Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Verboden te drinken
De Morgen schreef woensdag: “Burgemeester van Ronse, Luc Dupont (CD&V), wil voortaan eenieder die met een geopend blikje frisdrank over straat loopt, kunnen bestraffen met een GAS-boete. “Met de GAS-boete willen we vooral de mensen waarschuwen die na het leegdrinken van een blikje dat zomaar op straat of in een parkje kieperen. Sommigen veroorzaken door hun aanwezigheid ook nog eens lawaai”, licht burgemeester Dupont het voorstel van het schepencollege toe.” Hopelijk wordt het niet te warm in Ronse deze zomer. Want op straat wat drinken, is er voortaan strafbaar.



Help uzelf
N-VA start een nieuwe campagne die 1 miljoen euro kost. Het geld komt van de overheid in de vorm van dotaties. Partijen in België krijgen in vergelijking met de buurlanden veel meer overheidsmiddelen. Genoeg dus om een miljoen euro uit te trekken voor een N-VA-campagne met als boodschap ‘Help uzelf’. Op de gemeenschap moeten werklozen, zieken, schoolgaande kinderen of bejaarden niet rekenen. Neen, de N-VA wil hoogstens wat liefdadigheid organiseren onder de boodschap ‘Trek uw plan’. De hand van N-VA in het campagnebeeld is geen helpende hand voor de meerderheid van de bevolking.



Reactie op helfie
Deze afbeelding ging deze week rond op sociale media:



Besparen op de zwaksten
De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten protesteerde deze week tegen de besparingen op de OCMW’s. De Standaard berichtte daar dinsdag over: “‘Een paar weken geleden riep de Belgische overheid de burgemeesters nog met veel media-aandacht op een Verklaring tegen Kinderarmoede te ondertekenen en vandaag ontneemt ze de lokale besturen twintig procent van de middelen die nodig zijn om de strijd tegen kinderarmoede effectief te voeren op het terrein’, hekelen de OCMW’s. ‘Dit is geen behoorlijk bestuur.’ Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten kregen eind vorig jaar liefst 36.000 kinderen hulp van het OCMW, onder meer dankzij de nu teruggeschroefde subsidie. De OCMW’s vragen dan ook met aandrang de maatregel terug te draaien en ‘niet te besparen op de participatiemogelijkheden van de meest kwetsbaren in de samenleving’.” Kinderen in armoede moeten zichzelf maar helpen?



Parlementsleden helpen zichzelf
De Nederlandse krant AD schreef deze week: “Voor het Europese Parlement is de crisis voorbij. Een ruime meerderheid wil per maand per persoon 1.500 euro erbij voor personeelskosten. Het idee voor de extra personeelsuitgaven komt van de Duitse christendemocraten. Die vinden dat ze met de dik 21 mille personeelsvergoeding per maand niet goed uitkomen. Zij hadden eigenlijk 3.000 euro per maand extra gewild, maar in de onderhandelingen met tegenstanders van verhoging is dat bedrag gehalveerd. De bijna 23 mille personeelsuitgaven komen bovenop wat parlementariërs al voor zichzelf krijgen: 8000 euro salaris, 4300 euro onkosten en per vergaderdag nog een dagvergoeding van 300 euro. De meeste Parlementariërs betalen van de nu nog 21.000 euro drie assistenten plus hun reis- en verblijfskosten. Een medewerker verdient zo’n 2.500 euro per maand en betaalt in Brussel minder belasting.”



Balans
Ook deze ging goed rond op sociale media.
pardon



De Wever overtreedt regels inzake nultolerantie
Eind 2012 werd aangekondigd dat de stad Antwerpen nultolerantie invoerde op de Groenplaats. In Gazet van Antwerpen viel toen te lezen: “Concreet: de politie surveilleert permanent op het plein en voert dagelijks controles uit. Wie tot de probleemgroep behoort, krijgt een controle op identiteit en overlast. Wie vuil achterlaat of lawaai maakt, krijgt een GAS-boete. Wie een blik bier vastheeft of zich verbaal verweert, wordt opgepakt en 12 uur vastgehouden.” Wat zagen we deze week nu op het televisienieuws (zie VTM Nieuws)? De Wever die met bier in de hand lawaai maakt op de Groenplaats. Waar blijft zijn GAS-boete? Waarom werd hij geen 12 uur vastgehouden?



Daklozen
Het Nieuwsblad schreef woensdag: “Sinds zaterdag heeft de Delhaize van Elsene schuin aflopende vensterbanken. Delhaize was niet opgezet met de daklozen die voortdurend op de vensterbanken van de winkelketen zaten. Er op zitten of er op hangen kan nu dus niet meer. ‘Deze mensen veroorzaakten behoorlijk wat overlast. Het ging van kwaad naar erger’, zegt een buurtbewoner. Een andere buurtbewoner vindt het dan weer geen goede oplossing van Delhaize: ‘Het doet me pijn aan mijn hart. Dit is jagen op die mensen. Ze zouden eerder naar onderdak moeten zoeken voor hen’, klinkt het. De daklozen zelf zitten nu een straat verder op een bank. ‘Wij zorgen niet voor overlast, wij houden ons kalm’, zegt één van de daklozen. Zij vinden de maatregel van Delhaize racistisch. Delhaize probeerde samen met de gemeente Elsene om de daklozen op andere manieren weg te krijgen, door ze te helpen, maar zonder succes.” In plaats van dakloosheid aan te pakken, is het veel gemakkelijker om daklozen een paar straten verder te jagen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig