Betoging in Bergen

In Bergen hield ACOD een betoging met ongeveer 600 aanwezigen. De betoging werd een ‘Rage Parade’ genoemd, een parade van woede. De betoging sloot de voormiddag af en bracht de militanten van de stakingspiketten samen. Ook LSP nam deel aan verschillende piketten en aan de betoging.

Het spoor lag zo goed als volledig plat en bij busmaatschappij TEC reden amper drie bussen. Sommige scholen en een groot deel van de administratie lagen ook plat. De piketten waren niet overal even groot als eind 2014 maar de piketten werden opgevolgd en de betoging was erg geslaagd.

De betogers werden vervoegd door militanten uit de rest van de Borinage en ook door militanten van andere sectoren. Er waren zelfs enkele militanten van het ACV. De betoging was enthousiasmerend en strijdbaar. We verdeelden er ons pamflet en verkochten een tiental exemplaren van ons maandblad.

[divider]

Verslag en foto’s uit Luik

Zoals in andere steden waren de piketten ook hier relatief klein, met uitzondering van het station waar enkele tientallen spoormannen verzamelden en onder meer steun kregen van militanten van ABVV Metaal. Onder het spoorpersoneel vooral ACOD-leden maar ook enkele militanten van ACV Transcom.

We trokken met drie ploegen van LSP door de stad en bezochten onder meer piketten bij de provincie en de gemeentediensten, RVA, ziekenhuizen, middelbare scholen, brandweer, … Zoals tijdens het eerste actieplan trok een groep studenten van ESAS, waaronder leden van Actief Linkse Studenten, naar verschillende piketten. Er was een sensibiliseringactie voor de school van sociale werkers.

De strijdbaarheid was groot, maar de twijfels aan de top van de vakbondsleidingen en het gebrek aan duidelijkheid en informatie over de perspectieven voor de strijd laten zich ook voelen. Het feit dat de beweging van november en december werd gestopt, woog door op de mobilisatiekracht voor de staking van 22 april. Dat stelde een delegee van de brandweer.