets aan hebben niet.

Racistisch geweld mag niet aanvaard worden. We moeten er ons tegen verzetten. Volgende week houden we een meeting over de strijd tegen racisme en seksisme. De vele reacties op #wijoverdrijvenniet en #dailyracism geven aan dat er nog altijd veel problemen zijn met racisme en seksisme. Als wij daartegen strijden, botsen we op tegenkanting van onder meer extreemrechts. Ook bij onze meeting van volgende woensdag kan dit het geval zijn, sommige leden van de rechtse studentenclub KVHV (waaronder zoon Jambon) gaven aan dat ze naar de bijeenkomst willen komen om te provoceren. Dat kunnen we niet aanvaarden, onze strijd tegen alles wat ons verdeelt gaat door!

Tenslotte willen we onze steun en solidariteit betuigen met Yasmine en haar familie. We wensen haar spoedig herstel en vinden het moedig dat ze haar persoonlijke verhaal met ons wilde delen. We zullen onze woede over dit geweld gebruiken om met des te meer strijdvaardigheid tegen racisme in te gaan.

Woensdag 29 april om 19u15: meeting in Antwerpen over de strijd tegen racisme en seksisme. Café Multatuli, Lange Vlierstraat